Opplysninger til VG: Politiet varslet ikke Kongehuset før Høiby-samtale

4 weeks ago 13


Da politiet reiste til Skaugum for å ha en samtale med kronprinsessens sønn etter å ha observert ham med «kjente kriminelle», informerte de ikke Kongehuset i forkant.

torsdag 12. september kl. 17:28

Det får VG opplyst.

Det var i september 2023 at Borg Høiby hadde en samtale med to politibetjenter i en bil utenfor kronprinsparets hjem på Skaugum.

Borg Høiby er selv bosatt på Skaugum. Han bor ikke i sammen med kronprinsparet i hovedhuset, men disponerer en av de 12 utleieenhetene som finnes på eiendommen.

 Lise Åserud / NTBFoto: Lise Åserud / NTB

Politiet kontaktet Borg Høiby først på telefon, før de møtte ham fysisk for en forebyggende samtale. Bakgrunnen var at tjenestemenn hadde observert ham i kontakt med personer politiet kjenner som «kjente kriminelle».

Dette informerte de ikke Kongehuset om, ifølge VGs opplysninger. VG kjenner ikke til om Kongehuset har blitt informert i etterkant eller av andre enn politiet.

Torsdag møtte kronprinsparet pressen under sin fylkestur i Trøndelag. Der spurte VG kronprinsparet om når de ble klar over samtalen mellom politiet og Borg Høiby.

Da svarte kronprinsesse Mette-Marit:

– Av hensyn til alle involverte i saken ønsker vi ikke på nåværende tidspunkt å kommentere. Det er ikke sagt at vi ikke kommer til å gjøre det på et senere tidspunkt, men slik situasjonen er nå, ønsker vi ikke å kommentere. Jeg skjønner godt at dere har mange spørsmål.

Det er den kongelige politieskorte (DKP) som har ansvar for sikkerheten til kongefamilien. DKP er underlagt PST.

PST ønsker ikke å kommentere hvorvidt de ble varslet i forkant eller etterkant av den forebyggende samtalen med Marius Borg Borg Høiby.

– PSTs mandat er livvaktbeskyttelse for kongefamilien og der de beveger seg i det offentlige rom, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST.

– Hvilke trusselvurderinger har PST gjort med tanke på at Borg Høiby er bosatt på Skaugum?

– PST vurderer trusselsituasjonen mot kongefamilien, men de vurderingene er ikke offentlige, så det er ikke noe jeg kan kommentere, sier Bernsen.

VG har også spurt politiet om PST ble varslet om samtalen i forkant eller etterkant av samtalen - men har foreløpig ikke fått svar.

Politiet har heller ikke svart på om Kongehuset har blitt informert i etterkant.

VG har forsøkt å få en kommentar fra Kongehuset. Da VG stilte spørsmål til Kongehuset om Høiby-samtalen tidligere denne uken, henviste de til politiet.

– Observert med kjente kriminelle

Tirsdag publiserte VG en sak der politiet forteller mer om bakgrunnen for den mye omtalte samtalen til VG.

– Bakgrunnen er at våre tjenestemenn hadde observert ham i kontakt med folk som vi kjenner som kjente kriminelle, sa enhetsleder for Enhet Sentrum i Oslo politidistrikt, Frode Larsen, til VG.

Bilde av Frode LarsenFrode Larsen

Enhetsleder Enhet sentrum

Enhetsleder Larsen ønsker ikke å si hvor mange observasjoner politiet har gjort av Høiby, eller over hvor lang tid.

Det er ukjent for VG hvem politiet observerte Borg Høiby sammen med i denne perioden.

VG er imidlertid kjent med at kronprinsessens sønn har vært i omgangskrets med flere staffedømte personer. VG er også kjent med at Høiby har vært avbildet sammen med tunge kriminelle i sosiale medier.

Samtalen mellom Borg Høiby og politiet ble tatt opp med lyd. Politiet har avvist at det var de som tok opptaket. I lydklippet, som Se og Hør har publisert deler av, sier blant annet en av politibetjentene at «det er ingen andre» de hadde behandlet på denne måten.

– Det kan være en form for sjargong. Politiet har mange slike samtaler for å forebygge, sa Larsen.

– Er det sånn at politiet har særbehandlet Høiby i den saken her?

– Nei. Vi får ofte informasjon fra publikum og andre vi snakker med, eller så observerer vi ting selv. I dette tilfellet observerte vi at han var i et miljø hvor det er flere som vi kjenner til som kriminelle. Derfor ønsket vi å ta en prat med ham om det.

Read Entire Article