Gunhild Meisingset (42) lurte fælt da hun fant et avrevet lammeøre på tur i øvre Surnadal.
søndag 25. august kl. 12:56Kortversjonen
- En kvinne i Surnadal fant et lammeøre med et grønt merke på en tur. Øret viste seg å komme fra et lam i Drivdalen i Oppdal, rundt 13 mil unna.
- Hun ringte nummeret på øremerket og kom i kontakt med sauebonde Geir Klevstuen.
- Lammeøret kom fra et «kopplam» som døde for en uke siden.
- Klevstuen og andre kilder - blant annet fra Statens Naturoppsyn- mener en ørn har tatt med seg lammeøret og trolig andre kroppsdeler fra lammet.
Øret kommer fra et lam på sætra til bonde Geir Klevstuen i Drivdalen i Oppdal - en rundt 13 mils kjøretur unna.
– Øret hadde et grønt øremerke, noe som er uvanlig for sauebøndene her i Surnadal, sier Meisingset til VG.
Hun ringte telefonnummeret som sto på øremerket - og kom frem til sauebonde Klevstuen.
Han kunne fortelle om et kopplam
som døde for en ukes tid siden.– Det er fascinerende dersom det er en ørn som har sluppet fra seg lammeøret etter å ha flydd helt hit - over Trollheimen - fra Drivdalen i Oppdal, sier Gunhild Meisingset til VG.
Det er stadig sett havørn der hun bor, i øvre Surnadal. I ørnereir oppe i fjellsidene skal det være sett rester etter lammemåltid - og øremerker med flere farger, i følge Meisingset og leder i det lokale beitelaget, Jan Henrik Moen.
Sauebonde Geir Klevstuen i Drivdalen i Oppdal kommune ble overrasket da han fikk beskjeden om ørefunnet fra Meisingset - i et dalføre så langt unna.
– Jeg ser nok ingen andre muligheter enn at det er ørn eller annen rovfugl som har tatt med seg øret fra kopplammet mitt. Det er ikke tatt av vinden i alle fall, fleiper Klevstuen tørt.
Selvdødt lam
Han har selv rundt 300 vinterforede sauer, og er en del av beitelaget i Drivdalen med til sammen hele 9000 sauer i området.
– Kopplammet på sætra var et selvdødt lam som jeg kom over. Min teori er at en ørn har tatt med seg det døde lammet. Det lå i et buskas før jeg skulle grave det ned. Da må rovfugl ha forsynt seg, sier Klevstuen.
Det er en del havørn i området, og det er åtseldyr, minner han om.
– Er det mulig for dere bønder å verne lam og sauer mot ørn?
– Nei, det er håpløst å verne seg mot ørn. De angriper til alle døgnets tider. Vi har vært plaget med at ørn tar lam i dette området lenge. Men det er jo vanskelig å dokumentere at det er rovfugler som tar lam, svarer sauebonden.
Hittil i år har beitelaget imidlertid fått dokumentert tre tilfeller der ørn har tatt lam, samt ett tilfelle der lam er tatt av jerv, ifølge Klevstuen.
– Øremerker i ørnereir
Tilbake i Surnadal på den andre siden av Trollheimen er Jan Henrik Moen leder i det lokale beitelaget der.
Han sier at selv har observert ørnereir med fargede øremerker fra lam og sau blant «matrestene» i reiret.
– Vi kjenner til at unge havørner kan fly ganske langt. De er åtseldyr, og spesielt på jakt etter visse deler av lam og sauer, sier Moen til VG.
Han støtter teorien om at lammeøret som Gunhild Meisingset fant i hjembygda hans - er sluppet eller mistet av en ørn.
– Det er flere ørnereir her i området. De kan være i bruk i over ti år. Jeg har sett øremerker fra lam eller sau i ørnereir, sier Moen i beitelaget til VG.
Jakter åtsel
Lars Olav Lund i Statens naturoppsyn er fagansvarlig for rovvilt i Møre og Romsdal - med et spesielt ansvar for Trollheimen.
Han støtter også teorien om at det er havørn på jakt etter åtsel som har tatt med seg lammeøret over de høye fjellene mellom Oppdal og Surnadal.
– Det er veldig stor sannsynlighet for at en havørn har tatt med seg deler av dette lammet på denne strekningen. Så er det jo tilfeldigheter som har ført til at øret med øremerket blir funnet, sier Lund til VG.
Han påpeker at unge havørner først og fremst er åtsel-etere - og som regel ikke tar levende lam. Og det er veldig begrenset med kongeørn i området, ifølge Lund.
– Vi har registrert et kongeørn-par, men ikke noe hekking denne sesongen, sier Lund.
Per 1. august var det hittil i år meldt inn 1521 skadde eller døde sauer hvor rovvilt var mistenkt skadevolder, ifølge Statens Naturoppsyn (SNO). Av disse viser undersøkelser gjennomført av SNO, at 573 sauer har blitt skadd eller drept av rovvilt. Dette er lavere enn fjorårets tall og på linje med de tre foregående år.