Norges ambassadør innkalt på teppet i Israel – skal vise gissel-video

4 months ago 33


Israel skal vise Norges ambassadør en video fra 7. oktober-angrepet.

torsdag 23. mai kl. 11:15

Norges, Spanias og Irlands ambassadører er innkalt på teppet i Israel – etter at landene i går ville anerkjenne Palestina som ene egen stat.

Ambassadørene er tilkalt til utenriksdepartementet – der de skal vises en video fra 7. oktober-angrepet der Hamas kidnapper kvinner.

Det melder Reuters.

Onsdag avviste Utenriksdepartementet til NTB at Norge var kalt inn på teppet i Israel.

VG har torsdag bedt UD om en kommentar.

– Det stemmer at vår ambassadør skal på et møte i israelsk UD i dag, sier pressetalsperson i utenriksdepartementet Guri Solberg til VG.

– Vi skal vise dem hvilken skrudd avgjørelse de har tatt, sier utenriksminister Israel Katz i en uttalelse.

I en pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide anerkjente Norge onsdag Palestina som selvstendig stat. Foto: Helge Mikalsen / VG

I gissel-videoen ser man fem kvinnelige soldater som blir bortført.

Ingen av dem er i uniform – de er kledd i pysjamaser.

Videoen ble publisert onsdag 22. mai – og du kan se deler av den øverst i saken.

– Jeg har venner i Palestina, sier en av kvinnene med blod i ansiktet mens hun er bundet fast.

Utenriksminister Katz fordømmer Norges anerkjennelse av Palestina.

– Historien vil huske at Spania, Norge og Irland valgte å belønne Hamas’ mordere og voldtektsmenn, som drepte jenter og brente babyer, med gullmedaljer, sier Katz i uttalelsen.

Og tilføyer.

– Jeg beordret ambassadørene til å umiddelbart til tilkalt for reprimande. De vil få se den forferdelige videoen som viser kvinnelige felt-observatører som blir bortført for å illustrere for dem den skrudde avgjørelsen regjeringen deres har gjort. Israel vil ikke la dette passere i stillhet – handlingene deres vil få alvorlige konsekvenser.

Politibetjenter holder vakt utenfor Israels ambassade. I bakgrunnen henger det bilder av dem som ble tatt som gissel 7. oktober i fjor. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Palestina har en grunnleggende rett til en selvstendig stat. Det kan ikke bli fred i Midtøsten uten, uttalte statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse onsdag.

Etter pressekonferansen i Norge har Israel varslet at de henter hjem sine ambassadører fra Norge og Irland med umiddelbar virkning.

– Jeg sender et klart budskap til Irland og Norge. Israel vil ikke være stille overfor de som undergraver landets suverenitet og skaper en fare for dets sikkerhet, skriver Israels utenriksminister Israel Katz i en uttalelse.

Utenriksminister i Israel Katz i Israel Foto: David Dee Delgado / REUTERS

Støre har tidligere bekreftet overfor VG at han var forberedt på sterke reaksjoner fra Israel:

– Jeg har stor respekt for at Israel står i en ekstremt krevende situasjon. Men det kan ikke være slik at Israel sin ytterliggående regjering kan diktere håndteringen av en konflikt som strekker seg langt ut over landets egne grenser, sier statsministeren.

Samtidig har Hamas – organisasjonen bak terrorangrepet i Israel 7. oktober – sendt en takk til Norge.

Read Entire Article