Verdens mest ettersøkte kvinne lurte minst 13.000 nordmenn. Til tross for rykter om at hun skal være drept og partert på havet, tror tysk politi at hun kan være i live i Sør-Afrika.
Torsdag 21. november kl. 09:40Kortversjonen
- Verdens mest ettersøkte kvinne, Ruja Ignatova, lurte minst 13 000 nordmenn gjennom kryptobedrageriet OneCoin.
- FBI mener bedrageriet til sammen utgjorde minst 40 milliarder kroner.
- Til tross for drapsrykter tror tysk politi at Ignatova kan være i live i Sør-Afrika.
Ruja Ignatova (44), kjent som Kryptodronningen, var hjernen bak den påståtte kryptovalutaen OneCoin, som lokket millioner av investorer verden over, deriblant tusenvis av nordmenn.
FBI og amerikansk rettsvesen fastslår at det dreier seg om et av verdens største bedragerier, og at OneCoin aldri var en kryptovaluta. Bedragerne som sto bak tjente mer enn 40 milliarder kroner på bløffen.
Ignatova har i flere år stått på listen over FBIs ti mest ettersøkte personer.
Kjempedusør
I sommer økte FBI dusøren til 55 millioner kroner (fem millioner dollar) for opplysninger som kan føre til at Ignatova blir arrestert eller dømt.
Ignatova, som er tysk statsborger men født i Bulgaria, har ikke vært sett siden hun gikk av et Ryanair-fly i Athen 25. oktober 2017.
Da hadde hun allerede både politi, investorer og kriminelle partnere på nakken.
Rykter om partering
Ifølge dokumenter funnet i safen til en drept bulgarsk politimann, ble Ignatova likvidert av bulgarske kriminelle, og deretter partert, om bord på en yacht i Det joniske hav mellom Hellas og Italia i 2018.
Men tysk politi har avdekket at Ignatovas påståtte drapsmann satt i fengsel på samme tidspunkt. Politiet tror dokumentene er falske, og at Kryptodronningen kan ha søkt tilflukt i Sør-Afrika.
– Vi arbeider ut fra en hypotese om at Ruja Ignatova er i live, sier Sabine Dässel, pressetalskvinne for delstatspolitiet i Nordrhein-Westfalen, til den tyske TV-kanalen Westdeutscher Rundfunk (WDR).
Kanalen har laget en dokumentarserie som følger sporene etter Kryptodronningen til Sør-Afrika.
Cape Town
Sporene leder til et tungt bevoktet nabolag i Cape Town, hvor det bor mange velstående bulgarere.
Det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel omtalte nyheten først.
Den tyske pressetalskvinnen bekrefter overfor den sørafrikanske avisen Daily Maverick at politiet følger spor som peker mot at Ignatova kan være i live i Sør-Afrika.
Tysk politi skal ifølge Spiegel og WDR ha festet seg ved at familien til Kryptodronningen aldri skal ha gitt uttrykk for sorg over at hun skulle være død.
Skal ha ringt søsteren
Ignatovas bror, Konstantin, som overtok ledelsen i selskapet etter søsterens forsvinning, skal jevnlig ha vært i telefonkontakt med henne etter at hun forsvant, ifølge en av Kryptodronningens nærmeste medarbeidere.
Bilder Konstantin Ignatov selv har lagt ut på Instagram, viser at han var i Cape Town i samme periode. I 2019 ble han arrestert i USA. I mars i år ble han løslatt etter fem år i amerikansk fengsel.
I en eksklusiv villa i det aktuelle boligområdet i Cape Town ble fire bulgarere funnet drept i mai 2023. De drepte var en mann som var ettersøkt i hjemlandet, samt hans kone og to av parets ansatte.
FBI mener at omfanget av OneCoin-bedrageriet var minst 40 milliarder kroner bare i årene 2014–2016. De fleste av ofrene var vanlige småsparere som trodde de skulle få en ekstrem avkastning.
Satset i Norge
Også en rekke nordmenn satset sparepengene sine på OneCoin og på såkalte «utdanningspakker» i tvillingselskapet OneLife. Amerikanske og tyske myndigheter mener det hele var et kamuflert pyramidespill.
Representanter for det norske nettverket oppga til norske myndigheter i 2018 at de hadde rundt 13 000 medlemmer i Norge.
Økokrimsjef Pål Lønset opplyste til VG tidligere i år at Økokrim har bistått amerikanske myndigheter i etterforskningen av gigantbedrageriet.
Den tyske statsadvokaten i Bielefeld har anslått antall OneCoin-ofre verden over til tre millioner.
Stadig flere dømt
En rekke av Ruja Ignatovas nærmeste medarbeidere er allerede dømt og soner lange fengselsstraffer.
Svenske Sebastian Greenwood som startet OneCoin sammen med Ignatova, ble i 2023 dømt til 20 års fengsel i USA, og ble også dømt til å tilbakebetale tre milliarder kroner som han skal ha tjent på bedrageriet.
Ignatovas tidligere elsker, finansmannen Gilbert Armenta, ble i fjor dømt til fem års fengsel for hvitvasking, mens advokat Marc Scott er dømt til ti års fengsel.
Les også: Jakten på kryptodronningen: – Største svindel gjennom tidene