Ny bok: Hevder Støre ble forsøkt styrtet

3 weeks ago 8


 Helge Mikalsen / VGJonas Gahr Støre trodde rett og slett ikke at Raymond Johansen stod bak et initiativ for å få ham kastet i 2021, skriver forfatterne av ny bok om Ap. Foto: Helge Mikalsen / VG

I en ny bok om Arbeiderpartiet skriver fortfatterne at daværende byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, forsøkte å kaste Jonas Gahr Støre som Ap-leder.

onsdag 18. september kl. 16:13

Kortversjonen

  • Ny bok hevder at Raymond Johansen forsøkte å kaste Jonas Gahr Støre som Ap-leder i 2021.
  • Møte med daværende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen skal ha vært et oppstartsforsøk til et kupp.
  • Partisekretær Kjersti Stenseng advarte Støre om seriøsiteten i kuppforsøket.
  • Støre ble til slutt støttet av LO og kunne fortsette som partileder.

De to Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant har skrevet boken «Partiet - en innsideberetning om Arbeiderpartiets fall».

De beskriver et møte 7. januar 2021, hvor Johansen hadde invitert daværende LO-leder, avdøde Hans-Christian Gabrielsen, til en prat på Johansens kontor i Oslo rådhus.

Arbeiderpartiet var nede i 17 prosent oppslutning på meningsmålingene og Johansen ville ta opp situasjonen med LO-lederen. Han trakk opp de lange linjene, hvor LO har spilt en sentral rolle i forbindelse med sentrale Ap skikkelsers avgang.

Da skal LO-lederen ha skjønt hva som var hensikten med møtet: Forfatterne skriver at Gabrielsen skal ha oppfattet dette som starten på et forsøk på å fjerne Støre.

«Johansen visste at dersom noe skulle skje, måtte LO-ledelsen være med og ta en førende rolle. Det var en kalkulert risiko. LO-sjefen kunne snu seg rett rundt og varsle partiledelsen. Men situasjonen var nå så alvorlig at risikoen var verdt det, konkluderte Johansen for seg selv».

 Helge Mikalsen / VGBildet er fra landsmøtet i Ap i 2023. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Slo alarm

Og det var en risiko der:

De skriver at det ikke lekket fra LO, men at partisekretær Kjersti Stenseng snuste opp hva som var i gjerde i Oslo rådhus.

De skriver at hun slo alarm overfor Støre og advarte ham om at dette virkelig kunne være alvor. Støre trodde først ikke på noe komplott fra sin tidligere statssekretær som han hadde jobbet tett med i en årrekke.

«At mektige fylkesledere landet rundt i skjul pekte på Johansen, hadde aldri falt ham inn. Enda verre: Det var orkestrert av hans eget fylkeslag og vennen Raymond Johansen. Ap-lederen sa først at det måtte være misforståelse».

Nevøen

Men alarmen gikk og Stenseng og partikontoret la, ifølge boken, en plan for å hindre kuppet.

Bilde av

Stenseng jobbet for Støre.

«Hvis Raymond Johansen forsøkte å lansere seg selv, ville de be LO om å rykke ut og støtte Støre, skal ha vært strategien.

Allerede dagen etter rykket tidligere miljøvernminister, veteranen Thorbjørn Berntsen,
ut i Klassekampen og konkluderte med at hvis Støre var en fotballtrener ville han fått sparken.

Overfor TV 2 dagen etter gikk han enda lenger: «Arbeiderpartiet må ha en åpen debatt om hvorvidt Jonas Gahr Støre er den som kan gi partiet høyest oppslutning i valget», sa Berntsen og pekte på sin egen nevø som mulig ny partileder.

Nevøen heter Raymond Johansen.

– Nektet

For Raymond Johansen var dette den verst tenkelige måten å bli «lansert» på, og noe han overhodet ikke hadde kontroll over, skriver forfatterne.

Men på partikontoret så de for seg en at det ble forsøkt bygget opp en stor kampanje for å kaste Støre.

Stenseng kontaktet, i følge boken, Gabrielsen og ba ham om å rykke ut i media med støtte til Støre.

«Det nektet LO-lederen, skriver forfatterne og fortsatte:

Etter en kort natts søvn sa LO-lederen dette til TV 2 da han måtte kommentere det som ble oppfattet som en sniklansering av Raymond Johansen.

«Vår politikk og strategi er ikke noe enkeltpersonforetak», sa Gabrielsen og slo fast at «Jonas er vår kandidat.»

Johansen var taus.

 Bjørn Haugan / VGForfatterne Jørgen Gilbrant (f.v.) og Steinar Suvatne. Foto: Bjørn Haugan / VG

– Ønsker ikke å kommentere

Opprører roet seg og Støre kunne fortsette som leder frem mot landsmøtet, der han ble gjenvalgt.

Raymond Johansen sier han ikke kjenner innholdet i boken.

– Jeg ønsker ikke å kommentere på hverken innholdet eller påstandene om fortrolige samtaler jeg hadde med Hans Christian, som ikke lengre er blant oss».

I LO har VG fått bekreftet at ansatte som var tett på prosessen, har lest og gått god for innholdet i dette kapittelet og gjengivelsene av Gabrielsens medvirkning og uttalelser.

Read Entire Article