Kortversjonen
- Tusenvis flykter fra Libanon til Syria etter intense bombeangrep.
- Norske Martin Kvernbekk beskriver en svært vanskelig situasjon for flyktningene.
- FN melder at over 50.000 har krysset grensen til Syria.
- Situasjonen forverres av økonomisk og sosial krise i Libanon.
– Skoler og moskeer fylles opp med mennesker på flukt. Ingen av disse stedene er rigget for å ta imot folk som trenger alt. Dette er en ny krise i konflikten, sier Martin Kvernbekk (37).
Han er på vei ut fra Libanon etter å ha vært i landet i 12 dager. Kvernbekk er leder i hjelpeorganisasjonen Salam Norway, og har bistått noen av de mange tusen som nå er på flukt i Bekaa , på grensen mot Syria.
Reuters meldte lørdag kveld at rundt en million libanesere nå er fordrevet, inkludert flere hundre tusen siden angrepene i går.
– De er veldig redde
– Situasjonen er veldig vanskelig. Syrere som har levd som flyktninger i Libanon, er nå på flukt, det samme er veldig mange libanesere, sier han.
– Syrere er allerede traumatisert etter at de flyktet fra landet sitt under borgerkrigen i 2012. De er veldig redde. Nå må de flykte tilbake til landet de rømte fra, et land der de frykter styresmaktene og ikke har noe å flykte til, forteller han.
FNs Høykommisær for flyktninger
melder at mer enn 50.000 nå har flyktet til Syria etter de massive bombeangrepene de siste dagene.I løpet av lørdagen har Israel gjennomført flere angrep mot Libanon. Ifølge Reuters traff en bombe 500 meter fra flyplassen i Beirut, i tillegg en rekke angrep sør i byen.
33 er drept og 195 skadet i angrepene lørdag, opplyser libanesiske helsemyndigheter.
Intense dager
Kvernbekk kom til Libanon samme dag som flere tusen personsøkere eksploderte. Siden den dagen har situasjonen i landet eskalert.
– Det har vært intense dager. I dag våknet jeg av et massivt bomberegn. Man merker at konflikten kommer nærmere og nærmere og blir bredere og bredere. Jeg har bodd i et relativt trygt område, men nå er angrepene mye bredere og de sprer seg raskt, sier han.
Hva skjer i Libanon?
- Tidlig mandag morgen meldte IDF at de hadde startet et omfattende angrep mot Hizbollah i Libanon.
- Hizbollah er et islamistisk parti med en politisk og en militær fløy. Gruppen har røtter i Iran, og har størst oppslutning i Sør-Libanon.
- Gruppen ble opprettet som en motstandsgruppe i 1982, da Israel invaderte Sør-Libanon. Sør-Libanon var okkupert under Israel frem til 2000.
- Israel sier at de angriper fordi de mener Hizbollah planlegger angrep mot Israel. Hizbollah har også skutt raketter inn i Israel.
- De to partene har lenge vært i direkte militær konflikt. Sør-Libanon var under okkupasjon av Israel i 15 år.
- I 2006 var de i en 34 dager lang krig, som startet med at Hizbollah skjørt flere tusen raketter mot Israel.
- Israel er fortsatt militært overlegne, men Hizbollah har bygget opp sine militære evner de siste årene.
- Israel har angrepet Libanon, spesielt de sørlige områdene og Libanon, med bomber. Hizbollah-leder Hassan Nasrallah ble drept i et angrep.
Syriske og libanesiske familier som har flyktet fra de sørlige områdene av Libanon ved Masnaa-grensen i Syria, 25. september. Foto: YOUSSEF BADAWI / EPA
– Kommer til å bli verre
I den østlige delen av Beirut bor 34 år gamle Livia Bergmeijer. Hun forteller at situasjonen i byen er uforutsigbar.
– Jeg tror det kommer til å bli mye verre før det blir bedre. Vanligvis er jeg en optimistisk person, men det ser ikke ut som at Israel vil trappe ned angrepene, sier Bergmeijer, som har bodd i landet i 11 år.
Hun opplevde det voldsomme angrepet i går fra balkongen sin.
– Vi hørte flyene og sekunder senere noen enorme smell. Folk kom ut på balkongene og gaten, var redde og prøvde å forstå hva som skjedde.
I byen er det nå svært mange fordrevne.
– Hotellene er fulle, skoler er fulle. Byen forsøker å ta seg av mange titusen mennesker fra sør, sier hun.
– Folk på flukt sover utendørs langs sjøsiden, i parker og mange leter etter sted å bo.
For noen dager siden var hun i det sørlige Libanon, nærmere grensen til Israel. Der var det stille og folketomt, bortsett fra de stadige smellene fra bombeangrep.
– Alle har forlatt hjemmene sine, det var ingen biler på veiene. Jeg har aldri sett disse områdene så tomme og øde.
Opptatt av to ting
Claudio Feo, landsdirektør for Norsk Folkehjelp i Libanon, befinner seg nå i Beirut. Han forteller at det er to ting folk i byen er opptatt av.
Det ene er de internt fordrevne
flyktningene, som det er mange av i byen.– Det er mye solidaritet med dem nå, men det kan endre seg raskt. Angrepene nå kommer på toppen av en stor økonomisk og sosial krise. Det vil ikke ta så mye før folk tåler mindre av flyktningene. Det er allerede skjedd med syriske flyktninger, sier han.
Det andre er drapet på Hizbollah-leder Hassan Nasrallah.
– Vi vet ikke hva det vil føre til. Hizbollah
har tapt mye i lederskap, og på alle nivåer. Vi vet ikke om det nå blir en fragmentering av bevegelsen, hvor deler av organisasjonen havner uten kontroll, eller om det blir en ny organisasjon.Folk er bekymret
Feo er likevel sikker på en ting:
– Dette er ikke over. Hvis Israel fortsetter å drepe de som de skal forhandle med, så blir det ingen slutt på dette.
– Hvordan er det å bevege seg i Beirut nå?
– Det er en del av byen det ikke er anbefalt å dra til, området hvor det bombes nå. I Øst-Beirut, hvor jeg er, er de fleste butikker og restauranter stengt.
Feo forteller om folketomme gater.
– Det er en rar følelse. Folk er bekymret, for de vet ikke hva som kommer til å skje nå. Denne usikkerheten kommer på toppen av den vanlige usikkerheten folk allerede lever med.
Natt til lørdag var det nye israelske angrep mot Beirut: