Mandag 17. juni 2024
Tidlig mandag morgen står en mor med et lite barn og venter på fortauet utenfor klinikken. Barnet har en rødbrun koseape hengende over skulderen.
Noen minutter senere kommer psykologen syklende. Mannen i 50-årene hilser vennlig og veksler noen ord med moren før han låser opp den hvitmalte døren.
Washington Anxiety Center er det eldste psykologisenteret på Capitol Hill, bydelen som huser kongressen i den amerikanske hovedstaden. Her er mannen ansatt som barnepsykolog og har behandlet pasienter siden april.
Psykologen «har en lidenskap for og erfaring med unger og tenåringer som har intellektuelle utfordringer», ifølge klinikken.
Da helsemyndighetene i Washington DC godkjente psykologens autorisasjon ved nyttår, visste de ikke hvorfor mannen plutselig skulle tilbake til USA etter 15 år i Norge.
På dette tidspunktet var de ikke kjent med at 30 land var varslet om at han var fratatt autorisasjonen for «svært alvorlige forhold».
La på røret
Psykologen har fått en rekke spørsmål om det som kommer frem i denne saken. Hans mangeårige advokat Marit Lomundal Sæther har fått opplest innholdet for å korrigere feil.
Advokaten har ikke ønsket å gi noen kommentarer til psykologens nye jobb i USA.
Administrerende direktør ved Washington Anxiety Center forteller kundene at hun håndplukker psykologene sine. Hun sjekker også de ansattes bakgrunn personlig, skriver hun.
Nidaros og NRK har over tid rettet en rekke henvendelser til direktøren. Hun har ikke kommentert om hun kjente til autorisasjonstapet eller om hun visste at psykologen er straffet for lovbrudd både i Trondheim og Oslo.
Tidligere denne uken tok direktøren telefonen. Før noen spørsmål ble stilt, la hun på røret.
Pågrepet på jobb
Psykologen i 50-årene har bakgrunn fra både Norge og USA. Han innvandret til Trondheim i 2011 etter å ha tatt en doktorgrad ved et universitet i Baltimore. De neste 10 årene jobbet han som psykolog ved St. Olavs Hospital.
Mannen ble ansatt ved Barne- og ungdomsklinikken. Her utredet han unger med autisme, og andre former for psykisk utviklingshemming frem til 24. juni 2020.
Denne sommerdagen møtte politiet opp ved klinikken for å pågripe psykologen.
De hadde funnet en video.
Hundre sider chattelogg
Materialet etterforskerne hadde, viste psykologen under et seksuelt overgrep mot en hund. Da politiet så at han arbeidet med vanskeligstilte pasienter i helsevesenet, måtte han pågripes.
Nidaros og NRK har fått innsyn i politiavhøret som ble gjort av psykologen noen timer senere.
Mannen tilsto tre tilfeller av seksuelle overgrep mot hunder og at han hadde sendt video av dette til andre. Via advokat Marit Lomundal Sæther har ikke psykologen ønsket å svare på spørsmål om overgrepene.
Han samarbeidet med politiet og oppga passordene til sine databærere. Der fant de over hundre sider med chattelogger.
Loggene, som Nidaros og NRK har innhentet, viser at psykologen diskuterte seksuelle handlinger som skulle involvere dyr, eldre og asylsøkere. En samtalepartner skrev på et tidspunkt:
19.02.2020 kl. 16.35
A
Anonym:Skulle hatt film med unge jenter og gutter og.. mmmm
Psykologen svarte:
19.02.2020 kl. 16.37
P
Psykologen:Gutter..:) hvor får vi tak i det da?:)
Psykologen er forelagt dette utdraget fra loggene. Hans advokat Marit Lomundal Sæther har ikke ønsket å gi kommentarer til dem.
– Jeg har taushetsplikt knyttet til innholdet i politidokumentene, og vil derfor ikke gå inn på innholdet i disse.
