Opplysninger til VG: Hytta stormet av maskerte politifolk

3 hours ago 3


Et beslaglagt gevær, angivelig arvegods fra 1800-tallet og en liten mengde marihuana.

VG kan nå gi et innblikk i hva som skal ha skjedd da en flokk sivile politifolk stormet hytta på Skeikampen, hvor Marius Borg Høiby ble pågrepet forrige helg.

– Mange kan ha fått inntrykk av at dette var en vill Bandidos- og våpenfest, men det er langt fra sannheten.

Det sier en person med kjennskap til det som skjedde fredag kveld forrige uke. Nå er også advokaten til en av de involverte, kritisk til hvordan politiet gikk frem.

Dro torsdag

VG har snakket med flere som har kunnskap om hendelsen. Her er en beskrivelse av det ut fra VGs opplysninger:

Torsdag kveld forrige uke dro en vennegjeng på fire personer, inkludert Marius Borg Høiby, på tur i to ulike biler.

Bilde av

Marius Borg Høiby

Målet var Skeikampen, et fjellområde 25 minutter unna Lillehammer. Det er kjent for sin vakre natur og består av om lag 2000 fjellhytter i ulike størrelser.

Etter mange uker med politietterforskning og medieoppmerksomhet fra hele Europa, skulle vennene ta med Høiby for å slappe av i det populære fjellområdet. Målet var rypejakten, som startet i Øyer-området den helgen.

Stormet hytta

Torsdag sjekket vennegjengen inn på hytta, og skal ha tilbrakt fredag morgen med fjellvannbading i kulpen Paradis, som ligger like ved.

På kvelden skal de ha drukket rødvin i den mørkbeisede hytta da politiet plutselig kom.

Rundt 22.20 skal flere politifolk kledd i sivile klær ha stormet hytta. Noen av dem hadde politivester på seg, og noen skal ha vært maskerte. Det blir beskrevet som en slags finlandshette, som kan ha ulik maskering av ansiktet, men slik man har på seg når det er kaldt i slalåmbakken.

Les også: Ekspert om Høiby-aksjonen: – Pågriper vanligvis ikke

Noen av dem skal ha tatt Høiby med seg utenfor. Der skal det også ha ligget rambukk og brekkjern, som politiet ikke hadde fått bruk for; hytta var åpen, får VG opplyst.

VG har forelagt Oslo politidistrikt opplysningene som kommer frem i denne saken. De skriver i en e-post at de ikke ønsker å kommentere artikkelen, og viser til kommentarer som ble gitt etter pågripelsen forrige helg. Da sa politiet at de sto trygt i beslutningen om å pågripe.

Høibys forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, er blitt gjort kjent med opplysningene som fremkommer i denne artikkelen. Han har ingen kommentar.

Bilde av Øyvind BratlienØyvind Bratlien

Forsvarer

Ransaket rom for rom

Kameratene til Høiby skal ha blitt samlet på et sted. De skal også ha blitt fratatt mobiltelefoner. Telefonene skal ha blitt samlet på kjøkkenet, mens politifolkene gikk rundt i hytta.

– Der og da ble dette oppfattet som en takk for sist fra politiet som dermed hindret at det ble tatt opptak av seansen, sier en person med kjennskap til hendelsen til VG.

Personen viser til en forebyggende samtale mellom politiet og Marius Borg Høiby som tidligere har blitt kjent i Se og Hør, der advokat Øyvind Bratlien har bekreftet at det var Marius som tok opp samtalen.

Så begynte politiet det møysommelige arbeidet med å ransake hytta, rom for rom.

Til og med ved- og fyringsbriketter skal ha blitt gjennomgått. Noen av politifolkene var delvis maskerte, mens andre viste ansikt.

Mennene som var på hytta skal ha reagert på at de ikke så noen ransakingsordre eller fikk en forklaring på hvorfor politiet var på hytta.

Etter over to timer skal politifolkene ha forlatt hytta.

Beslagla eldre gevær

De skal da ha beslaglagt noe marihuana.

VG får også opplyst at politiet da tok med seg et eldre gevær som beskrives som et våpen fra 1800-tallet som ikke var riktig plombert.

Marius Borg Høibys forsvarer sier han ikke hadde med seg våpen.

Politiet tok med seg Marius Borg Høiby og kjørte til sentralarresten i Oslo, mens de tre kameratene ble igjen.

Bilde av AdvokatAdvokat

Christian Flemmen Johansen

– Jeg har enda ikke mottatt sakens dokumenter, men jeg stiller spørsmål ved lovligheten av ransakingen, skriver Christian Flemmen Johansen, advokat til en av mennene som var i hytta, i en SMS til VG.

– Politiet var etter hva jeg har fått opplyst på stedet med en spesifikk oppgave, men endte opp med å endevende/ransake hytta. Det er raskt problematisk og ugreit overfor de tredjepersonene som var til stede – og som opplevde det hele som en sto belastning. En ransaking av denne typen forutsetter at de som utfører den har papirene i orden og det er det jeg nå vil se nærmere på vegne av min klient. Jeg synes for øvrig at denne delen av saken fremstår sterkt overdreven og tror det er fornuftig at man ser på hva siktelsen gjelder og at vi har langt større utfordringer i landet vårt enn denne saken, legger han til.

 Krister Sørbø / NTBFoto: Krister Sørbø / NTB

En annen av mennene er en tidligere straffedømt venn av Marius Borg Høiby. Vennen er nå også siktet i forbindelse med en større narkotikasak, hvor han nekter straffskyld.

– Min klient var på hytta og har ikke fått noen siktelse eller mistanke mot seg som følge av det. Han knyttes hverken til våpenet eller narkotikaen, sier hans advokat Øystein Storrvik.

Bilde av Øystein StorrvikØystein Storrvik

Advokaten har tidligere sagt at klientens forklaring svekker mistanken mot ham.

Les også

Read Entire Article