OL-FLOKA

4 months ago 30


10.500 utøvere fra 206 nasjoner. Et budsjett på svimlende 100 milliarder kroner.

Fredag 26. juli braker det løs.

Med en spektakulær åpningsseremoni på elven Seinen, i hjertet av Paris, er sommer-OL ventet å bli en 16 dager lang fest.

Men veien mot lekene har vært preget av den ene fartsdumpen etter den andre. Dette er noen av utfordringene arrangøren i Frankrike har støtt på underveis.

1

Dommer­tårnet i Tahiti

Foto: Jerome Brouillet, AFP / NTB

Surfekonkurransen under OL er lagt til vakre Tahiti, på den andre siden av kloden.

Her har arrangøren bygd et dommertårn i aluminium, på ni tonn, ute på det sårbare revet. Det har satt sinnene i kok blant miljøaktivister. De frykter at revet vil bli ødelagt.

Protestene har vært voldsomme. Men det finnes også dem som har sett tårnet og tatt det i forsvar.

2

Terrorfare

Foto: Terje Bringedal, VG

Frankrike – og nabolandet Belgia – har vært utsatt for en lang rekke terrorangrep de siste årene. I en urolig verden øker frykten for at OL kan bli et nytt mål.

Åpningsseremonien holdes på Seinen, men president Macron har åpnet for å flytte den inn på en stadion i tolvte time. Det finnes altså en «plan B».

Frykten er droneangrep eller snikskyttere, ifølge flere internasjonale medier, blant annet Politico.

45.000 politifolk vil være på jobb hver eneste dag under OL.

3

Debatt om overvåkning

Foto: Abdul Saboor, Reuters / NTB

Apropos terror: En lovendring i fjor åpner for bruk av kunstig intelligens i tusenvis av overvåkningskameraer under OL i Paris. Det hele er en prøveordning.

Systemet skal kunne fange opp og rapportere mistenkelig oppførsel. Protestene har likevel vært massive. Mange frykter for personvernet.

Myndighetene har lovet at ansiktsgjenkjenning ikke skal benyttes.

4

La elva leve!

Foto: Bertrand Guay, AFP / NTB

Frankrike har brukt milliarder på å rense Seinen, som renner tvers gjennom Paris. Her skal det svømmes under triatlonkonkurransen i OL. Åpningsseremonien foregår også på Seinen – hvor det har vært offisielt forbud mot å svømme siden 1923.

President Emmanuel Macron har selv lovet å bade i elven. Men nå er alt usikkert. Ved regnvær er det ventet at kloakk og søppel kan spolere planene.

Kanskje blir triatlon bare duatlon under OL i sommer. Det har vekket harme blant kritikerne.

5

Korrupsjon

Foto: Thomas Padilla, AP / NTB

Franske Økokrim gjennomførte i fjor razziaer mot kontorene til organisasjonskomiteen i Paris, samt en rekke andre selskaper.

Bakgrunnen var mistanke om favorisering i forbindelse med tildeling av kontrakter verdt flere hundre millioner kroner.

Konklusjonen er ikke kjent. Det er foreløpig ikke blitt bevist ulovligheter.

6

De hjemløse

Foto: Miguel Medina, AFP / NTB

Rundt 200.000 mennesker mangler fast tak over hodet i Frankrike. Omtrent halvparten er ifølge franske medier hjemmehørende i Paris.

Ifølge medier i landet er flere tusen blitt flyttet ut av OL-byen og til andre byer. Årsaken skal være VM i rugby og OL i Paris.

Rusmisbrukere, migranter og prostituerte skal være blant de 12.545 menneskene som er tvangsflyttet de siste 13 månedene.

– De skyver alt det triste under teppet, sier Paul Alauzy i organisasjonen Médecins du Monde til The Guardian.

7

Russland-floken

Foto: Maxim Shemetov, Reuters / NTB

I mange år har Russland ridd internasjonal idrett som en mare. Først under OL i Rio (2016) og Pyeongchang (2018), på grunn av omfattende doping rigget av myndighetene i Moskva. Nå er det krigen i Ukraina som volder bry.

IOC har åpnet for at enkeltutøvere som ikke er tilknyttet det militære, samt dem som ikke støtter krigen, skal få delta. Dersom de ikke er del av et lag, vel å merke.

Avgjørelsen er kontroversiell. 16 russiske utøvere har takket ja til å konkurrere under nøytralt flagg, opplyste IOC denne uken. Hvor mange ender opp med å faktisk delta? Hvordan vil de promoteres av regimet i Moskva?

8

Israel-floken

Foto: Olympia De Maismont, AFP / NTB

Som om ikke Russland var nok: Konflikten mellom Israel og Hamas på Gaza-stripen setter sinnene i kok, og flere har bedt om utestenging av israelske utøvere.

Dette skjer neppe: IOC jobber febrilsk med å isolere Russland-spørsmålet til å gjelde kun Russland og Ukraina.

Organisasjonen ønsker i minst mulig grad at OL skal bli en politisk arena.

9

Lav oppslutning

Foto: Michel Euler, AP / NTB

Det blir fest i Paris’ gater – men vil bybeboerne egentlig delta?

En spørreundersøkelse i Frankrike i november viste at 65 prosent av folket er tilhengere av OL. Nedgangen var på 11 prosentpoeng over to år. I Paris var bare litt over halvparten positive til lekene.

Mange har vært frustrert fordi prisene på kollektivtrafikken vil øke når OL starter. Lokalbefolkningen har også blitt oppfordret til hjemmekontor for å lette trykket på metroen.

10

Frykter sengelus

Foto: Miguel Medina, AFP / NTB

Paris har opplevd en økning i antall veggedyr, som er blitt et problem for både innbyggere og turister. Veggedyr – eller sengelus – er små, blodsugende insekter som trives i varme, mørke omgivelser. Og de kan være vanskelige å bli kvitt.

De kan forårsake kløe, ubehag og søvnproblemer, og i verste fall kan bittene deres føre til allergiske reaksjoner.

Situasjonen har skapt bekymring for de franske arrangørene. De frykter at veggedyr kan spre seg til OL-anlegg og forårsake ubehag for utøvere, tilskuere og frivillige.

11

Frykter tigermygg

Foto: Luis Robayo, AFP / NTB

En invaderende myggart kalt tigermygg, som eksperter knytter til et økende antall tilfeller av denguefeber i Europa, er oppdaget i 13 EU-land.

Den asiatiske tigermyggen utgjør en klar helsefare ved å kunne overføre virussykdommer som denguefeber, chikungunya og zikafeber.

I løpet av de siste 20 årene har den asiatiske tigermyggen utvidet sitt området nordover i Europa, inkludert Frankrike. Klimaendringen har spilt en viktig rolle i dette, skriver Economic Times.

En rapport fra ECDC viser at det ble påvist 130 tilfeller av denguefeber i Europa i 2023, mot 71 tilfeller i 2022.

Dette er en betydelig økning sammenlignet med tiårsperioden fra 2010 til 2021, da det totale antallet tilfeller var 73 for hele perioden, står det i rapporten som nylig ble lagt frem.

Tips meg

Anders K. Christiansen

Journalist

Bilde av Anders K. Christiansen
Read Entire Article