Advokaten påpeker i en e-post at politiet ikke rettsforfulgte psykologen for chattingen:
– Fremstilling som seksualiserer barn er straffbart. Som dere er kjent med forelå chatteloggen under politiets etterforskning, uten at politiet fant at materialet fremstilte seksualisering av barn. Jeg anser det svært alvorlig dersom slike påstander fremsettes av pressen etter at politietterforskningen som inneholdt alt relevant bevismateriale ikke avdekket slike forhold.
I avhør sa psykologen til politiet at han ikke er tiltrukket av barn og at han jobber med å beskytte dem. Da etterforskerne konfronterte ham med meldingene han fikk om unge jenter og gutter, sa psykologen at han forstår hvordan det ser ut. Mannen garanterte at han ikke er interessert i barn:
«Man kan snakke om det, men man mener det ikke.», sier han i avhøret.
Psykologen tok også avstand fra de seksuelle handlingene mot hunder og fortalte politiet at to menn fra Vestlandet og Trøndelag drev frem overgrepene. De to «er alltid en «unit»», sa psykologen.
Disse opplysningene skulle bli utgangspunktet for norgeshistoriens største dyreovergrepssak.
Arrestasjoner i hele Norge
Noen kilometer sør for Trondheim, ligger et gammelt ammunisjonslager forlatt av Forsvaret.
Ole Martin Wold
Etter at psykologen ble pågrepet, tok politiet seg frem hit.
Ole Martin Wold
Da hadde krattskogen vokst igjen.
Ole Martin Wold
På baksiden av bygget hang hundebånd festet i greiner på trærne.
På dette tidspunktet hadde to menn fra Vestlandet og Trøndelag, som psykologen omtalte som en «unit» i avhør, blitt arrestert.
De to hadde vært involvert i seksuelle overgrep mot hunder flere steder i landet. Ammunisjonslageret i skogen skal ha vært et slikt sted.
Mennene ble sett på som navet i et norsk nettverk av zoofile. Så vokste etterforskningen. Det ble opprettet 17 saker mot menn og kvinner i fem fylker. Ifølge den siste dommen, brukte flere av de involverte et nettforum. Det norske miljøet her ble avslørt av Nidaros i vår.
Tilsto og fikk bot
Psykologen skal ikke ha vært en del av miljøet på nettforumet da han ble pågrepet. Hans sak ble avgjort utenfor rettssalene ved at han tilsto tre tilfeller av seksuelle overgrep mot hunder i 2018 og 2019.
Mannen aksepterte et forelegg på 20.000 kroner for brudd på dyrevelferdsloven. Samtidig ble autorisasjonen hans suspendert av Helsetilsynet, som følge av pågripelsen. Tilsynet varslet at autorisasjonen kunne bli inndratt. Psykologen kom uansett aldri tilbake til jobben ved St. Olavs Hospital.
Nå skulle historien om den første pågrepne i Norges største dyreovergrepsak vært over. Det var den ikke.
Gode referanser
Da NAV på Alnabru lyste ut en stilling som nevropsykolog i februar 2021, dukket en lovende søknad opp i bunken. NAV lot seg imponere av kandidaten med ti års erfaring fra St. Olavs Hospital.
To uker senere møtte psykologen til intervju i Oslo.
I intervjuet nevnte ikke mannen at han ikke hadde lov til å jobbe som psykolog eller hvorfor, viser en e-post fra en avdelingsleder i NAV som Nidaros og NRK har.
Han gjorde et godt inntrykk og ble bedt om å komme til andregangsintervju noen måneder senere. I mellomtiden hadde Helsetilsynet vedtatt at psykologens autorisasjon ble tilbakekalt. Tilsynet vurderte handlingene hans som «svært alvorlige forhold.»
Likevel stilte psykologen i andregangsinterjuvet og overbeviste NAV. Senere skrev avdelingslederen som ansatte ham at bakgrunnen fra St. Olavs Hospital hadde stor betydning for at det var han som fikk jobben:
(...) Han fikk gode referanser fra tidligere team-leder og veileder i spesialisering. Det kom ikke opp ved referanseinnhentingen at det var problemer med autorisasjonen. (...)
Og slik kunne psykologen begynne i den nye jobben hos NAV i Oslo.
Det var enda noen måneder igjen før myndighetene kunne sette et endelig punktum for hans karriere i helsevesenet.
