NRK gjør rett i å holde tilbake dokumenter

2 months ago 24


Å verne om kilder er helt avgjørende for at NRK skal kunne gjøre maktkritisk journalistikk. Sivilombudet mangler grunnleggende forståelse for pressefriheten og truer kildevernet når de krever redaksjonelle dokumenter utlevert.

 Terje Pedersen / NTBKringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen utleverer ikke dokumentene Sivilombudet ber NRK sende til Kulturdepartemtente, fordi det skader kildevernet. Foto: Terje Pedersen / NTB
lørdag 21. september kl. 13:15

Det har oppstått en kuriøs konflikt mellom NRK på den ene siden og Kulturdepartementet og Sivilombudet på den andre. Striden handler om journalistenes reiseregninger til Ski VM i Planica i Slovenia i 2023.

En privatperson har bedt om offentlig innsyn i disse regningene. Departementet og Sivilombudet har bedt om at NRK utleverer dem. Men NRK nekter.

Saken er liten og for mange kanskje bagatellmessig. Men for norske nyhetsredaksjoner har den en stor prinsipiell betydning.

Som et statlig aksjeselskap er NRK underlagt offentlighetsloven. Dermed er institusjonen er pålagt å føre en såkalt offentlig journal som alle, fra journalister til privatpersoner, kan søke innsyn i på visse vilkår.

Hensikten med loven er å sikre at offentlige institusjoner opererer åpent og gjennomsiktig. Dette skal bidra til å fremme ytrings- og informasjonsfrihet, styrke demokratisk deltagelse, øke rettssikkerheten for enkeltpersoner, bygge til myndighetene og gjør det mulig for skattebetalere, journalister og lovgivere å utøve kontroll med virksomhetene.

Det er et svært godt og viktig prinsipp, og det hadde vært svært mye vanskeligere å drive maktkritisk journalistikk i dette landet uten en slik lov.

 Heiko Junge / NTBSivilombud Hanne Harlem mener NRK må utlevere dokumenter til Kulturdepartemtentet. NRK nekter, fordi det rokker ved den redaksjonelle uavhengigheten og er i strid med kildevernet. Foto: Heiko Junge / NTB

Men ved siden av å være en offentlig samfunnsinstitusjon og et nasjonalt felleseie er NRK også landets desidert største nyhetsredaksjon med 12 distriktskontor og lokalkontor i alle fylker.

For å kunne operere journalistisk på lik linje med andre norske medier, er NRK underlagt de samme forpliktelser og retningslinjer som resten av bransjen. Og her står presseetikken, formulert i den såkalte Vær Varsom plakaten, sentralt.

I punkt 3.4 står det: «Kildevernet er et grunnleggende prinsipp i et fritt samfunn og er en forutsetning for at pressen skal kunne fylle sin samfunnsoppgave og sikre tilgangen på vesentlig informasjon».

Kildevernet betyr ikke bare at man i gitte situasjoner kan anonymisere sine kilder. Det betyr at man skal holde tilbake alle opplysninger som kan bidra til å identifisere en slik kilde.

Det er helt opplagt at en reiseregning, som kan inneholde opplysninger om hotell, taxiturer, restaurantbesøk og lignende, kan brukes av interesser som ønsker å finne ut hvem en journalist har vært i kontakt med.

Ikke minst gjelder dette i andre land, hvor myndighetene kan ha interesse av å finne ut hvem norske journalister har vært i kontakt med. Det er helt klart at NRK ikke bare har en rett til å tilbakeholde slike opplysninger, de har en plikt til å gjøre det.

Derfor inneholder forskriften til offentlighetsloven det såkalte «NRK-unntaket» som unntar «dokument hos NRK AS som er knytte til redaksjons- og programverksemda» fra offentligheten.

Det betyr at mens offentligheten har all mulig rett til å se reiseregningene til Kringkastingssjefen eller andre fra administrasjonen når hun eller de har deltatt på kongresser i utlandet, så gjelder ikke det samme for dem som bedriver journalistisk virksomhet.

Det forundrer oss at heller ikke Kulturdepartementet, som utgjør NRKs generalforsamling, ikke forstår såpass elementære forutsetninger for kildevernet.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.

Read Entire Article