Kortversjonen
- 21-åringen «Nico» takker Tøyen Sportsklubb for at han ikke havnet ordentlig utpå, slik flere av kompisene gjorde.
- Oslo kommune vil rive Tøyen Arena, noe som truer viktige ungdomstilbud, ifølge ungdomsleder Øystein Olsen Amdam.
- Tøyen Sportsklubb frykter tap av arbeidsplasser til ungdommer.
- Kommunen vil erstatte flerbrukshallen med en park, og ønsker å tilrettelegge for egenorganisert idrett og aktivitet her
– Det er her vi vokste opp. Jeg har blitt loggført av politiet 100 ganger på den plassen der.
«Nico» trekker på smilebåndet og peker på en nedtagget trapp et halvt steinkast unna Tøyen skole. Hans egentlige navn er ikke Nico, men fordi han er redd for å miste jobbmuligheter ved å stå frem, har VG valgt å anonymisere ham.
Han snakker åpent om hvordan kompisgjengen hans både har utøvd og blitt utsatt for vold.
På spørsmål om hvor mange av kompisene som i dag er kriminelle, anslår han at rundt halvparten av dem er det.
– En av dem er tyggis under skoen på alle, sier Nico. Tyggisen blir med på alt, uansett hva.
– Gjør du en liten ting for ham, gjør han alt for deg. En god venn, men sånt kan lede en til dårlige steder.
Hvem er hardest i klypa?
Torsdag satt Jonas Gahr Støre og Tonje Brenna på skolebenken og lyttet til Oslo-politiet som forklarte dem om utfordringen med ungdomskriminalitet.
212 barn er gjengangere som begår svært alvorlig kriminalitet i Norge, kan VG rapportere. De er 2 prosent av alle gjerningsmennene, men står for 18 prosent av forholdene.
Flere politikere tar til orde for at ungdommer bør kunne straffes strengere og hardere, her er noen av forslagene:
Ungdomspolitiker i Unge HøyreOda Oline Omdal i Oslo Unge Høyre skriver i et debattinnlegg i Aftenposten at «er man voksen nok til å være kriminell, er man voksen nok til å sitte i fengsel». Hun tar til orde for å senke den kriminelle lavalderen til 13 år. @
Hun får støtte av Unge Høyre-leder Ola Svenneby som sier til Klassekampen at han vurdere fotlenke på ungdomskriminelle som har forbud mot å være i Oslo.
Høyre har tatt til ordet for hurtigspor for fengsling av ungdoms- og gjengkriminelle. Samt ta tak i ungdom i risikosonen med én-til-én oppfølging og bedre samarbeid mellom kommuner og politi.
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og SenterpartietAp vil ikke senke kriminell lavalder. Men de åpner for bruk av et tilbud mellom fengsel og barneverninstitusjon. Fra 1. september innfører de også et raskere straffespor for unge lovbrytere.
Sp tar til ordet for «trygghetshus», hvor barnevernet skal kunne undersøke barnas kommunikasjon på blant annet sosiale medier. Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet
Venstre tar ikke til ordet for å senke den kriminelle lavalderen, men skriver at de «vil bruke ungdomsstraff der det er mulig, men også etablere et tilstrekkelig antall ungdomsenheter ved norske fengsler».
FremskrittspartietFrp vil senke den kriminelle lavalderen fra 15 til 14, ha flere fengselsplasser for unge kriminelle og lukket institusjonstilbud for barn under den strafferettslige lavalder som har begått gjentatte eller alvorlige handlinger.
Miljøpartiet De GrønneMDG vil ikke senke den kriminelle lavalderen. Partiet tar heller til ordet for å styrke forebyggende arbeid og mer inkluderende lokalsamfunn.
Nico er skuffet at ikke flere politikere snakker mer om forebyggende arbeid.
– I desember var det en ung gutt på 14 år som drepte en 26-åring på en buss i Bærum. Han får ikke straff fordi han er for ung. De pårørende sitter jo igjen og synes dette er vanskelig. Skjønner du at de vil at 14-åringen skal straffes?
– 100 prosent. Jeg forstår det. Samtidig må det være grenser. At en 14-åring dreper en person, det er ikke normalt. Det må være andre regler, det må gis hjelp.
– Oppleves det som at politikere og pressen får det til å høres vanlig ut at unge går rundt og driver alvorlig kriminalitet?
– Jeg føler at det blir sagt av feil folk. Politikerne som snakker mest om kriminalitet på plasser som Tøyen og Holmlia, bor ikke engang der.
I fjor kartla Nettavisen at alle regjeringsmedlemmene bor på Vestkanten i Oslo.
