Oljefondet lukker foredrag for offentligheten: Her møtes Tangen og «Tigergutt»

5 months ago 46


SMS-er og e-poster viser hvordan fondet ga etter for krav fra milliardæren.

 Oljefondssjef Nicolai Tangen og Viking Global-sjef Ole Andreas Halvorsen. Bildet er fra januar 2024 under World Economic Forum i Davos. Foto: Kjetil Alstadheim, Aftenposten

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Nordmannen Ole Andreas Halvorsen, også kjent som «Tigergutt», er medgrunnlegger og sjef for et av verdens ledende hedgefond, Viking Global Investors.

Han er god for over 60 milliarder kroner, ifølge Kapital, og har en sentral posisjon på Wall Street. Samtidig er han ekstremt mediesky og unngår å uttale seg i offentligheten. Halvorsen har bodd i USA i en årrekke.

Derfor var overraskelsen stor da han skulle delta som foredragsholder på årets utgave av Oljefondets investeringskonferanse.

De fleste kan imidlertid glemme å høre ham snakke på konferansen, ettersom Oljefondet har lukket foredraget for offentligheten. Bakteppet er krav fra Halvorsen selv.

Les på E24+

Les skyggeportrettet av «Tigergutt»: – Han skulle være best. I alt

E24 har fått innsyn i SMS-er og e-poster som viser prosessen med å få Halvorsen med på konferansen.

Dagens Næringsliv omtalte saken først.

– Du er helten over alle helter

Det startet med at Nicolai Tangen, sjef for Oljefondet, i januar 2023 sendte en SMS til Halvorsen med spørsmål om å bli med på konferansen:

«Hei, Ole Andreas, håper alt står bra til. Vi skal ha en veldig spennende konferanse hos NBIM i Oslo tirsdag 25. april. [...] Jeg hadde ELSKET å intervjue deg om hvordan bygge en verdensledende fondsforvalter? Men det kan også handle om trender, geopolitikk, markeder eller hva du vil? Helst fysisk, men teams funker også. Viktig å gi miljøet i Norge en boost og du er helten over alle helter. Ka du tru? Nicolai».

Halvorsen svarte:

«Hei Nicolai. Takk for en hyggelig invitasjon. La meg sjekke om det funker, så kommer jeg tilbake i løpet av kort tid. Jeg er på reisefot nå, på vei til Davos. Du hører fra meg i løpet av uken. Andreas».

Til dette svarte Tangen:

«Veldig bra, og så sees vi kanskje i Davos. Er på vei dit selv. Safe travels. Nicolai.»

«Chatham House rules»

I etterkant av toppmøtet World Economic Forum i Davos fulgte Tangen opp med en SMS til Halvorsen, der han blant annet skrev:

«Jeg har sjekket med mine kollegaer og vi kan dessverre ikke utelukke media fra vår konferanse».

«Got it – too bad», svarte Halvorsen, før han ba Tangen informere ham hvis de likevel åpner for å holde seansen utenfor offentligheten.

«Ingen medier på konferanser er dessverre ikke et alternativ for oss som en offentlig institusjon, veldig lei meg», svarte Tangen.

Etter litt frem og tilbake, ble det ikke noe av Halvorsen på konferansen i fjor.

Han gikk derimot med på å delta på årets utgave av arrangementet, slik det går frem av e-poster fra desember:

«Takk for at dere har meg på programmet. Beste ferieønsker til deg og din familie også», svarte Halvorsen på en e-post fra Tangen.

Kort tid etter dette treffer Tangen Halvorsen på årets utgave av World Economic Forums møte i Davos i januar.

Spørsmålet om presse ble igjen et tema i mars i år. Diskusjonen gikk omkring hvorvidt mediene skal være til stede, før de ble enige om «Chatham House rules».

Chatham House-reglene betyr i praksis referatforbud, der det som sies ikke skal gjengis utenfor konferansen.

Les også

KrF og MDG kritiske til Oljefondets «Tigergutt»-grep

– En mellomløsning

Tangen, som selv har bygget opp et hedgefond, skal etter planen snakke med Halvorsen om det å bygge en investeringsorganisasjon.

– Tangen skriver først at det ikke er aktuelt for Oljefondet som en offentlig institusjon å holde pressen utenfor konferansen. Hvordan passer denne uttalelsen med at dere landet på deltagelse med «Chatham House rules»?

– Det stemmer at vi sa nei til å ha en seanse med Halvorsen helt «off-record» og uten media til stede. Media til stede, med «Chatham House rules», ble en mellomløsning som begge parter var ok med, sier kommunikasjonssjef Line Aaltvedt i Oljefondet til E24.

Aaltvedt sier fondet ønsker å være så åpne som mulig.

– Og vi vil alltid etterstrebe å dele det vi gjør med offentligheten, noe som er grunnen til at vi har valgt å «streame» hoveddelen av konferansen. Men vi eier ikke andres innhold. Enhver person har rett til å ikke få sitt innhold delt.

Viking Global har ingen kommentarer til saken, opplyser kommunikasjonssjef Patrick Scanlan til E24.

Fondet forvalter over 46 milliarder dollar, tilsvarende rundt 500 milliarder kroner. Da fondet startet opp i 1999 var kapitalen på 520 millioner dollar.

Halvorsen har fått tilnavnet «Tigergutt» som følge av sin fartstid i Tiger Management på 1990-tallet.

Read Entire Article