Norsk selskap vil bygge havvind utenfor Stockholm

4 months ago 41


Deep Wind Offshore har søkt om å få drive et stort flytende havvindanlegg utenfor Stockholm.

Illustrasjonsbilde av havvindanlegget Lillgrund, som ligger mellom Malmö og København. Foto: Vattenfall

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Selskapet melder at anlegget kan produsere rundt 6,5 terawattimer (TWh) strøm årlig, som tilsvarer Stockholm bys årlige strømforbruk.

Det er planlagt samme kapasitet som Norges første havvindanlegg i Sørlige Nordsjø, 1,5 gigawatt. Norge avgjorde nylig sin første havvindauksjon, og selskapet Ventyr vant.

Deep Wind Offshores omsøkte anlegg har fått navnet Erik Segersäll, etter en svensk og dansk konge rundt forrige årtusenskifte. Kraftverket skal ikke være synlig fra land, men skal kunne levere strøm både til Stockholm og til strategisk viktige Gotland.

Tidligere har Deep Wind Offshore søkt om å få bygge ut det bunnfaste havvindanlegget Olof Skötkonung i Bottenhavet mellom Sverige og Finland.

– Etter tre år i det svenske markedet er vi svært fornøyde med å ha levert inn søknader for ett bunnfast og ett flytende prosjekt, sier konsernsjef Knut Vassbotn i Deep Wind Offshore, ifølge meldingen.

Deep Wind Offshore eies av Knutsen Group, Haugaland Kraft, Sunnhordland Kraftlag og Octopus Energy.

Knut Vassbotn er konsernsjef for Deep Wind Offshore, som satser på flytende og bunnfast havvind. Foto: Deep Wind Offshore

Les også

Sverige godkjenner to havvindanlegg

Nok til nesten 20 TWh

Ifølge Deep Wind Offshore er arealet rundt det foreslåtte flytende havvindkraftverket utenfor Stockholm tilstrekkelig til å kunne installere 4,5 gigawatt gjennom flere faser. Området er på rundt 880 kvadratkilometer, ifølge selskapet.

Hvis alt dette hadde blitt realisert, så ville det kunne gitt en samlet produksjon på inntil 19,5 TWh per år. Det ville ifølge selskapet tilsvare forbruket til hele Stockholm-regionen, hvor det bor rundt 2,5 millioner.

Prosjektet Olof Skötkonung er anslått å levere inntil 7,5 TWh årlig. Dette prosjektet er til vurdering hos lokale myndigheter i Uppsala.

Deep Wind Offshore jobber med havvind blant annet i Sør-Korea, og har inngått samarbeid med BP i Sør-Korea og med EDF Renewables om potensielle flyende havvindprosjekter i området Utsira Nord i Norge.

Dette kartet viser hvor Deep Wind Offshore ønsker å bygge ut havvindkraftverket Erik Segersäll. Foto: Deep Wind Offshore

Les også

Ventyr vant havvindauksjonen

Venter dobbelt strømforbruk

Sveriges regjering venter at landets strømbehov vil om lag doble seg til 300 terawattimer (TWh) innen 2045. Dette skyldes at landet har planer om netto nullutslipp i løpet av denne perioden.

Svenskene hadde i fjor et forbruk på rundt 135 TWh og en kraftproduksjon på 165 TWh. Dette er omtrent på linje med Norges produksjon og forbruk av strøm.

I tillegg til en storsatsing på havvind satser Sverige også tungt på kjernekraft, for å kunne sikre tilstrekkelig kraft også i perioder når vinden ikke blåser.

– Skal vi klare klimamålene våre og omstille hele veien til netto nullutslipp senest innen år 2045, da må vi starte gjenskapingen av et robust og effektivt energisystem i Sverige, sa klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari da regjeringen nylig la frem en omfattende kraftplan.

Slik illustrerer selskapet Deep Wind Offshore de flytende havvindturbinene selskapet har søkt om å få bygge utenfor Stockholm. Foto: Deep Wind Offshore

Les også

Sverige legger frem heftige kraftplaner

Read Entire Article