Med seks mot syv stemmer
Statens Helsepersonellnemnd holder til i sentrum av Bergen og er nasjonalt klageorgan for helsepersonell. I møtet 3. mai 2022 skulle saken til psykologen behandles.
Psykologen var uenig i at Helsetilsynet hadde tatt fra ham autorisasjonen ett år tidligere. I klagen medga mannen at handlingene hans med hunder var kritikkverdige, men at det var gått lang tid. Derfor var det ikke fare for gjentakelse.
Handlingene var heller ikke alvorlige nok til at han ikke kunne jobbe som psykolog, skrev han.
Helsepersonellnemnda mente at mannen i 50-årene var uegnet:
Nemnda hadde hentet politidokumentene fra saken. Selv om chattemeldingene knyttet til barn, eldre og voldtekt på asylmottak ikke førte til straff fra politiet, trakk Helsepersonellnemnda disse frem som relevante for yrkesutøvelsen:
Psykologen har via advokat Marit Lomundal Sæther blitt forelagt utdragene fra avgjørelsen, uten å ha ønsket å gi kommentarer eller svare på spørsmål.
Psykologen fikk ikke gjennomslag for sine argumenter i nemda.
Med seks av sju stemmer, ble det avgjort at mannen ikke kunne jobbe som psykolog igjen.
– Vi er enige med nemndas mindretall som kom til at forholdet ikke var alvorlig nok til å oppfylle vilkåret om atferd uforenlig med yrkesutøvelsen som psykolog. Mindretallet viste til at forholdet strafferettslig er avgjort med forelegg og rettslig sett ikke kan anses som et grovt brudd på dyrevelferdsloven, hvilket var i tråd med våre anførsler, skriver psykologens advokat Marit Lomundal Sæther til Nidaros og NRK.
Da avgjørelsen ble tatt, ble saken betegnet som enestående i Helsepersonellnemndas historie.
Under behandlingen av klagen visste ingen av nemndas medlemmer at mannen i 50-årene hadde vært i jobb som psykolog i NAV i månedsvis.
Dette var nå i ferd med å bli oppdaget.
Sluttet på dagen
Psykologen hadde vært i den nye stillingen sin i fire måneder da NAV fant ut at han ikke hadde autorisasjon. Nå ba avdelingslederen hans Helsetilsynet om råd.
Hei. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal gå frem i denne saken, så spør dere. Jeg ansatte en person som viste seg at ikke hadde gyldig autorisasjon (...)
NAV var bekymret for om de måtte gå gjennom brukersakene psykologen hadde vært involvert i.
Avdelingslederen kunne også fortelle at NAV hadde konfrontert psykologen.
«Han valgte å si opp og slutte på dagen», står det i mailen.
Psykologens advokat Marit Lomundal Sæther har ikke svart på hvorfor han søkte på jobben uten å ha autorisasjon.
Juristen i Helsetilsynet som fikk e-posten fra NAV var den samme som behandlet tilbakekallet av psykologens autorisasjon i 2021. Nå måtte tilsynet reagere igjen.
For andre gang på litt over to år blir psykologen etterforsket av politiet. Han anmeldes for å ha lurt NAV:
«Statens helsetilsyn ser svært alvorlig på at personer som ikke lenger har autorisasjon fortsetter å utøve virksomhet som helsepersonell»
Nidaros og NRK har fått innsyn i avhøret politiet gjorde med psykologen vinteren 2023, der står det:
«Mistenkte var veldig nervøs og visste at det han gjorde ikke var rett.»
Psykologen sa også til politiet at han la seg flat og ikke hadde noen unnskyldninger. Konklusjonen fra Oslo-politiet var at psykologen hadde brutt Helsepersonelloven og ila ham en bot på 15.000 kroner.
Da hadde han for lengst reist tilbake til Trondheim og en annen jobb.
Fjerner profil fra nettet
I desember 2023 krysser psykologen parkeringsplassen, setter seg i en bil og kjører fra et 3T -treningssenter i Trondheim hvor han er instruktør. Morgenen etter venter det nye gruppetimer med unge, voksne og eldre.
