Norsk kunsthandler tatt etter syv år på rømmen

2 hours ago 5


I 2016 ble kunsthandleren Terje Hvidsten (62) dømt til to års fengsel for grove bedragerier mot banker og privatpersoner. Så forsvant han.

 JØRGEN BRAASTAD/POLITIETETTERLYST: Den norske kunsthandleren Terje Hvidsten (62) kunne for lengst ha sonet ferdig bedrageridommen på to år fra 2016, om han hadde møtt opp ved soningsstart høsten 2017. Politiet mener 57-åringen blant annet har oppholdt seg i Marbella i Spania de siste årene. Foto: Foto: JØRGEN BRAASTAD/POLITIET
lørdag 5. oktober kl. 22:14

Men i sommer tok den årelange flukten fra norsk politi slutt.

– Jeg kan bekrefte at han ble pågrepet i Sverige i sommer og utlevert til Norge for soning av bedrageridommen. Det var godt politiarbeid og samarbeid med svensk politi som førte til at han ble funnet, sier statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim til VG.

Desember 2016: Den norske kunsthandlerern ble dømt til to års fengsel for grove bedragerier i Borgarting lagmannsrett. Året etter - i 2017 - ble han innkalt til soning, men dukket aldri opp.

Isteden søkte Hvidsten om utsettelse på grunn av helseproblemer, men fikk avslag.

Kunsthandleren møtte likevel ikke opp - noe som førte til at Økokrim valgte å etterlyse ham nasjonalt og internasjonalt.

Bilde av Statsadvokat i ØkokrimStatsadvokat i Økokrim

Geir Kavlie

Derfor holdt han seg borte

I januar 2018 meldte kunsthandleren seg for politiet i Spania og skal ha blitt ilagt en meldeplikt annenhver uke.

Ifølge Økokrim overholdt Hvidsten meldeplikten mens spanske myndigheter vurderte om han skulle utleveres til Norge eller ikke.

Ifølge Økokrim oppholdt den etterlyste kunsthandleren seg i Marbella i Spania frem til han også ble etterlyst av spanske myndigheter. I sommer tok livet på rømmen slutt - i Sverige.

– Det stemmer at jeg bistår ham. Han har holdt seg borte som en følge av forhold som ikke har vært et ledd i å unndra seg soning, men dette er det vanskelig for meg å kommentere nærmere på nåværende tidspunkt, sier advokat Christian Flemmen Johansen i advokatfirmaet Flemmen & Co til VG.

Flemmen Johansen opplyser at han er i dialog med Kriminalomsorgen for å sikre klienten best mulig soningsforhold under soningen av bedrageridommen på to års fengsel - og en raskest mulig avslutning på soningen.

Bilde av AdvokatAdvokat

Christian Flemmen Johansen

Siktet for grovt bedrageri

Økokrim har en pågående etterforskning mot Hvidsten der han er siktet for grovt bedrageri av flere titalls millioner kroner. Hvidsten nekter straffskyld i denne saken, som er flere år gammel og startet som en helerisak.

 José Sáez / Wikipedia CommonsYNDET STED: Marbella er kjent for luksuriøsitet, eksklusivitet og ellevillejetset-vibber Foto: José Sáez / Wikipedia Commons

Fornærmet i straffesak

I februar 2020 vedtok spanske myndigheter at Hvidsten skulle utleveres til Norge og etterlyste ham nasjonalt i Spania.

Etter dette vedtaket overholdt ikke kunsthandleren meldeplikten - og forsvant.

Parallelt med etterlysningene hadde Hvidsten også status som fornærmet i en straffesak i Norge, som skal ha vært noe av årsaken til at han på denne tiden ikke returnerte frivillig til hjemlandet.

Kunsthandleren var også tydelig overfor politiet og påtalemydnigheten at han ikke ville vitne i denne straffesaken, hverken ved fysisk tilstedeværelse, via videolink eller på telefon.

Hvidsten hevdet at han levde under stort press fra ulike gjengmiljøer på grunn av saken og at han derfor var opptatt av egen soningssikkerhet, ifølge VGs opplysninger.

Read Entire Article