Oppgjøret gikk verden rundt: Hva skjer i Frankrike?

5 months ago 31


Kortversjonen

  • Kylian Mbappé oppfordrer franskmenn til å stå opp for toleranse, respekt og mangfold før EM-åpningskampen.
  • Han uttrykker bekymring over ekstremister som kan få makt, etter Marine Le Pen's suksess i EU-valget.
  • Mens noen hyller hans engasjement, kritiserer det innvandringskritiske partiet Nasjonal Samling hans uttalelser.

1 Hva sa Mbappé som vekket sånn oppsikt?

Det var på pressekonferansen dagen før EM-åpningskampen mot Østerrike, at Frankrikes kaptein og superstjerne Kylian Mbappé kom med en uventet oppfordring til alle som lyttet. Han startet med å si at franskmenn «er ved et kritisk punkt i landets historie».

– Ekstremister står på terskelen til makt. Jeg vil henvende meg til alle franskmenn – spesielt de unge – og jeg håper at min stemme har så mye tyngde som mulig. Vi må stå opp for toleranse, respekt og mangfold. Hver eneste stemme teller, fortsatte Mbappé.

OPPTØYER: Demonstranter samlet seg i Lyon for å vise sin motstand mot ytre høyre, etter brakvalget i EU. Foto: JEFF PACHOUD / AFP / NTB

2 Hva fikk ham til å gjøre det?

Frankrike opplever politisk uro etter at president Emmanuel Macron nylig utlyste et overraskende parlamentsvalg.

Dette skjedde etter at Marine Le Pen's høyrepopulistiske, innvandringskritiske parti Nasjonal Samling gjorde et brakvalg i Eu-parlamentsvalget 9. juni. President Macron har nå sagt at det franske folket må stemme over om de virkelig vil ha ham og hans liberale sentrumsparti ved makten, eller om de egentlig helst vil at noen andre skal styre Frankrike.

Dette har ført til bekymringer blant mange, inkludert fotballspilleren Kylian Mbappé, for om verdier som toleranse og mangfold er truet i Frankrike.

SPLITTER: Nå er det klar for en ny runde valg mellom Emmanuel Macron sentrumsliberale bevegelse, og Marine Le Pens nasjonalistiske parti. Foto: Helge Mikalsen / VG

3 Hva menes med 'ekstremister' som Mbappe refererer til?

Når Mbappe snakker om «ekstremister», refererer han til politiske grupper eller partier som ligger på ytterkantene av det politiske spektrumet.

Særlig er det mye fokus på Nasjonal Samling, et politisk parti i Frankrike som ofte er assosiert med ytre høyre-ideologier, inkludert nasjonalisme og anti-immigrasjonspolitikk.

Det er kontroversielt at de kan få makt fordi mange frykter at deres politikk kan føre til økt polarisering og undertrykkelse av minoriteter og innvandrere i Frankrike.

LITE IMPONERT: Nasjonal Samlings Marine Le Pen og nestleder Sebastien Chenu likte ikke Mbappés uttalelser. Foto: LIONEL BONAVENTURE / AFP / NTB

Hvorfor vekker det sånn oppsikt?

Det er ofte sett på som uvanlig at toppidrettsutøvere deltar aktivt i politiske diskusjoner, spesielt noe så kontroversielt som nasjonal politikk.

Mbappé er en av de mest kjente idrettsfigurene i verden, og hans uttalelser har stor innvirkning.

HYLLER: Frankrikes sportsminister Amélie Oudéa-Castéra liker Mbappés engasjement. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB

4 Hvordan har andre reagert på Mbappés uttalelser?

Reaksjonene har variert. Noen støtter hans rett til å uttrykke sine meninger, spesielt gitt hans innflytelse blant unge.

Den franske sportsministeren Amélie Oudéa-Castéra hyller Mbappés uttalelse, og har kalt hans oppfordring «forbilledlig».

Flere franske idrettsutøvere, inkludert tidligere tennisstjerne Yannick Noah og fotballspiller Marcus Thuram, har også uttalt seg mot Nasjonal Samling.

Fotballspiller Ousmane Dembélé har også oppfordret folk til å stemme, og landslagstrener Didier Deschamps har sagt at han ikke har et problem med at spillerne uttrykker sine meninger. Det franske fotballforbundet har likevel uttalt at de ønsker at landslaget skal forbli nøytralt.

Men visepresident i partiet Nasjonal Samling, Sebastien Chenu, er ikke tilfreds med uttalelsene.

– Jeg synes ikke at noen som er frakoblet virkeligheten skal belære franskmenn, sa Chenu i et intervju med radiokanalen FranceInter.

– Når man bærer den franske landslagsdrakten, skal man vise måtehold, mener Chenu.

5 Hva kan konsekvensene av valget bli for Frankrike?

Valget kan ha stor innvirkning på Frankrikes fremtidige politikk og landets rolle i internasjonale saker. Opinionen tyder på at Nasjonal Samling kan gjøre det godt, men kanskje ikke få flertall alene.

President Macron blir sittende som president frem til 2027, men dersom statsministeren blir fra et annet parti, kan samarbeidet bli dårlig og konsekvensene bli store for de som lever med resultatet av fransk politikk.

Avhengig av hvem som vinner, kan det føre til endringer i alt fra innenrikspolitikk til Frankrikes forhold til andre land. Det kan også påvirke landets håndtering av økonomiske, sosiale og miljømessige utfordringer.

Ikke minst fryktes det at dette kan gjøre Frankrike enda mer polarisert.

Den første valgrunden finner sted den 30. juni, med en avgjørende andre runde en uke senere, den 7. juli.

26. juli starter for øvrig OL i Paris.

Read Entire Article