Romfartøyet Chang'e 6 har gjennomført en feilfri ferd melder det kinesiske romfartsbyrået. Tirsdag morgen norsk tid myklandet deler av fartøyet i Kina.
Godt beskyttet inne i en kapsel lå noe av månens bakside. Det er materiale forskerne aldri før har kunnet studere.
Det er blitt hentet mye fra månen før, men alt har kommet fra månens forside. Den delen som vi kan se fra jorden.
Komplisert øvelse
Chang'e 6 ble skutt opp fra jorden 3. mai. Den kom fram til månen etter en fem dager lang ferd. Der delte den seg opp i to deler. Den ene delen landet på månen. Den andre ble værende i rommet.
Landeren brukte forskjellige verktøy til å samle omtrent to kilo med materiale. Dette ble plassert i en rakett som lå på toppen av landeren. Raketten dro ut i rommet og koblet seg til «moderfartøyet» som overtok prøvene.
Dette fartøyet satte kursen mot jorden. Rett før det kom fram, slapp det en kapsel med prøvene fri. Denne kapselen landet med fallskjerm på bakken.
En merkelig side
Månens bakside ser annerledes ut enn forsiden. Forskerne vet ikke helt hvorfor. Forsiden har store mørke flater. Det er størknet lava. Baksiden har flere kratre. Tykkelsen på «jordskorpen» er også forskjellig. Den er i gjennomsnitt mye tykkere på baksiden.
Det finnes flere mulige forklaringer. Én av dem har fått mange tilhengere. Den handler blant annet om at månen fikk en bundet rotasjon til jorden da den ble dannet. Månen har alltid vist den samme siden mot jorden. Det har ført til forskjellen mellom sidene, mener nå mange forskere.
De mangler fortsatt data for å kunne være sikre. Det kan kineserne nå hjelpe dem med.
Kanskje fra månens indre
Chang'e 6 landet i stort krater der jordskorpen er veldig tynn eller helt blåst vekk i eksplosjonen. Det gir muligheter. I prøvene som nå er på jorden, kan det være deler av selve mantelen.
Den kjemiske sammensetningen av mantelen kan gi viktig informasjon. Både om selve dannelsen av månen, men også om hvorfor de to sidene er så forskjellige.
De første prøvene fra månens bakside kan også gi mye annen viktig informasjon.
Ambisjoner
Hvem som får lov til å studere prøvene fra månen er uklart. Prøvene kineserne hentet fra forsiden av månen i 2020 delte de med internasjonale forskere. Det er ikke kommunisert om det samme vil skje denne gangen.
Kina har store planer om månen. Målet er å opprette en base ved månens sørpol. Der er det mest trolig ressurser som kan brukes til å både opprettholde basen og til å utforske andre deler av solsystemet.
Er du interessert i mer innhold fra NRKs utenriksavdeling? Lytt til denne:
Publisert 25.06.2024, kl. 13.27