Økonomer: Russere kjøpte Dubai-eiendom for 63 milliarder kroner etter angrepet på Ukraina

4 months ago 35


Nye anslag fra økonomer viser at russiske eiendomskjøp i Dubai har «mer enn tidoblet seg» på to år.

Russere har kjøpt seg inn i en rekke eksklusive prosjekter på den kunstige Palmen. Foto: Ole Martin Wold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Siden fullskala-invasjonen av Ukraina i 2022 har russiske statsborgere kjøpt eiendom for 63 milliarder kroner, anslår en gruppe økonomer ved EU Tax Observatory og Skatteforsk – Senter for skatte- og atferdsforskning i en fersk rapport.

– Dette illustrerer hvordan byen ble et yndet reisemål for russere i eliten som unndro seg sanksjoner eller flyktet fra selve krigen, sier Matthew Collin, seniorforsker ved EU Tax Observatory.

Russland har angrepet og okkupert deler av Ukraina siden 2014, men først i 2022 mobiliserte president Vladimir Putin store hærstyrker og invaderte nabolandet.

Mandag, 4. april 2022, fire dager etter at russiske soldater trakk seg ut fra Butsja, nord for Kyiv, reiste VG inn. Ødeleggelsene i byen var enorme, og lik lå i gatene. Foto: Kyrre Lien / VG / NTB

Forskerne kaller 63 milliarder kroner i russiske eiendomskjøp i Dubai siden februar 2022 for et «konservativt estimat». Av dette ble 24 milliarder kroner investert i ferdige eiendommer og 39 milliarder kroner investert i prosjekter som var fortsatt under utvikling, ifølge rapporten.

– Vi anslår at mengden russiske penger som strømmet inn i Dubai mer enn tidoblet seg etter invasjonen av Ukraina, sier Matthew Collin, seniorforsker ved EU Tax Observatory.

Det er ikke første gang økningen i russiske investeringer omtales, men en lekkasje av eiendomsdata fra våren 2022 – og informasjon om nyere eiendomshandler – gir nye anslag om størrelsen, ifølge forskerne.

Seniorforsker ved EU Tax Observatory Matthew Collin. Foto: EU Tax Observatory

Ettersøkte og kriminelle kjøpte eiendom

Lekkasjen av eiendomsdata ble også brukt av 74 medier i 58 land som nylig publiserte prosjektet «Dubai Unlocked».

Lekkasjen har detaljer om flere hundre tusen eiere, villaer, leiligheter og kontorer. Den er i hovedsak fra 2020 og 2022. Dataene ble opprinnelig samlet av stiftelsen Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) og deretter delt med E24 og gravenettverket OCCRP.

Blant eierne i Dubai fant journalistene politikere, kriminelle, ettersøkte på rømmen fra politiet og personer med internasjonale sanksjoner mot seg.

Les også

Les: Slik fant spioner, narkobaroner, kriminelle og ettersøkte en frihavn i Dubai

I lekkasjen er 5.000 russiske statsborgere og selskaper listet som eiere av 6.600 boligeiendommer i Dubai til en verdi av anslagsvis 33 milliarder kroner.

I tillegg fant journalister at flere russiske statsborgere har brukt andre nasjonaliteter, som Malta og Israel, til å kjøpe eiendom. Det er en kjent måte å omgå sanksjoner på, men kan også brukes for å skjule eierskap for skattemyndigheter.

Russiske flagg vaiet i Dubai på den russiske nasjonaldagen i 2021 under Dubai Expo. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB

Kjøpte leilighet like etter invasjonen

Blant de russiske kjøperne av eiendom i Dubai var personer i russisk politikk, statlige selskaper og næringsliv.

I mars 2022, mindre enn en måned etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina, kjøpte en av de rikeste i den russiske nasjonalforsamlingen, Grigorij Anikeev, en penthouse-leilighet for rundt 130 millioner kroner i eksklusive Serenia Residences på Palmen, ifølge IStories og Times of Malta.

I april 2022 overtok Irina Kupareva – mor til en av Anikeevs sønner – en leilighet på 140 kvadratmeter i samme boligkompleks. Dokumenter viser at leiligheten ble leid ut i vinter for 840.000 kroner i årlig.

Olga Poliakova, moren til en annen av Anikeevs sønner, er oppførte som eier av to eiendommer i Dubai verdt totalt 30 millioner kroner, ifølge de to mediene.

Anikeev, Kupareva og Poliakova har ikke besvart spørsmål om eiendommene.

E24 har kontaktet Emiratenes ambassade i Oslo om rapporten og russiske investeringer i Dubai. Ambassaden har foreløpig ikke svart på henvendelsen.

«Det beste livet på Palmen» lyder reklamen for Serenia recidences til interesserte kjøpere Foto: Skjermdump

Utforsk lekkasjen i kartet under. På mobil, bruk to fingre for å navigere:

Tause myndigheter

E24 har tidligere stilt en rekke spørsmål til Emiratenes ambassade.

I en uttalelse understreket ambassaden at landet «tar sin rolle i å beskytte integriteten til det globale finansielle systemet ekstremt alvorlig».

Hele uttalelsen lød:

«FAE tar sin rolle i å beskytte integriteten til det globale finansielle systemet ekstremt alvorlig. I februar berømmet Financial Action Taskforce (FATF), den globale standardsetteren for tiltak for å bekjempe hvitvasking av penger, UAEs betydelige fremgang.

I sin kontinuerlige jakt på globale kriminelle jobber FAE tett med internasjonale partnere for å forstyrre og avskrekke alle former for ulovlig finans. FAE er forpliktet til å fortsette denne innsatsen og handlingene mer enn noen gang i dag og på lengre sikt.»

Read Entire Article