Kommunen vil rive hallen
Da Tøyenløftet
startet for nær 10 år siden, hadde ungdommene i nabolaget kun et par slitne benker å sitte på.I dag oppholder ungdommene seg i en forglemmelig, grå flerbrukshall kalt Tøyen Arena. I tillegg til at hallen er fylt til randen med tusenvis av barn og unge, er det inngangen til arbeidslivet for mange unge.
Blant dem er Nico.
– Jeg tror det hadde vært mange færre kriminelle om de hadde fått de tilbudene jeg fikk.
Regjeringen vil fokusere på idrettslagene som forebygger, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til VG torsdag.
Men Oslo kommune har bestemt at den livlige hallen skal bort. Byrådet bekrefter overfor VG at hallen skal ned «noe tid» etter at det nye Tøyenbadet åpner – hvis alt går etter planen – i løpet av 2024.
Les også: Oslo: Den delte fotballbyen
– Blir sendt ned i kjelleren
At kommunen vil flytte aktiviteten til det nye Tøyenbadet, vil ramme de unge, ifølge ungdomsleder Øystein Olsen Amdam i Tøyen Sportsklubb.
– De fleste som drar til Tøyenbadet vil dra dit for å svømme, og så har du kidsa på Tøyen som blir sendt ned i kjelleren, fordi de ikke har råd til å svømme.
De er av tidligere idrettspresident Berit Kjøll omtalt som «Norges viktigste klubb» for sitt inkluderingsarbeid.
– Det vi er redd for, er at den likeverdige arenaen vi har klart å skape forsvinner, og blir byttet ut med en daglig påminnelse om at det i samfunnet finnes et «oss og dem».
Klubben har i dag rundt 70 ungdomsarbeidere. Når klubben flyttes til Tøyenbadet, vil en hel del ungdomsarbeidsplasser forsvinner, forklarer Amdam.
– Kritikkverdig
Tøyen sportsklubb sier kommunen ikke har ført en god og ryddig dialog.
Amdam opplever at byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North, heller har opptrådt arrogant.
– Spesielt i lys av at mye av det hun sier om anleggsdekningen i Gamle Oslo og sentrumsområdet er feil. Det mangler konkrete alternativer og planer for å bøte på den sprengte hallkapasiteten.
Amdam peker på at det er store kapasitetsproblemer i flerbrukshallene i Oslo Øst i dag. Derfor blir det helt tullete å rive fasilitetene til et etablert ungdomstilbud som fungerer, mener han:
– Nabolaget fortjener å beholde det som allerede fungerer godt.
– Når kommunen i tillegg begrunner rivingen med at det skal bygges noe nytt her – uten å ha konkrete planer for hva det er, foruten at det «ikke skal bli en parkeringsplass» – synes jeg det er kritikkverdig.
Svarer på kritikken
Byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North, er forelagt kritikken fra Tøyen Sportsklubb.
I en e-post skriver byråden at Tøyen Sportsklubb skal ha «minst like mye halltid som de har i dag» i hallen i det nye Tøyenbadet.
– Tøyen Sportsklubb får driftsansvaret i den nye flerbrukshallen, og sammen med mulighet for mer plass på det gamle Munchmuseet, mener jeg Tøyenakademiet kan opprettholdes.
Men på oppfølgingsspørsmål fra VG kommer det frem at Tøyen Sportsklubb kun er garantert halltid om ettermiddag og om kvelden. Ikke fra klokken 08.00 til 22.30, som er tidspunktene de har i dag.
Det gamle Munchmuseet er også leid ut til Kulturetaten ut 2025.
Kommunen vil erstatte flerbrukshallen med en park, som ifølge byrådet «understreker midtområdets karakter av tyngdepunkt i Tøyen kulturpark».
– Byrådet ønsker å tilrettelegge for egenorganisert idrett og aktivitet i den nye parken som er under prosjektering.
Les også: Støre fikk leksjon om banekrisen i Oslo øst: – Gjør inntrykk
Redd på vegne av ungdommen
Jobben hos Tøyen sportsklubb gjør at Nico nå tenker seg ekstra om når han går rundt på Tøyen.
– Skal jeg ha snus på butikken, for eksempel, må jeg seg meg litt om, fordi jeg vil ikke at kids skal vite at jeg snuser. For hva om det gjør meg til en dårlig rollemodell?
– Er du redd for at andre ungdommer ikke vil kunne få samme mulighet som deg når hallen legges ned?
– Ja. Jeg føler at alt hadde vært bra hvis alle hadde hatt samme muligheter som meg. Om de hadde møtt på de jeg har møtt på. Blitt kjent med dem jeg har blitt kjent med.