Opplysninger til VG: Slik blir Natos nye fotavtrykk i Ukraina

2 days ago 13


NY UKRAINA-PLAN: Nato-landene jobber med forsterket støtte til Ukraina foran toppmøtet neste uke. Her er Jens Stoltenberg og den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i Vilnius sommeren 2023. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Nato-landene er enige om en Ukraina-pakke som sikrer landet 450 milliarder kroner i militær støtte neste år, ifølge VGs opplysninger. Alliansen skal også bygge opp en betydelig stab i hovedstaden Kyiv.

rapporterer fra Brussel torsdag 4. juli kl. 20:01

Kortversjonen

  • Nato-landene er enige om en Ukraina-pakke som sikrer landet 450 milliarder kroner i militær støtte neste år.
  • Alliansen sender også flere sivilt ansatte til hovedstaden Kyiv.
  • Nato-koordinering av trening og våpenstøtte skal sikre at Ukraina får nødvendig ammunisjon og våpen.
  • Planen skal godkjennes under Natos toppmøte i Washington neste uke.

Foran Natos toppmøte i Washington i neste uke er landene enige om at Nato skal overta ansvaret for å koordinere trening og våpenstøtte til Ukraina.

Planen skal sikre at Ukraina får tilgang til mer våpen og ammunisjon til å stå imot de russiske okkupantene, og at leveransene matcher Ukrainas behov bedre.

Nato-medlemmene vil for all del unngå at Ukrainas soldater igjen går tomme for ammunisjon til å forsvare seg mot den russiske okkupanten.

Planen skal bankes igjennom når Nato-landenes stats- og regjeringssjefer møtes til toppmøte og 75 års jubileumsmarkering i Washington i neste uke.

– De nærmeste dagene vil det komme nye annonseringer av donasjoner til Ukraina, særlig på luftvern, sier en sentralt plassert kilde.

Generalsekretær Jens Stoltenberg ønsket seg en forpliktende økonomisk plan over flere år. Men mange Nato-land har interne budsjettregler som hindrer dette.

Den konkrete politiske enigheten er nå å stille opp med et samlet beløp på minst 40 milliarder euro for neste år. USA skal dekke om lag halvparten av denne summen.

For årene fremover vil Ukraina få forsikringer om at støtten vil fortsette, men flere land vil ikke forplikte seg noe konkret beløp nå, får VG opplyst.

Ansetter folk i Kyiv

Ifølge VGs opplysninger vil Nato utvide staben i Nato-representasjonen i Ukrainas hovedstad Kyiv betydelig - ut over de 50 som jobber der i dag. Stoltenberg er nå i gang med å rekruttere den som skal lede kontoret.

En viktig arbeidsoppgave for Kyiv-staben vil være å hjelpe Ukraina til å legge om sitt forsvar til Natos militære standarder, vår VG opplyst.

For koordinere den nye organiseringen av våpenhjelp til Ukraina, setter Nato også opp en stab med om lag 700 offiserer til et nytt hovedkvarter i den tyske byen Wiesbaden.

Overfor VG presiseres det at Kyiv-kontoret blir bemannet med sivilt personell. Nato skal fortsatt ikke ha noe militært nærvær på bakken i Ukraina. Alliansen vil dermed fastholde at Nato ikke er noen militær part i konflikten.

– At vi øker vår støtte, gjør ikke Nato til part i denne konflikten. Vi søker ikke konfrontasjon med Russland, men vi vil fortsette å gjøre alt vi kan for å støtte Ukrainas fundamentale rett til selvforsvar, skriver Stoltenberg i artikkel i tidsskriftet Foreign Affairs denne uken.

Norske og ukrainske soldater øver sammen utenfor Trondheim i august 2023. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / NTB

På forrige toppmøte i Vilnius i juli 2023, ble Nato-landene til slutt enige om å sende en «invitasjon» om fremtidig medlemskap til Ukraina - men uten å tidfeste når det kan skje.

Før det forrige toppmøtet ba Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj forgjeves om en bindende tidsplan – og ga tydelig uttrykk for sin store skuffelse da Nato-landene ikke ville gi ham en slik plan.

Denne gang har Stoltenberg og Nato jobbet hardt med å forankre planen hos medlemslandene, og å unngå at toppmøtet i Washington skal ende med en tilsvarende ytring fra Ukrainas side.

Flere kilder bekrefter overfor VG at et flertall av medlemslandene ønsker å slå fast at Ukraina er på «en irreversibel vei til fremtidig medlemskap i Nato». Men denne formuleringen er ennå ikke godkjent av alle rundt bordet i Nato.

HINDRET STOPP: Jens Stoltenberg oppsøkte statsminister Viktor Orban i juni for å hindre at Ungarn blokkerte Natos nye Ukraina-støtte. Foto: Marton Monus / Reuters / NTB

Ungarn på sidelinjen

Bare Ungarn står utenfor den nye organiseringen av Ukraina-støtten.

For å forhindre et mulig ungarsk veto mot Natos nye Ukraina-plan, dro Stoltenberg til Budapest for tre uker siden. Der lovet han statsminister Viktor Orban at Ungarn ikke trenger å delta i støtten til Ukraina, og at ingen ungarske penger skal gå til Ukraina.

– I bytte har Orban garantert at han ikke vil blokkere Natos støtte til Ukraina, sa Stoltenberg.

Read Entire Article