Kortversjonen
- Kjell Alrich Schumann, kjent fra Nokas-ranet, opplevde et epileptisk anfall som ledet til diagnosen glioblastom, grad 4.
- Han var i kunstig koma i to dager i fjor høst og da fikk vite at han hadde mellom 9 til 16 måneder igjen å leve.
- Etter svulstoperasjonen vokser kreften tilbake, og han er nå arbeidsufør.
- Schumann tilbringer sine siste måneder med samboeren, dyr og gamle venner som Metkel Betew.
– Det var en voldsom opplevelse, men jeg har forsøkt å stå i det som best, sier han til VG.
Kalender viser 26. oktober 2023.
Kjell Alrich Schumann er i full jobb som snekker og skrur solcellepanel – som vanlig.
– Hverdagen var helt vanlig, men da jeg sto på kjøkkenet denne dagen, så fikk jeg en rar følelse i kroppen, sier 58-åringen.
Han ringer til samboeren Julie Johnsen og ber henne ringe etter ambulanse.
– Hun forsto ingenting, så jeg måtte gjenta meg selv. Hun trodde jeg var dårlig på grunn av noe mat, sier Schumann.
Det var NRK som omtalte saken først.
Anfall
Kort tid etter samtalen kjører samboeren inn på tunet på gården deres i Finnskogen. Like bak kommer den første ambulansen.
Inne i kårboligen finner de Kjell Alrich Schumann liggende på sofaen. Han er i kontakt med AMK på telefonen.
– Jeg begynte å bli snøvlete. AMK trodde det var hjerneslag, så de ba om helikopter.
Et par timer senere flyr Kjell Alrich Schumann sørover til Rikshospitalet i Oslo. Der ligger han i kunstig koma i to dager.
I løpet av denne perioden finner spesialistene ut at han ikke har fått hjerneslag, men den hissige hjernekrefttypen Glioblastom, grad 4
.– Han fikk et epileptisk anfall på kjøkkenet. Det er et vanlig inngangssymptom. Hvis man ikke har hatt det tidligere og får det i voksen alder, så indikerer det at noe er galt med hjernen eller nervesystemet, sier samboeren til VG.
Kunstig koma
Undersøkelsene til spesialistene ved Rikshospitalet påviser en 4 centimeter lang svulst på den høyre siden av hjernen, som kan ha begynt å vokse inntil ett år før anfallet på kjøkkenet.
– Anfallet i seg selv var dødelig, og jeg kunne ha falt om på jobb mye tidligere – men jeg merket ingen antydninger til svulsten, sier Schumann.
Når han våkner opp fra koma på Rikshospitalet får han forklart hvor han er og hvorfor han er der.
– Jeg hadde familien rundt meg. Og den harde beskjeden kom tidlig, sier Schumann.
– Man kan ikke leve lenge med denne formen for kreft, og jeg har ikke lenge igjen av livet. Legene sa at man lever videre i mellom 9 til 16 måneder.
Begravelse
Etter at svulsten opereres bort, fraktes Schumann til sykehuset på Lillehammer. Kalenderen viser november 2023. Fem dager ut i måneden dør faren (95) hans.
– Jeg fikk snakket med ham før han døde. Han var så dårlig der han lå. Det var derfor ikke naturlig for meg å fortelle om kreftsykdommen min. Det er en lettelse at han slapp å få vite, sier Schumann.
58-åringen beskriver farens begravelse som ambivalent – på mange måter.
– Jeg fikk ti år med fatteren etter at jeg ble løslatt fra forvaring, sier han.
Kjell Alrich Schumann ble dømt til 16 års forvaring etter Nokas-ranet i Stavanger i 2004, der han blant annet skjøt og drepte innsatsleder Arne Klungland under flukten fra banklokalene.
Svulsten vokser
I månedene etter farens begravelse får Schumann en rekke strålebehandlinger, uten at det hjelper ham. Svulsten som ble fjernet på Rikshospitalet vokser.
6. juni i år får han et nytt anfall, som på kjøkkenet åtte måneder i forveien.
– Det er ikke mulig å forlenge livet. Svulsten er for avansert, og det var uklart om jeg kunne se igjen, snakke igjen og om hvordan livet egentlig ville bli, sier han.
Nokas-vennen
Nå er Schumann arbeidsufør og tilbringer dagene på gården med samboeren, fem hester og to hunder.
– Jeg må takle alle medisinene og alle bivirkningene og forsøker å ha et godt liv. Jeg er mye sammen med samboeren og er utrolig glad for å ha henne ved min side, sier han.
Han har ikke lenger noe tidspespektiv på livet.
– Jeg døde 26. oktober i fjor. Mitt forhold til døden ble veldig nært da. Jeg hadde ikke hjertestans, men pustestans – så jeg har vært døden nær allerede, sier 58-åringen.
– Det kan skje brått, sier samboeren.
Hun fortsetter.
– Man kan forfalle fort, mens andre forfaller gradvis og lever lenger.
I intervjuet med NRK spiller Schumann sjakk med Metkel Betew, som også ble dømt til forvaring etter Nokas-ranet.
– Jeg har lyst til å være mye sammen med Schumann nå den siste tiden han har igjen. Det var ikke sånn det skulle bli, men døden kan man ikke bestemme over, sier Betew til NRK.