Nifst og vellykket fra Lars Saabye Christensen

4 weeks ago 10


 Hanna Kristin Hjardar / VGI år er det 48 år siden Lars Saabye Christensen debuterte som forfatter – og 40 år siden det store gjennombruddet med «Beatles». Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

Lars Saabye Christensens nye bok «Omagiu» er en forfriskende og vellykket fornyelse av et langt og betydningsfullt forfatterskap.

torsdag 12. september kl. 09:54

I sin nye roman «Omagiu» beveger Saabye Christensen (70) seg langt unna vante omgivelser på Fagerborg, Frogner og Skillebekk.

Denne gangen tar han oss med til et land som bare er en florlett forkledning av Nicolae Ceausescus Romania.

Ion Pauker er den trassige gutten som ikke vil tilpasse seg hverken skolens eller foreldrenes forventninger. I det autoritære regimet han vokser opp under, vet myndighetene å gjøre seg nytte av staheten hans. 

Til å begynne med får han beskjed om å arbeide for sin far glassmesteren, men det blir bare en omvei til målet.

Det viser seg raskt at Ions vilje til å angi andre også rammer hans egen familie, og dermed er veien ryddet for en rask karriere rett i nærheten av maktens sirkler.

BOKANMELDELSE

«Omagiu»

Forfatter: Lars Saabye Christensen

Forlag: Cappelen Damm

Sjanger: Roman

Sider: 216

Pris: 449

Ion får ansvaret for Omagiu, rommet der de mange medaljene og ordenene til den store lederen oppbevares. Lederen går bare under tilnavnet Kapteinen. Eventuelt Karpatenes geni.

Kapteinens barnløse kone skal for øvrig kalles Mor, og siden det bare er plass til én Mor i landet, må alle andre mødre bare tiltales med fornavnet sitt.

Byggingen av Folkets palass er en ledetråd i handlingen. Og det er bokstavelig talt bygget på en sann historie.

 Hanna Kristin Hjardar / VGLars Saabye Christensen (70) er ute med årets andre roman. Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

Statslederen Nicolae Ceausescu igangsatte i sin tid dette kjempeprosjektet midt i Bucuresti. Huset ble på tolv etasjer og 1000 rom, og på det meste arbeidet 20.000 mennesker på byggeplassen. Prosjektet krevde 30 prosent av Romanias nasjonalbudsjett, og enorme naturressurser.

Det er i dette virvaret av bygging, stillaser og endeløse korridorer at Ion Pauker forsøker å tilpasse seg et uforutsigbart regime, der rørposten suser døgnet rundt med dekreter, ordrer og sladder.

Angsten og hjernevasken går hånd i hånd.

Ion er den lydige opportunisten, mannen uten egenskaper som lojalt passer sine plikter i et stadig mer paranoid system.

Lars Saabye Christensen skriver enkelt og presist, han skildrer det konkrete heller enn å forklare følelser. Det gir boken en lett og nesten munter stemning, det dystre temaet til tross.

Forfatterens sans for paradokser og vridde ordspill viser seg også her, med gullkorn som:

«Man må være nøye med hva man ikke sier», eller «Det du lengter etter frykter du mest».

Og så må vi en tur innom Oslo likevel, da.

Skildringen av Kapteinen og Mors reise til Norge, og oppholdet hos kong Olav på Slottet, ligger tett opp til Ceausescus virkelige statsbesøk i 1980.

Det var da han ba kongen om å stoppe trikken på Drammensveien fordi den ødela nattesøvnen hans!

Ions oppgave i forbindelse med Norgesreisen er å velge ut hvilke medaljer og ordener diktatoren og fruen bør utstyres med. Noe som skal vise seg å få uante konsekvenser.

Konsekvenser får også Ions overraskende møte med sine foreldre, som begge dukker opp på byggeplassen til Folkets palass.

På det tidspunktet står regimet foran sin brå og brutale undergang, og medløperen Ion ser ut til å få en like trist skjebne.

Men se om ikke Lars Saabye Christensen har gjemt et kort i ermet helt til slutten!

«Omagiu» er både et nifst portrett av det autoritæres mentalitet, og en forfriskende fornyelse av et langt og betydningsfullt forfatterskap.

Read Entire Article