Valget hadde farget Stortinget rødt og grønt, Arbeiderpartiet hadde fått sitt drømmescenario: Flertall sammen med Senterpartiet og SV.
På Hurdalsjøen hotell var Jonas Gahr Støres plan var klar: han ville ha på plass en flertallsregjering med Ap, Sp og SV.
Hva SV konkret sa nei til i Hurdal, kommer fram i et hittil hemmelig dokument som omtales i en ny bok om Arbeiderpartiet.
I boken kommer det fram at:
- Støre og Ap var dårlig forberedt på hvor store og hvilke gjennomslag SV måtte ha.
- SV fikk gjennomslag for å utrede en arveskatt, men denne skulle ikke innføres i denne perioden.
- SVs gjennomslag på skatt, olje og velferd var ikke i nærheten av store nok til at partiet kunne gå i regjering.
- Det var Ap snarere enn Sp som sto i veien for en flertallsregjering.
Konklusjonen i boken «Partiet», som er ført i pennen av Dagbladets Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant, er klar:
– Ved hjelp av det hittil hemmelige dokumentet kan man for første gang slå fast følgende: SV fikk langt mer gjennomslag for sin politikk ved å stå utenfor regjeringen.
Allerede da kollapsen var et faktum 29. september for tre år siden, uttalte daværende SV-leder Audun Lysbakken følgende om hvorfor SV gikk:
– Det er helheten på disse områdene. Oljepolitikken, utslippskutt, naturvern, skatt, å gjøre velferden profittfri.
– Jeg tror vi kunne fått til mer i en flertallsregjering, det mener jeg fortsatt. Men sånn er det, nå får vi gå videre, sa Støre samme dag.
Fikk ultimatum
Sannhetens øyeblikk kom i realiteten kvelden før, 28. september 2021. Da var verken Støre eller Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum villig til å forhandle videre. Og Lysbakken fikk i praksis et ultimatum, ifølge boken:
– Enten er du med, eller så drar du, skal Støre ha gitt beskjed om.
Lysbakken sa nei, og SV forlot Hurdal som opposisjonsparti.
Utad ble det hevdet at det var sonderinger – altså en slags «forfase» – de tre partiene holdt på med i Hurdal. Men i ettertid er ingen av partene i tvil om at det var reelle regjeringsforhandlinger som fant sted mellom de tre partiene.
De tre partiene misforsto imidlertid hverandre mens samtalene pågikk, ifølge boken:
– I Ap og Sp trodde man dokumentet vi har omtalt ovenfor, var en fremforhandlet avtale. I SV ble det oppfattet som å være «så langt man kom», og slettes ikke bindende, står det i boken.
Og uten økt oljeskatt eller skroting av den gunstige oljeskattepakken, et klart avtrykk på tannhelse eller SFO eller skattekutt for de med lavest inntekt var saken enkel for Lysbakken. Han måtte si nei.
Men boken utfordrer forståelsen av at det var Senterpartiet som hadde sørget for å «fryse ut» SV.
– Både SV og Senterpartiet peker på Støre og Ap som hinderet, står det i boken.
Og Støre og Ap visste ikke hva de skulle gjøre, hevdes det:
– I lang tid hadde pressen spurt Ap-toppene hvilke seire SV kunne få i deres hjertesaker, men da partiene omsider satte seg ned for å forhandle, fremsto partiet i villrede i SVs øyne – og det etter åtte forberedende år i opposisjon.
– Ap-ledelsen ville ha oss inn, men de var ikke godt nok forberedt, sier en sentral SV-politiker i boken.
Tredjevalget Vedum
Plattformen var én ting, regjeringens sammensetning en annen.
Etter Hurdal hadde Ap-toppene ifølge boken et klart krav til Støre: Vedum eller Marit Arnstad måtte bli finansminister. Bare slik kunne Sp ansvarliggjøres for regjeringens politikk, mente de.
Det var bare ett problem: Verken Vedum eller Arnstad ville. Sp foreslo Sigbjørn Gjelsvik, men ble avvist. Ettersom Arnstad ville bli værende på Stortinget, måtte Vedum selv ta jobben.
– Kommunalminister, som Vedum helst ville bli, måtte Sp-ledelsen nå finne en ny kandidat til, heter det.
Etter Hurdal har SV vært regjeringens faste budsjettpartner. Det er en situasjon partiet tilsynelatende har levd godt med, meningsmålingene har vært gode. Og partiet fikk allerede i den første budsjettforhandlingen høsten 2021 større gjennomslag enn på Hurdal, heter det i boken.
– Sittende på stortingskontoret sitt i desember 2021 kunne ikke SV-leder Audun Lysbakken unngå å tenke på det han hadde sagt fra seg: regjeringsjobb med høyere lønn og sorte biler.
– Mens han kikket på papirene fra budsjettforhandlingene med Ap/Sp-regjeringen, var han likevel helt sikker i sin sak – det hadde vært riktig å si nei til Støre og forlate forhandlingene på Hurdal.
Allerede i den første budsjettforhandlingen fikk SV stanset den ordinære konsesjonsrunden for 2022. Ap og Sp avviste i Hurdal å endre oljeskattepakken, noe de senere gjorde på eget initiativ.
Publisert 19.09.2024, kl. 20.03