NHO-ros til Vestre for venteliste-grepet

4 months ago 43


Kortversjonen

  • Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) inviterte private helseaktører til å bidra med å redusere ventelistene.
  • NHOs Geneo-lov, som organiserer private helseaktører, mottar anerkjennelse for samarbeidet.
  • Målet er å redusere ventetiden betydelig innen ulike helseområder.
  • Helseministeren forsvarer offentlig helsetjeneste og erkjenner at private og ideelle aktører trengs for å nå målene.

– Vestre har fått to milliarder kroner hos sin sjef til å oppfylle et stort politisk løfte. Dersom han lykkes, tror jeg at han er Arbeiderpartiets neste leder, sier Karita Bekkemellem til VG.

Hun er toppsjef i NHOs nye landsforening Geneo, som blant annet organiserer private helseaktører. Fram til 2009 var Bekkemellem stortingsrepresentant og statsråd for Arbeiderpartiet.

Ventelistene som vokste

Ventetiden på behandling hos spesialist og sykehus er nå 72 dager, som er 15 dager lengre enn i 2017.

De voksende ventelistene har vært en enorm utfordring for Støre-regjeringen i møte med velgerne. Å kaste friske penger etter helseforetakene har ikke hjulpet.

Som fersk helseminister ønsket Jan Christian Vestre å ta et nytt grep.

Mandag presenterte han regjeringens nye «ventetidsløft», en avtale mellom regjeringen, helseforetakene og organisasjonene for arbeidsgivere og arbeidstagere.

Målet er gjennomsnittlig ventetid på under 50 dager i somatikk, 40 dager i psykisk helsevern for voksne, 35 dager i psykisk helsevern for barn og unge og 30 dager for rusbehandling.

PARTNERE: Karita Bekkemellem i NHO Geneo og Spekter-leder Anne-Karin Bratten har stilt seg bak «Ventetidsløftet» til regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB

NHO: - Nye toner

– Venteliste-samarbeidet er en anerkjennelse fra regjeringen av at vi må løse utfordringene i helsevesenet sammen. Det er helt nye toner etter flere år med ideologisk kamp mot de private aktørene, sier Karita Bekkemellem til VG.

Hun viser til flere harde kamper mellom Støre-regjeringen og de private aktørene. Etter avtale med SV, startet regjeringen en egen utredning om avkommersialisering av offentlig sektor, også kalt nullprofitt-utvalget.

Den ferske helseministeren Jan Christian Vestre tok selv kontakt med Bekkemellem og inviterte NHO-foreningen til samarbeid om å få ned ventelistene, sammen med andre organisasjoner i helse-Norge.

Den invitasjonen omfavnet den tidligere Ap-statsråden.

Bekkemellem sier at for NHO var det viktig å få anerkjennelse som en likeverdig part i samarbeidet. NHO skal nå sitte inne i møtene som skal styre kampen mot ventelistene.

- Er dette et ideologisk omslag fra den rødgrønne regjeringen?

- Ja, det er en stor endring etter flere år, hvor Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lyttet til SV og Rødt om å kaste alle private aktører ut av offentlig velferd, helsevesen, barnehager og barnevern. Den nye helseministeren kommer nå inn med egne erfaringer som grunder og næringslivsleder, og vet hvor mye innovasjon og energi som finnes der, sier hun.

NRKs politiske kommentator Tone Sofie Aglen sier at regjeringen gjennomfører en ideologisk nyorientering:

– Det de ikke snakker om, men som likevel er overtydelig, er at dette er en slags høyredreining hvor de ønsker å røyke fredspipe med næringslivet og private aktører som de har lagt seg ut med, sa Aglen i NRKs «Politisk Kvarter» tirsdag morgen.

Hun sier at venteliste-samarbeidet er en slik sak, men har flere eksempler: Avvikling av den ekstra arbeidsgiveravgiften fra nyttår, og tilbakeføring av penger til friskolene.

Ligner barnehageløftet

Karita Bekkemellem sammenligner grepene som Vestre nå tar med Jens Stoltenbergs regjeringer, hvor hun selv var barneminister i to perioder:

- Vi kunne ikke gjennomført barnehagereformen uten de private, sier hun.

- Historisk har Arbeiderpartiet ønsket å samarbeidet med private aktører, mens de siste årene har press fra deler av fagbevegelsen og fra venstresiden ført Ap inn i kamp mot de private. Nå ønsker Vestre å gå en helt annen vei, sier hun.

Verken mer eller mindre

VG har forelagt uttalelsene fra Karita Bekkemellem for helseminister Jan Christian Vestre.

– Min oppfatning er at vi har valgt en pragmatisk løsning for å løse et stort problem med voksende ventelister, sier helseministeren ti VG,

– Samtidig vil jeg være en varm forsvarer av vår offentlige helsetjeneste. Vi anerkjenner at vi trenger private og ideelle for å nå våre mål, forutsatt at det offentlige som finansierer, prioriterer og organiserer, sier Vestre.

– Så samarbeidet med de private avsluttes når venteliste-målet er nådd?

- De offentlige helseforetakene har alltid kjøpt tjenester fra ideelle og private, og det vil de fortsette med. Jeg har ikke noe mål om at det skal bli hverken mer eller mindre. Nå skal vi redusere ventelistene slik folk får trygghet for at velferdsstaten er den beste helseforsikringen, sier helseministeren.

Read Entire Article