Ny partnerdrapskommisjon får ikke begynt arbeidet: – Krevende hensyn

2 months ago 24


 Thomas Andreassen / VGSTASELIG START: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ledet det første møtet med partnerdrapskommisjonen fredag. Foto: Thomas Andreassen / VG

– Det er noen krevende hensyn å ta, men mitt inntrykk er at det er bred støtte i Stortinget, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

fredag 6. september kl. 18:54

Kortversjonen

  • Regjeringens nye partnerdrapskommisjon kan ikke starte arbeidet før ny lov trer i kraft, antagelig ved årsskiftet.
  • Kommisjonen skal gjennomgå alle partnerdrap i Norge og foreslå tiltak for å forhindre fremtidige drap.
  • I 2022 var 45 prosent av drapene partnerdrap, viser VGs statistikk.
  • Fastlege Kaveh Rashidi mener helsevesenet kan spille en viktig rolle i å stanse partnerdrap.

Regjeringens nye partnerdrapskommisjon må vente på ny lov før de kan begynne arbeidet.

– Det er en debatt om oppheving av taushetsplikt og hvilken informasjon vi skal få tilgang til. Men målet er at loven skal være på plass ved årsskiftet. Først da kan vi gå inn i enkeltsaker, sier kommisjonens leder Lena Bendiksen.

Fredag møttes kommisjonsmedlemmene for første gang, sammen med med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Det er fire år siden forslaget om en permanent partnerdrapskommisjon ble foreslått. Kommisjonen skal gjennomgå alle partnerdrap i Norge, inkludert kjærestedrap, og komme med forslag til hvordan nye drap kan forhindres.

For at kommisjonen skal kunne gå inn i hver enkelt drapssak, må det imidlertid en lovendring til.

– Det er noen krevende hensyn å ta i forhold til å gå inn i sensitive personopplysninger, historikk knyttet til en som har gått bort, opplysninger i straffesaker. Det er grunnen til at dette er lovarbeid som tar litt tid. Jeg skal ikke forskuttere behandlingen i Stortingert, men mitt klare inntrykk er at det er bred støtte til å få kommisjonen på plass, sier Mehl til VG.

 Thomas Andreassen / VGSKAL RÅDGI STATSRÅD: Lege Kaveh Rashidi er blant partnerdrapskommisjonens medlemmer. – Jeg tror helsevesenet har et stort potensial i å være en del av løsningen, sier han. Foto: Thomas Andreassen / VG

45 prosent var partnerdrap

Hvert fjerde drap i Norge siden årtusenskiftet er et partnerdrap. Det kom fram av VGs store oversikt over partnerdrap, som ble publisert i vår.

I fjor var statistikken enda dystrere: Da var hele 45 prosent av drapene et drap mot en nåværende eller tidligere partner, kjæreste eller ektefelle.

190 av drapsofrene var kvinner, 28 menn. Ikke noe annet år siden år 2000 var det registrert så mange partnerdrap.

– Dette er tall som gjør stort inntrykk på meg. Vi vet at mange drap har vært varlslet om. Derfor håper jeg at denne kommisjonen kan utgjøre en forskjell, sier Mehl.

16. januar lovet hun at det skulle opprettes en partnerdrapskommmisjon. I dag, ni måneder senere, er den endelig på plass. Kommisjonen er permanent, og skal evauleres etter fem år.

Dette er partnerdrapskommisjonen

  • Lena Bendiksen, professor i rettsvitenskap, UiT Norges arktiske universitet
  • Solveig Karin Bø Vatnar, psykologspesialist/forsker, Oslo Universitetssykehus, SIFER Sør-Øst, Professor II Høgskolen i Molde
  • Henning Mohaupt, psykologspesialist/forsker, Alternativ til vold
  • Hanne Finanger, seksjonssjef ved forebyggende avdeling, Oslo PD
  • Anja Bredal, forsker, Velferdsforskningsinstituttet NOVA/OsloMet
  • Kaveh Rashidi, spesialist i allmennmedisin og fastlege
  • John-Filip Strandmoen, politioverbetjent og psykolog, KRIPOS
  • Bjørn Kristian Soknes, pensjonert statsadvokat, Trøndelag statsadvokatembete

– Dette er ett tiltak, og så er det mange andre vi må gjøre for å lykkes i dette arbeidet. Men vi trenger mer kunnskap om hva som er åraskene. Når kunne man ha oppdaget ting tidligere, sier Mehl.

Fattigdom en faktor

Utvalget som i 2020 foreslo en partnerdrapskommisjon foreslo også andre tiltak. Noen av disse følges også opp, sier Mehl.

– Blant annet skal RISK-modellen for risikovurdering rulles ut til alle politidistrikter. Det har vært en suksess i Oslo, så da bør den ut også i resten av landet, sier hun.

 Thomas Andreassen / VGGÅTEKNEKKERNE: Disse skal finne løsninger mot partnerdrap. F.v. Hanne Finnanger, John-Filip Strandmoen, Bjørn Kristian Soknes, Kaveh Rashidi, Emilie Enger Mehl, Lena Bendiksen, Henning Mohaupt, Anja Bredal, Solveig Karin Bø Vatnar. Foto: Thomas Andreassen / VG

– I VGs oversikt over partnerdrap fant vi at 70 prosent av ofrene for partnerdrap i 2023 hadde en inntekt under 200.000. Er det andre politiske tiltak enn ren kriminalietsforbygging som kan føre til færre partnerdrap?

– Generelt ser jeg at det utvilsomt kan være sammenheng mellom sosial bakgrun, økonomisk status, integreringsutfordringer og kriminalitet som både ungdomskriminalitet og partnervold. Jeg skal ikke forskuttere kommisjonens arbeid, men at det er faktiorer som vil komme til synes i saker, kan godt være.

– Mangler en brikke

Fastlege Kaveh Rashidi er blant kommisjonens medlemmer.

– Partnerdrap er som et puslespill hvor vi mangler en brikke. Hva er det som gjør at vi ikke klarer å stanse det? Som fastlege møter jeg både voldsoffer og voldsutøver. Jeg tror helsevesenet har et stort potensial i å være en del av løsningen. Jeg har jobbet på overgrepsmottak i mange år og møtt mange kvinner, for dessverre er det ofte kvinner som blir utsatt for vold i nære relasjoner, sier han.

– Jeg bruker mye av tiden min på å være et talerør mellom vitenskap og vanlige folk. Jeg vil ikke kalle meg en influenser, men jeg har en viss påvirkningskraft. Mitt mål er at vi får ut til folk, det som vi finner av nyttig kunnskap, sier han.

Publisert: 06.09.24 kl. 18:54

Relaterte emner

Read Entire Article