Kortversjonen
- Norske OL-kjærester forteller hvordan de har det foran lekene i Paris og hvordan det er å se sine kjære kjempe om gullet.
- Oda Andersen Lundeby opplever at det er et større press på kjæresten Narve Gilje Nordås etter at han tok VM-bronse på 1500 meter i fjor.
- Det blir mye håndball for Hanna Bredal Oftedal i Frankrike. Hun tar med seg sønnen for å heie på mannen Sander Sagosen og kapteinssøster Stine Bredal Oftedal. Hun mener gullpresset ligger på søsteren.
– Når jeg ser Narve gå inn på banen blir nervøs. Jeg får adrenalin, sier Oda Andersen Lundby (22) til VG.
En stolt Narve Gilje Nordås fortalte i fjor at han hadde fått seg kjæreste. Og når han skal løpe 1500 meter under OL er Oda på plass på tribunen.
Hun syns det er «verre» å se ham fra tribuneplass enn på TV. Det er mer trøkk på stadion. Alt blir forsterket. Likevel, hun liker å være til stede.
– Når man er på stadion ser man hvor fort de løper, og det går fort.
Hun løper fort selv, i fjor ble 22-åringen U23-norgesmester på 1500 meter innendørs.
VG har snakket med fem OL-kjærester. Noen av dem har lang rutine. Flere av dem har opplevd gulljubel før. Andre er ferske i OL-boblen, som kjæresten til Gilje Nordås.
Men selv om de ikke har vært sammen så lenge, vet hun hva som gjelder for løperen som overrasket noen og imponerte alle med VM-bronse på 1500 meter i fjor. Noen timer før løpet starter kobler han helt ut og telefonen er av.
– Det er litt mer press nå etter at han tok medalje i VM. Det er høyt nivå, det er mange som kan ta medalje. Men jeg vet at det ikke er noe som setter ham ut, sier Andersen Lundeby.
– Hva er forskjellen på idrettspersonen Narve og kjæresten Narve?
– Han er veldig seriøs på trening. Han er nøye. Han kan kontrollere nerver. Som kjæreste er han raus, han er flink til å vise at han bryr seg om meg og at han er glad i meg.
Hun var på plass under EM i Roma tidligere i sommer. Han var medaljekandidat på 1500 og 5000 meter. Det ble ikke helt som planlagt. Fiasko, sa han selv. Kjæresten tror den erfaringen kan ta vekk litt av presset foran OL, samtidig som målet er det samme: Medalje.
– Jeg fikk kjenne litt på stemningen i Roma, jeg tror OL blir kult, sier Andersen.
Norge tok åtte medaljer i forrige OL. Fire gull, to sølv og to bronse ble med hjem fra Tokyo. Gullene kom i friidrett, triatlon og sandvolleyball. USA tok soleklart flest medaljer med 139. Kina tok 89.
109 norske utøvere skal konkurrere for Norge i OL, 51 av dem kvinner. Målet er igjen åtte medaljer.
Steffen Stegavik giftet seg med Camilla Herrem for elleve år siden. Han har tidligere sett kona ta OL-gull.
I 2016 og 2021 ble det bronse. Han kan kjenne pulsen stige når kampene drar seg til.– Om det er jevnt på slutten og hun skal ha et skudd. Det pirrer litt ekstra, sier Stegavik til VG.
Og det har gått galt.
I 2016 ble Herrem «syndebukk», hun opplevde det iallfall slik selv. Hun bommet på et skudd, på stillingen 38–37 til Russland, ti sekunder før ekstraomgangene var over.
– Lobben fra OL-semifinalen sitter i. Da ble det å få henne opp igjen. Hun er vant til å vinne mye, sier mannen med et smil.
De har to sønner og han har vært dobbeltarbeidende pappa en periode. De drar ikke til Paris, men heier foran TV-skjermen.
– Her er det guttestemning. Det er ikke noe stress. Vi har god hjelp fra mange støttespillere, sier Stagvik.
Det er snart 20 år siden han sjekket opp det som skulle bli en av Norges største håndballprofiler.
Hun var fersk Byåsen-spiller, han spilte for trønderklubben Heimdal. Hun fikk en sms. «Jeg så deg på tribunen i går kveld. Hva om vi møtes en gang? Hilsen spiller nummer 21». Han fikk åpenbart ja.
Nå er han klubbtrener i Sola. Hun spiller.
– Jeg syns nesten hun er blitt bedre etter at hun ble mamma. Hun får avkobling når hun kommer hjem. Hun er på et sted i livet hvor hun trives. Men i OL er hun i en boble, men gutta får litt tid på FaceTime, sier Stegavik.
Her er flere kjærester som heier i OL, sveip i bildegalleriet her:
Hele 10.500 utøvere fra til sammen 206 land deltar i Paris.
Også det norske herrelaget er i OL. Hanna Bredal Oftedal er kona til den store stjernen, Sander Sagosen.
De har til og med bodd sammen i OL-byen Paris, som håndballproffer.
– Jeg ønsker jo det beste for mannen min. Men jeg vet at idrett går opp og ned, noen ganger klaffer det, sier Oftedal.
Mannen hennes er ofte spilleren som står frem og tar ansvar.
– Jeg er blitt litt vant til det, og jeg vet at han liker å stå i det også. Han kan bli syndebukk eller helt. Det må han takle når han er en sånn type spiller, sier Oftedal til VG.
De ble foreldre til Noah for ett år siden. Han blir med til Paris med to supporterdrakter i kofferten, nummer 10 og nummer 5. Tante Stine er kaptein for damelaget. Det blir mye håndball.
Hanna Bredal Oftedal tenker presset er størst på søsteren, for håndballdamene er OL-gull et «folkekrav».
– For Sander er jeg mer nervøs for enkeltkampene. Jeg unner begge OL-gull, men for Stine er det mest sannsynlig hennes siste OL og jeg unner henne alt i verden og jeg ønsker det beste for mannen min, sier Hanna.
Det er 329 øvelser i 32 idretter i OL i Paris. Breakdance er en ny sport på programmet. Skyting har vært med siden starten i 1896.
Jeanette Hegg Duestad var kanskje en av OLs mest uheldige sist, hun dro hjem med to 4.-plasser på 10 meter luftrifle og 50 meter helmatch. Samboeren Henrik Larsen er også skytter, men kom akkurat ikke med i den norske OL-troppen.
– Jeanette er sterkere mentalt nå, hun har større forutsetninger til å takle presset. Det hadde vært kjempetøft med en norsk medalje, det er ufattelig vanskelig det vi driver med, sier Larsen.
De har vært kjærester i fire år og bor på Kløfta. Han er stolt av hvor dedikert kjæresten er og alt hun får til. Hun tok tre EM-gull i luftvåpen i fjor.
– Tittelen her kunne kanskje vært: Han har skutt gullfuglen?
– Jeg skjønner jo hvordan det tenkes, sier Larsen og ler.
Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)