OL-drømmen knust for Boutera: – Hindrer utøvere som har jobbet hele livet

2 days ago 9


SKUFFET: Her fra friidretts-EM i 2022, hvor han ble nummer elleve i 3000 meter hinder-finalen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Friidrettsutøver Jacob Boutera (28) kritiserer Olympiatoppen etter å ha blitt vraket til OL.

torsdag 4. juli kl. 22:29

Kortversjonen

  • Jacob Boutera (28) kritiserer Olympiatoppen etter å ha blitt vraket til OL.
  • Olympiatoppen offentliggjorde Norges største OL-tropp på 42 år onsdag.
  • Han ble informert at han ikke oppfylte topp tolv-kriteriet. Boutera mener han ville kvalifisert seg innen den opprinnelige fristen 8. juli.
  • Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier kriteriene skal baseres på sannsynlighet for å komme blant de tolv beste i OL.

– Det er veldig skuffende at de ikke ville vente til datoen de har sagt, slik at jeg kunne få invitasjonen jeg kunne fått. OL-drømmen er blitt knust fra mitt eget land, sier Jacob Boutera til VG.

«De» er Olympiatoppen, som onsdag tok ut den største norske OL-troppen på 42 år. Der var ikke 28-åringens navn å finne.

– Olympiatoppen kom med siste uttak i går, selv om det egentlig sto at det skulle komme 8. juli i retningslinjene.

Beskjeden fikk Boutera på morgenen, før uttaket ble offentliggjort.

– De sa at jeg ikke ble tatt ut på grunn av topp tolv-kriteriet.

Bilde av Jacob BouteraJacob Boutera

Pers på 8:21.69 på distansen.

8:22,94 er Bouteras sesongbeste på 3000 meter hinder, 8:15 blank var direktekravet til OL. 36 mann skal løpe distansen i Paris.

– Det er kun 22 stykker som har tatt direktekravet, resten kommer inn på ranking.

Boutera klarte aldri direktekravet, og var heller ikke inne på ranking da OL-troppen ble presentert onsdag.

Likevel hevder han at han ville komme inn på ranking i løpet av fredag eller lørdag (5. og 6. juli – tre og to dager før det opprinnelige uttaket).

– Så jeg kontaktet forbundet om det tidlig. Jeg visste at jeg var nære og at mange kom til å trekke seg av ulike grunner. Derfor jeg ville at de skulle vente.

NRK omtalte Bouteras kritikk først.

Han er klar på at Norge bør sende de som er kvalifisert når siste frist foreligger.

– ... og ikke hindre utøvere som har jobbet hele livet for å delta. Da ville jeg vært inne blant de 36, og kunne blitt sendt til OL dersom Norge hadde villet det.

– Topp tolv-kriteriet er plutselig blitt brukt nå – i stedet for at jeg kunne få plassen om to dager. Det er en rar begrunnelse som ikke stemmer overens. Tore Øvrebø (toppidrettssjef) sier klokkeklart at jeg ikke oppfyller kriteriet.

Han legger til:

– Jeg synes det er rart at andre som er langt nede på rankingen blir tatt ut. Det er mange som er tatt ut som ikke oppfyller kravene – som de brukte mot meg. Det er ikke noe konsekvent bruk av topp tolv-kriteriet, argumenterer han.

Det siste reagerer han sterkt på.

– Jeg synes det er merkelig at hvis man først skal bruke det kriteriet, så må det praktiseres konsekvent for alle som skal bli tatt ut. Det skal være rettferdig.

Bilde av Tore ØvrebøTore Øvrebø

Toppidrettssjef.

Øvrebø sier til VG torsdag kveld at han ikke kommenterer enkeltuttak, men legger til en generell kommentar:

– Uttakene er resultat av en omfattende dialog mellom Olympiatoppen og det enkelte særforbund. Referansen for å bli tatt ut til deltagelse er dokumentert sannsynlighet for å kunne komme blant de tolv beste i OL. Jeg forstår godt at utøvere som har hatt en drøm om å delta i Paris, men ikke presterer godt nok til å oppnå det, er skuffet, skriver Øvrebø i en tekstmelding.

Korte videoer

I åtte år har alt handlet om én eneste ting for Boutera – å prestere i lekene som blir arrangert i den franske hovedstaden fra 26. juli til 11. august.

– Jeg har lagt opp hele satsingen mot dette OL-et. Hvis det da ender med at jeg kunne få en plass, men at Norge ikke velger å sende meg til OL, så er det den verste måten det kunne ha skjedd på. Det er det mest skuffende utfallet.

Boutera forteller at han fremdeles er motivert, men at han ennå ikke har tatt en endelig beslutning om det blir videre satsing.

Read Entire Article