Nok en trøblete start for Solbakken

1 month ago 23


Det er lett å finne unnskyldninger når du ikke lykkes. Men sannheten er at landslagssjef Ståle Solbakken starter sin tredje kvalifisering til et mesterskap med et slags handikap.

 Tore Kristiansen / VGI DISKUSJON: Landslagssjef Ståle Solbakken i diskusjon med spillerne sine i kampen mot Kosovo i juni. Foto: Tore Kristiansen / VG
tirsdag 3. september kl. 14:54

Mye har gått galt for Solbakken siden han kom inn i Norges Fotballforbunds lokaler i desember 2020.

Han startet midt i covid-pandemienn i 2021, og Solbakken fikk ikke bruke Ullevaal stadion i sin første hjemmekamp som landslagssjef. I stedet bar det til Spania i det viktige «hjemmemøtet» med Tyrkia. Og det ble ikke tabbefritt:

Norge-Tyrkia 0–3. Resultatet ble en hindring gjennom hele kvalifiseringen, der Norge (som vanlig) havnet på plassen bak playoff-muligheten – og det uten en skadet Erling Braut Haaland da det hele skulle avgjøres på de fire siste kampene.

Og da Norge SKULLE nå et mesterskap, EM 2024, var Haaland skadet igjen og gikk glipp av de to første kampene i kvalifiseringen, og fikk bare med seg ett poeng på de to bortekampene mot Spania og Georgia. En tøff åpning, og da Haaland var tilbake, mot Skottland, kom flere tabber, og Norge endte (igjen) som nummer tre i kvalifiseringen.

Solbakken er heller ikke direkte heldig med oppsettet. Da Nations League ble spilt i 2022 startet Norge med bortekamp mot de to beste motstanderne – Serbia og Sverige. Og i den Nations League som nå starter, så må Norge på en 10 timers flytur til Kasakhstan, og laget får bare én dag i Norge før Østerrike kommer på besøk mandag.

I tillegg kommer skader, flere forfall enn jeg kan huske, til en landskamp.

  • Fredrik Aursnes ga seg på landslaget etter 3–3 i Skottland i 2023. Han hadde vært ypperlig å ha i tropp og på lag nå.
  • Oscar Bobb hadde en meget god pre-season, før uhellet var der. Han er trolig borte fra landslaget til 2025.
  • Norge har slitt på stopperplass. Det blir ikke bedre av at både Kristoffer Ajer og Jesper Daland pådro seg skader i helgen, og meldte forfall mandag/tirsdag. De erstattes av Jostein Gundersen og Sondre Langås. Forfall meldte også nyuttatte Fredrik Sjøvold. For Sjøvold hentes Marcus Holmgren Pedersen inn, en spiller som egentlig skulle få «slippe» på grunn av sent klubb-bytte. Men landslagsledelsen våger ikke reise med kun én høyreback til åpningskampen, så Holmgren Pedersen blir med til Kasakhstan likevel.
  • Osame Sahraoui velger Marokko, ikke bra for Norge og landslaget.
  • Sander Berge har spilt 83 minutter de siste tre månedene, på grunn av sent klubb-bytte. Det spørs hvordan formen hans er. Alexander Sørloth byttet også klubb sent i overgangsvinduet, men har noen flere minutter bak seg enn Berge.
  • I tillegg har du dårlige opplevelser den siste tiden, via svake prestasjoner i Europa, av Mathias Dyngeland (keeper), mulig-debutant Felix Horn Myhre og Fredrik Bjørkan.
  • Martin Ødegaard fikk en smell mot Brighton, men virker å bli klar. Norge trenger kapteinen sin mer enn noen gang nå.

På den lyse siden har vi Antonio Nusa, som ikke har spilt så mange minutter, men som allerede har fått vist mye fint i sin nye klubb RB Leipzig.

Og så har vi Erling Braut Haaland da. Han virker å være i sitt livs form, og med han på banen så vet vi at Norge alltid kan få en goal eller to. Følger han opp seriestarten så stiger forventningene også til landslaget.

PS. Ståle Solbakken meldte til media/presse i går at den kommende VM-kvalifiseringen (2025/26) blir hans siste som landslagssjef. Det er logisk – hvis Norge også bommer i denne kvalifiseringen. De fleste norske landslagssjefer sitter en kvalik for mye, har historien vist.

Så tror jeg at Solbakkens fremtid både vil bli diskutert underveis, kanskje både i Nations League og i VM-kvaliken.

Og kommer vi til VM, så blir det nok en diskusjon da også.

Landslagsdøren hørtes ikke helt lukket ut da Ståle Solbakken snakket om temaet mandag.

 BJØRN S. DELEBEKK / VGKOMMENTERER: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Publisert: 03.09.24 kl. 14:53Oppdatert: 03.09.24 kl. 14:54

Relaterte emner

Read Entire Article