Kortversjonen
- 363 mennesker døde av overdoser i fjor. Det er det høyeste tallet i Norge siden 2001.
- Helseminister Jan Christian Vestre kommer nå med tre strakstiltak.
- Lavterskeltilbud over hele landet skal få finansiering for å holde åpent i sommer.
- Fastleger kan nå skrive ut motgiften nalokson på blå resept til pasienter som bruker vanedannende medisiner.
- Myndighetene skal sørge for at nalokson er tilgjengelig på utdelingsstedene.
- Vestre sier at forebyggings- og behandlingsreformen kommer, men vil ikke si noe om når.
– Vi har rekordhøye antall overdosedødsfall. Vi må bare erkjenne at deler av ruspolitikken har feilet, sier helseminister Vestre til VG.
I fjor døde 363 mennesker av overdoser. Kun i 2000 og 2001 døde flere av overdose i Norge.
VG møter ham i Tollbugata, der Kirkens bymisjons har tilbud for utsatte rusavhengige i Oslo.
Her deler de ut brukerutstyr, medisiner og motgiften nalokson
. De serverer næringsrik mat, og rett borti gata gir gatejuristen gratis rettshjelp til de som har eller har hatt rusproblemer.– Det var omtrent et overdosedødsfall per dag i fjor. Det gjør veldig sterkt inntrykk på meg, sier Vestre.
– Aggresjon og uro
Det kommer en større rusreform fra regjeringen, lover helseministeren. Mer om det senere.
– Men jeg ser nå at det er behov for tre strakstiltak, som jeg håper kan bidra til færre overdosedødsfall i sommer, sier Vestre.
Flere lavterskeltilbud i hele landet skal få penger så de kan holde åpent i sommer. Det betyr at tilbud som Kirkens Bymisjons 24sju, som skulle legge ned etter sommeren, kan få fortsette arbeidet.
De som driver lavterskeltilbudene må søke om tilskuddet, men helseministeren lover at de skal få pengene.
Det trenger de, sier Johannes Heggland, assisterende generalsekretær i Kirkens Bymisjon:
– De siste årene har vi sett mer dårlig psykisk helse i rusmiljøene. Det er mer aggresjon og uro. Våre medarbeidere ringer oftere politi eller ambulanse enn noen gang før.
De to andre tiltakene handler om nesespray med nalokson, som fungerer som motgift mot overdose av de fleste opioider
.Før var det heroin flest døde av. Nå dør flest av overdoser av andre opioider
, som morfin , kodein og oksykodon . Og stadig flere av overdosedødsfallene skyldes syntetiske stoffer .Flere av disse stoffene skrives ut på resept til pasienter med kroniske
smerter.– Noen av legemidlene er vanedannende, men mange av dem trenger disse medikamentene, sier Vestre.
De som får sterke smertestillende medisiner på resept, tar ikke nødvendigvis kontakt med lavterskeltilbudene hvis de trenger hjelp.
– Nå blir retningslinjene endret, så fastleger kan vurdere å skrive ut nalokson på blå resept
til pasienter som står på vanedannende medisiner. Det gjør vi fordi de utgjør en økende andel av overdosedødsfallene, sier Vestre.– Skal ikke gå tomme
Det tredje tiltaket er å sørge for at nalokson faktisk er tilgjengelig på alle de 350 stedene i 108 kommuner der det deles ut i Norge.
– Det betyr at de ikke skal gå tomme, sier Vestre.
Virksomhetsleder ved lavterskeltilbudet, Kjersti Klouman Høiner, mener det er nødvendig:
– I Kirkens Bymisjon får vi dessverre alt i sommer bruk for motgift til overdose som helseministeren sørger for nå. Og så er vi glade for at det er mulig å søke om midler for å være der på lengre sikt for landets mest utsatte rusavhengige, sier hun til VG.
Helseministeren får ros av mangeårig rusaktivist Arild Knutsen og leder i Foreningen for human ruspolitikk. Han er glad for at lavterskeltilbudene blir reddet:
– Jeg er ganske overrasket over hvor godt vi blir lyttet til nå, sier Knutsen til VG.