Treningssenterkjeden omsatte for 394 millioner kroner i fjor. Et av trekkplastrene for betalende medlemmer er gruppetimer. Derfor er det mange instruktører med ulik bakgrunn.
3T har delt informasjon om deres utdanning og erfaring på nettsidene, slik at kundene kan velge de som passer best.
Fra mannen i 50-årenes profil går det frem at han har doktorgrad i psykologi. Hvorfor psykologen jobbet så mye som instruktør på treningssenteret, sto det ingenting om.
Psykologens advokat Marit Lomundal Sæther har ikke svart på spørsmål om bedriften var orientert om de to etterforskningene mot psykologen eller om 3T var kjent med at han ikke har hatt rett til å utøve psykologyrket siden 2020.
Nidaros og NRK har siden februar i år forsøkt å få et intervju med ledelsen av 3T, uten å lykkes.
Fortalte bedriften kundene at mannen som sto oppgitt med doktorgrad i psykologi, var fratatt autorisasjonen etter seksuelle overgrep mot hunder? Visste ledelsen i 3T at tilsynsmyndighetene trakk frem chattelogger om unge, eldre og folk på asylmottak som skjerpende i klagesaken psykologen tapte?
Ledelsen har kun svart at «de aldri uttaler seg om personalsaker».
I april ble psykologens profil plutselig fjernet fra 3Ts nettsider.
Noen dager senere, under en gruppetime på et av treningssenterene, spurte en kunde om hvor den populære instruktøren med doktorgrad i psykologi hadde blitt av?
– Han har reist til utlandet på ferie, var svaret.
Mandag denne uken fastholdt 3Ts ledelse at de ikke kunne svare på spørsmål i denne saken. De la til at psykologen ikke lenger jobbet for treningskjeden.
Sto på «svarteliste»
Da psykologen ble fratatt autorisasjonen på vinteren i 2021, sendte Norge ut et varsel til 30 land i et internt EU-system.
Ordningen, som heter IMI, skal blant annet hindre at ukvalifisert helsepersonell kan reise over grensene og få nye jobber, uten at lokale myndigheter vet hvilke reaksjoner de har fått i opprinnelseslandet.
Da Norge sendte varselet, havnet psykologen på listen over ukvalifisert helsepersonell. Navnene på «svartelisten» har alle disse landene tilgang til.
– Vi har ikke myndighet til å følge opp helsepersonell som drar til andre land for å arbeide. Men, dersom vi har konkret informasjon, vil vi vurdere om det lar seg gjøre å varsle aktuelle myndigheter eller arbeidsgivere, sier direktør Sjur Lehmann.
Selv om Norge samarbeider tett med USA på flere områder, står amerikanerne uten tilgang til det europeiske varslingsystemet.
Nidaros og NRK har ikke lykkes i å få svar fra helsetilsynet i Washington DC om opplysningene om psykologens straffesaker har nådd over Atlanterhavet.
Jobber sent
Tirsdag 18. juni 2024
Det er så bakende hett i den amerikanske hovedstaden at farevarsel kringkastes på lokale tv-stasjoner. Utenfor klinikken i Washington DC viser kvikksølvet 36 grader klokken 17.40.
Nesten én time etter oppgitt stengetid kommer psykologen ut. Han setter seg på trappen, ser på mobilen og trekker frisk luft.
Psykologen jobber overtid denne tirsdagen. De siste timene har flere pasienter kommet til for å få hjelp. Han får bare noen minutters pause, så møter han en familiefar med et barn ved trappen.
Psykologen hilser og leder dem inn den hvitmalte døren.
***
Direktøren ved klinikken avbrøt samtalen da Nidaros og NRK fikk direkte kontakt med henne mandag 16. september for å etterlyse svar om psykologens historie.
Noen timer senere skjedde det noe på nettsidene til klinikken. Nå står ikke den norske mannen i 50-årene oppført som ansatt lenger.
Ifølge en uttalelse sendt dagen etter «ble vedkommende konfrontert av klinikken og har fratrådt sin stilling».
Klinikken har «vært helt uvitende om forholdene».
Publisert 21.09.2024, kl. 14.56