Obduksjonsrapporten: Hvaldimir døde trolig av bakterieinfeksjon

1 month ago 15


Nå er den endelige obduksjonsrapporten fra Veterinærinstituttet klar.

– Veterinærinstituttets undersøkelser er vanskeliggjort av at mange av hvalens organer var svært råtne, sier Amund Preede Revheim, leder ved Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt.

Rapporten konkluderer med at sannsynlig dødsårsak er bakterieinfeksjon – muligens som følge av sår i munnen etter en pinne som satt fast.

Trodde Hvaldimir ble skutt

Lørdag 31. august ble Hvaldimir funnet død i sjøen utenfor Tananger i Rogaland.

Hvalen hadde flere hull i kroppen og organisasjonene OneWhale og Noah mente det var stor sannsynlighet for at den ble skutt og drept.

Men i den foreløpige obduksjonsrapporten tidlig i september var det ingenting som tydet på at hvalen hadde blitt skutt, sa politiet.

Hvaldimir hadde flere hull i kroppen da han ble funnet.

Slik så Hvaldimir ut da den ble funnet utenfor Tananger i Sola 31. august. Hvalen hadde flere hull i kroppen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Pinne i munnen

Det ble funnet en 35 centimeter lang, og 3 centimeter bred pinne som satt fast inne i munnen på Hvaldimir.

– Obduksjonen viste at magesekken hans var tom. I tillegg var de fleste organer brutt ned. Det er ikke noe i undersøkelsene som er gjort som bygger opp om at det er menneskelig aktivitet som direkte har medført Hvaldimirs død.

Det sa leder ved Nordsjø- og miljøseksjonen ved felles etterretning og etterforskningsenhet i Sør-Vest politidistrikt, Amund Preede Revheim.

Vanlig med hull på død hval

Professor i arktisk og marin biologi ved UiT, Audun Rikardsen, har tidligere forklart til NRK at typen hull som ble funnet på Hvaldimir, ikke er uvanlige på døde hvaler.

– Fugler er raske til å hakke hull på hvaler, og hakkingen gjør de i områder der huden er svak. Det kan også skyldes en type parasitt som borer seg inn i huden til hvalen.

Audun Rikardsen

Hvalforsker ved Universitetet i Tromsø, Audun Rikardsen.

Foto: Torkil Stoltz / NRK

Når en hval dør, oppstår det gass i magen. Som del av forråtnelsen øker hvalen i volum. Når den heises opp, øker trykket. Da vil disse små hullene åpne seg, sprekke og begynne å blø.

– Han har sannsynligvis lekt med den pinnen og fått den i halsen.

Publisert 04.10.2024, kl. 08.46 Oppdatert 04.10.2024, kl. 08.51

Read Entire Article