Når fastleger kan gi nalokson-nesespray til pasienter som går på sterke smertestillende opioider, åpner det også for en samtale om medisinene, mener Knutsen.
– Det setter legen i stand til å ta den vanskelige praten: Er du klar over at dette er et stoff på linje med heroin? Du er ikke en sånn som du leser om i aviser med sprøyter og møkkete hender, men du kan bli avhengig på akkurat samme måte. Og du kan ta overdose.
Dette er tiltakene:
- Sørge for at flere lavterskeltilbud i Oslo og tilsvarende i andre byer kan holde åpent i sommer: Flere aktører har vært ute og meldt at de på grunn av endringer i en ordning i Helsedirektoratet ikke kan drifte som normalt. De som har fått avslag vil kunne søke på en ny tilskuddsordning med frist 12. august. Vi har bedt om at Helsedirektoratet gjør fortløpende vurderinger av søknadene til aktører som har fått avslag tidligere, slik at de kan drifte som normalt i sommer.
- Vi må tilby nalokson til pasienter på vanedannende legemidler: Helsedirektoratet endrer retningslinjene fra og med fredag 5. juli, slik at legene bes om å vurdere å forskrive nalokson på blå resepter til pasienter som bruker vanedannende legemidler (opioider) og har økt overdoserisiko. Pasienter som bruker reseptbelagte opioider har vært en stor andel av økningen i overdosetallene de siste årene.
- Sørge for at motgift mot overdose er tilgjengelig: Vi har også forsikret oss om at det er god tilgang på nesespray med motgiften nalokson mot overdose og bedt Helsedirektoratet oppdatere og spre informasjon om nalokson. Nalokson nesespray deles ut 350 steder i 108 kommuner rundt om i landet. Det gis 3–5 minutters opplæring når brukere eller andre henter nalokson.
Kilde: Helsedepartementet.
– Pasientene trenger det
Knutsen har tidligere advart mot at Norge skal følge i USAs fotspor. Der begynte mange på svært sterke smertestillende, og ble avhengige. Så ble det strammet kraftig inn i utskrivingen, og de avhengige måtte kjøpe opioider på gatemarkedet.
Helseministeren varsler ikke en slik innstramming i Norge:
– Det er jo en grunn til at legene velger å forskrive: de mener at pasientene trenger det, sier Vestre.
Men de nye problemene, med stadig flere overdosedødsfall på grunn av reseptbelagte opioider, krever nye tiltak, mener Vestre.
– Det kan hende det bør følge med en nedtrappingsplan, for de pasientene som har smerter som vil avta over tid. Men igjen, det er et faglig spørsmål som jeg ikke skal ha en mening om.
– Har ikke fungert
Vestre minner om at regjeringen jobber med den lenge ventede forebyggings- og behandlingsreformen. Det er Støre-regjeringens
svar på rusreformen som ble foreslått av Solberg-regjeringen i 2021 – og stemt ned i Stortinget.– Det er altfor mye stigmatisering og forskjellsbehandling. Det er altfor mange historier som forteller oss at deler av denne politikken har ikke fungert, sier Vestre og slår fast:
– Det må vi rydde opp i, og det kommer i reformen.
Denne reformen skulle komme i starten av 2024, men har blitt utsatt gjentatte ganger.
Nettavisen skrev forrige uke at forebyggings- og behandlingsreformen har ligget klar i Helsedepartementet i flere måneder. Ifølge avisens kilder er årsaken uenighet mellom Ap og Sp i regjeringen.
– Stemmer det?
– Den reformen kommer når den kommer, og jeg er veldig opptatt av at den må være bra. Det jobber vi med, og jeg håper vi kan presentere den om ikke så altfor lenge.
Vestre vil ikke svare på om reformen har vært klar fra Helsedepartementets side. Men han oppfordrer til å ha to tanker i hodet samtidig:
– Det ene er selvfølgelig at vi ikke ønsker at unge mennesker skal begynne på ulovlige rusmidler. Det må vi for all del unngå, sier han og fortsetter:
– Samtidig må vi erkjenne at en del folk trenger hjelp, og da må vi styrke behandlingstilbudet og tilby bedre hjelp.