28. november i fjor ble en svensk mann skutt flere ganger i en bil utenfor Mossehallen i Moss.
Mannen kan knyttes til det kriminelle nettverket Foxtrot i Sverige, ifølge NRKs opplysninger.
Nå har politiet siktet en 34 år gammel tyrkisk statsborger, og vil at han skal etterlyses internasjonalt i forbindelse med skytingen.
Vibeke Schøyen, påtaleansvarlig i Øst politidistrikt, vil ikke bekrefte identiteten. Etter det NRK erfarer, er det den kjente gjenglederen Ismail Abdo, kjent som «Jordgubben», politiet nå vil ha tak i.
– Denne tyrkiske statsborgeren er nå på frifot. Vi ønsker å få ham pågrepet etter en internasjonal etterlysning med en arrestordre, og få ham utlevert til Norge. Det er for å etterforske saken videre og få konstatert hans rolle i saken, sier Schøyen.
Fra før er fire personer pågrepet i saken. Én er løslatt, mens tre fortsatt er varetektsfengslet. Tirsdag ble en femte person pågrepet i Sverige. Vedkommende er begjært utlevert til Norge, opplyser politiet til NRK.
Hjalp «reven» å flykte
Schøyen vil ikke kommentere hvilken rolle politiet mener den tyrkiske statsborgeren eller noen av de andre siktede har hatt i skytingen.
Politiet har derimot tidligere sagt at de har «tydelige indikasjoner» på at skytingen ble bestilt fra Sverige. Politiet har en teori om at fornærmede ble lurt til åstedet, har NRK fått opplyst.
Ismail Abdo var tidligere en nært betroende og god venn av Rawa Majid, lederen av Foxtrot-nettverket.
Abdo og Majid, kjent som «Den kurdiske reven», har i ettertid blitt bitre fiender. Konflikten bidro til at september i fjor ble en av de blodigste månedene i svensk historie.
NRK har tidligere skrevet at mannen som ble skutt i Moss skal ha bistått Majid da han flyktet fra Tyrkia til Iran i oktober i fjor.
– I hvilken grad ser dere på det som en del av motivet for denne skytingen?
– I denne saken som i alle andre saker kan motiv være viktig. Jeg har ikke noen ytterligere kommentarer til det, enn at vi selvfølgelig ønsker å få kartlagt motivet i saken, sier Schøyen.
Abdos mor drept
Konflikten mellom Majid og Abdo skal ha oppstått blant annet etter en stor narkotikahandel som gikk galt. Majid pådro seg blant annet en stor gjeld etter at narkotikaen han hadde kjøpt på kreditt ble beslaglagt av politiet.
Ifølge SVTs krimekspert, Diamant Salihu, er dette kun én av mange faktorer i en lang historie med uenigheter i det kriminelle nettverket.
I september ble det skutt mot flere svenske gjengkriminelle som oppholdt seg i Tyrkia. «Den kurdiske reven» skal ha vært målet for denne skytingen.
Majid-leiren svarte med å angripe huset til familien til Abdo. Moren hans ble drept i angrepet. To personer ble pågrepet kort tid etter drapet, en av dem under 18 år.
– Dette har ledet til en eskalering, en blodsfeid, som har pågått i Sverige. Til og med i dag sees Ismail Abdo av politiet som en nøkkelaktør for voldshandlingene i Sverige, sier Salihu.
Spørsmålet om slektninger til rivaler er legitime mål har vært en av sakene som lenge har splittet Foxtrot-nettverket.
– Alt dette sammen med mer penger, mer makt, og mer hubris så skjedde det som det ofte gjør i disse illojale miljøene, en splitting og en voldsutvikling som vi ikke bare ser i Sverige, men som vi nå også ser i Norge, og til og med Danmark.
NRK besøkte det ellers rolige nabolaget i Uppsala i september i fjor.
– Hva tenker politiet om at denne svenske konflikten plutselig utspiller seg i Norge?
– Slik vi ser det er innbyggerne veldig trygge i Øst politidistrikt. Dette er saker vi tar veldig seriøst, og vi setter inn godt med ressurser. Slike saker er prioritert, sier Schøyen.
Flere siktet
Seks personer er altså så langt siktet i saken. Forsvarerne til de fire første siktede har opplyst at deres klienter nekter straffskyld.
Det er ikke kjent hvordan den femte pågrepne eller Ismail Abdo stiller seg til siktelsene.
Gjennom etterforskningen av skytingen i Moss, har det blitt tydeligere for politiet at svenske kriminelle opererer i distriktet.
– Vi ser både gjennom flere etterforskninger og annen informasjonsinnhenting som politiet har at de svenske etablerte kriminelle nettverket har en tydelig tilstedeværelse i Øst politidistrikt.
Det sier Thomas Stærk, leder for felles enhet for etterforskning, forebygging og etterretning i Øst.
– Flere svenske kriminelle aktører har både tilhold og opererer i politidistriktet. De reiser gjennom politidistriktet og de utøver alvorlig kriminalitet i politidistriktet, sier Stærk.
Publisert 25.06.2024, kl. 18.56