Ny bok: 13 år gammel ble hun tvangsgiftet i en leilighet i Oslo

3 weeks ago 6


 Agnete Brun/GyldendalDaniella vil i dag stå frem med bilde, men ikke fullt navn. Hun lever på hemmelig adresse - og forteller sin histprie i Marte Spurklands bok «1178 netter. Historien om et tvangsekteskap». Foto: Agnete Brun/Gyldendal

Tante kløp henne hardt i armen: Si du er 18 år! Tante kløp igjen og hun måtte si: 18. Dermed var 13-årige Daniella tvangsgiftet – i Norge.

mandag 16. september kl. 13:30

Dramaet utspant seg i en leilighet i en drabantby i Oslo, forteller journalist og forfatter Marte Spurkland i boken «1178 netter. Historien om et tvangsekteskap».

Her kommer det frem at 13-åringen ikke forsto hva som skulle skje. Daniella – ikke hennes opprinnelige navn – ble fortalt det skulle være en familiefest for å markere at hun hadde fått mensen.

Tanten tok henne med for å handle klær. Daniella ble sminket, og kjolen hadde påsydde glassperler som glitret. Få var til stede: moren som trakk seg unna, fire søsken, tante og onkel med Daniellas fettere, noen fra moskeen og et par venninner av mor og tante. Den ene fetteren hadde nye klær, dress og skjorte pyntet med glassperler.

Så begynte ekteskapsseremonien ledet av en imam.

Tante passet på ordene Daniella måtte gjenta etter imamen og presset henne til å lyve om alder. I stedet for 13 sa hun var 18.

Forfatter: Marte Spurkland

Sjanger: Sakprosa

Forlag: Gyldendal

Sider: 200

Pris: 399 kr.

Spurkland har skrevet en sterk og god bok. Historien er profesjonelt skrevet fram, i en respektfull tone – dette er sensitivt stoff – det handler om en ung kvinne og en storfamilie.

Familien var sjiamuslimer fra Irak og kom som kvoteflyktninger til Norge da Daniella var liten. De bodde i mange år i samme hus som farens storebror og familie – der barna løp ut og inn hos hverandre.

Så tvangsgiftes hun med den ene fetteren.

Nå 18 år senere står hun frem og forteller sin historie.

Familiens behandling av Daniella vakte enorm oppsikt da saken kom for retten i 2011.

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett felte en knusende dom over de som hadde arrangert Daniellas tvangsekteskap, blant annet tanten. Fire voksne familiemedlemmer ble funnet skyldige og dømt til fengsel. Et femte familiemedlem rømte landet, ifølge boken.

Daniella måtte lenge bo på hemmelig adresse fordi trusselbildet var så alvorlig – det var dønn ensomt og tøft.

Men hun har aldri stått frem før nå:

I 2023 kontaktet Daniella Gyldendal, inspirert av andre personlige historier som tar et oppgjør med æreskultur, som Abida Rajas «Frihetens øyeblikk».

Nå 31-årige Daniella ville ta del i den nye åpenheten, og Marte Spurkland har hatt samtaler med henne over et år og brukt ulikt skriftlig materiale.

 Terje Pedersen / NTBMarte Spurkland er journalist, sakprosaforfatter og programleder. Hun ble nominert til Brageprisen for sakprosaboken «Klassen – fortellinger fra et skoleår» (2017). Foto: Terje Pedersen / NTB

Spurkland er en god forfatter, hennes bok «Klassen – fortellinger fra et skoleår» (2017) ble Brage-nominert og tildelt Bokhandelens sakprosapris.

Årets bok er velskrevet, intens og viktig.

De første årene av tvangsekteskapet levde Daniella som gift hver helg hos fetterens familie, ellers fikk hun bo hos foreldre og søsken. På videregående bodde hun hos ektemannen.

Daniella protesterte mot mannens krav og ønsker om sex. Hun gjorde motstand, ropte og slåss, det var tvangsvoldtekter, år etter år, forteller hun i boken.

Daniella var et hvorfor-barn, hun spurte og grov, så forskjeller mellom sitt liv og andre barn som fikk dra på leirskole.

Det er bevegende skildret: en ungjentes sunne spørsmål og forsiktige opprør: Hun ville lære å svømme og gå på ungdomsklubben! Svaret var nei.

Det som skjer, som utleverende skildringer av faren og moren, er sett gjennom Daniellas opplevelser. Her er intet tilsvar fra familien som skildres.

En oppmerksom kontaktlærer forsøker å lirke ut av Daniella hva som er galt. Hun tør ikke si noe. Skildringene i boken av forsøkene på å bryte ut av ekteskapet, er opprørende. Her fortelles det at hun bokstavelig talt ble slått ned av egen familie. Mantraet lød: «Det er sånn vi gjør det hos oss».

Hvorfor står Daniella fram?

Hun vil vise at unge kvinner i lignende livssituasjoner ikke er alene. Ifølge Spurkland vil Daniella fortelle om hvordan hun, på tross av alt, klarte bygge seg et godt liv. Hun har ektefelle og barn.

Samtidig forteller forlaget at det har vært tett dialog med politiet hele veien fram til boken foreligger.

Det er Daniellas liv anno 2024.

Read Entire Article