Oslo Ap skal løse ungkriminaliteten: – Nå er det nok prat

1 month ago 9


 Gøran Bohlin / VGGruppeleder Marthe Scharning Lund og kultur- og utdanningstalsperson Eivor Evenrud i Oslo Ap. Foto: Gøran Bohlin / VG

De er lei av prat og ingen handling. Oslo Arbeiderparti legger nå på bordet det de mener vil stoppe ungdomskriminaliteten.

tirsdag 3. september kl. 05:05

Kortversjonen

  • Oslo Arbeiderparti lanserer «Team Oslo» for å stoppe ungdomskriminaliteten.
  • Tiltakene inkluderer en-til-en-oppfølging av kriminelle gutter i alderen 10–14 år fra morgen til kveld.
  • Oslo Ap vil be Stortinget oppheve taushetsplikten for å muliggjøre tiltakene.
  • Tiltaket vil legges frem i et budsjettforslag, og koster rundt 80 millioner kroner i året.

– Vi vet hvem disse gutta er. Vi trenger å sette inn tiltak nå før de blir tunge kriminelle som aldri vil få et ålreit liv og som kommer til å bli veldig krevende for oss som samfunn, sier Marthe Scharning Lund, gruppeleder i Oslo Ap.

I partiets forslag til Oslo-budsjettet vil de foreslå en helt konkret tiltakspakke for å stanse den økende volden og kriminaliteten blant unge i hovedstaden. Ingen har sett dette forslaget før nå.

Løsningen kaller de «Team Oslo»:

  • Gutter i alderen 10–14 år som begår vold, trusler og kriminalitet, skal fotfølges og få en-til-en-oppfølging på skolen og fritiden.
  • Barna skal bli møtt hjemme, følges til skolen og ha sin følgeperson gjennom hele dagen – inkludert på fritidsaktiviteter som de selv skal være med på å velge.
  • Foreldrene til barna skal ukentlig møte med teamet, familierådgiver, psykolog og pedagoger.
  • Teamet består av 60–80 ansatte som skal fotfølge hvert sitt barn gjennom hele dagen.

– Dette finnes ikke fra før. Det er en helhetlig oppfølgning av enkeltbarnet fra morgen til kveld som kan aktivisere de unge gutta hele dagen, og gi en tettere observasjon av hva barnet trenger for å ikke bedrive vold og kriminalitet, sier kultur- og utdanningstalsperson Eivor Evenrud.

 Gøran Bohlin / VG– Det kommer til å funke, sier en selvsikker Eivor Evenrud om tiltaket deres. Her sammen med gruppeleder Marthe Scharning Lund i Oslo Ap. Foto: Gøran Bohlin / VG

Økende kriminalitet blant få

Ungdomskriminaliteten øker flere steder i landet – særlig i Oslo. Senest natt til søndag ble en mindreårig pågrepet etter at en person ble alvorlig skadet i en knivstikking på Karl Johan.

Ikke siden 2009 har det vært registrert flere straffbare forhold utført av barn og unge som i fjor. Mer enn en tredjedel av disse er av barn under 15 år.

Ungdomskriminalitet i Oslo

Oversikten over anmeldelser i 2023 mot barn og unge i Oslo ble lagt frem av politiet 8. mai. Den viser blant annet at:

  • 1795 personer i aldersgruppen 10–17 år var i fjor registrert med ett eller flere forhold i fjor.
  • 217 personer er registrert med fire eller flere forhold. 49 personer er registrert med ti eller flere forhold.
  • Antall politianmeldelser mot unge i alderen 10–17 år øker sterkt, men alvorlig vold utgjør bare en liten andel.
  • Det er en betydelig overvekt av gutter som anmeldes.
  • Vold er den største lovbruddskategorien blant gutter, etterfulgt av vinning.
  • For jenter 10–17 år utgjorde butikktyverier en stor andel av anmeldelsene.

Det er ifølge straffesaksregisteret et fåtalls unge kriminelle som står bak en stor andel av kriminaliteten. I hele landet er det rundt 200.

Likevel har politiet uttalt at de har få virkemidler.

 Amanda Pedersen Giske / NTBKNIVSTIKKING: Politiet måtte rykke ut etter at en person ble alvorlig skadet i en knivhendelse på Karl Johan natt til søndag. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Mens Ap allerede har tatt til orde for fotfølging av de unge, mener Frp blant annet at den kriminelle lavalderen bør senkes fra 15 til 14 år.

Samtidig har regjeringen satt ned to ekspertutvalg som skal vurdere tiltak for ungdomskriminaliteten.

– Nå er det nok prat. Vi kan ikke fortsette som vi har gjort til nå, sier Evenrud og viser til at en lignende tilnærming til «Team Oslo» har fungert i andre land, som Danmark.

Vil oppheve taushetsplikt

De mener «Team Oslo» er helt avhengig av at ulike instanser kan snakke sammen og dele informasjon om barna. Derfor vil Oslo Ap be Stortinget gjøre en lovendring for å endre på taushetsplikten.

– Det er et inngripende tiltak?

– Hvis ikke politiet, barnevernet eller skolene kan snakke sammen, får vi ikke dette til. Men da må det være helt klare regler: Vi vil be om at taushetsplikten skal oppheves til dette prosjektet, ikke på generelt basis, sier Lund.

Dette er de unge kriminelle

  • Unge lovbrytere står nederst i samfunnshierarkiet. Mange er med i et uheldig oppvekstmiljø og har komplekse og sammensatte utfordringer.
  • Mange vokser opp i en liten leilighet med mange søsken og en alenemor. Familien fungerer ofte dårlig. Mange av de unge har erfart omsorgssvikt.
  • Flere har opplevd eller vært vitne til vold eller andre traumatiske opplevelser. De fleste viser tegn på psykisk uhelse som de ikke har fått hjelp til å takle.
  • Fysiske og psykiske utfordringer leder til uro, atferds- og aggresjonsproblemer. Mange mistrives på skolen og opplever lite mestring og tilhørighet.
  • Mange føler seg ensomme, på utsiden av samfunnet. Innvandrere har lavere utdanning, oftere arbeidsledighet og trangere økonomi enn folk flest.

Kilde: SaLTo-rapport fra 2022

Koster 80 millioner kroner

Prislappen for forslaget ligger på rundt 80 millioner kroner i året.

– Rent økonomisk koster det samfunnet mye mer å vente enn å stoppe en farlig utvikling på et tidlig tidspunkt, sier Lund.

– Hvor skal dere hente dette fra?

– Det er rom for dette tiltaket i budsjettet, og tiltaket kan også skaleres. Inntil vi har sett budsjettforslaget fra Høyre- og Venstrebyrådet kan vi ikke peke nøyaktig på hvilke tiltak vi vil og ikke vil være med på. Vi skal prioritere dette fremfor å kutte en milliard i Oslos inntekter, slik Høyre har lovet å gjøre ved å fjerne skatt på de dyreste boligene, sier Evenrud.

– Hvis byrådet mener alvor med at de er bekymret for denne situasjonen, må det komme på plass konkrete tiltak målrettet mot den gruppen. Vi tror at dette er måten å gjøre det på, og vi forventer at byrået er positivt innstilt, sier Lund.

Read Entire Article