Men sjeføkonom Øystein Dørum innrømmer at NHO har tatt litt hardt i.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Arbeidsgiverorganisasjonen venter ett rentekutt i desember i år. Deretter ventes det to kutt både i 2025 og 2026, ned til 3,25 prosent.
I NHO-rapporten «økonomisk overblikk» står det «imidlertid er det også en betydelig risiko for at vi får et rentekutt allerede tidlig i høst». Det vil si september.
– Kan du si litt mer om hva du mener med det?
– Det er en ikke ubetydelig risiko for at vi får rentekutt til høsten, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum til E24.
– Men en betydelig risiko er å ta litt hardt i?
– Ja, det er det, sier han.
Han forklarer det med at bedriftene ikke har kuttet i antall ansatte, til tross for at «vekstbildet samlet sett er svakt». Samtidig har bedriftene «vært ganske negative», sier han og viser til NHOs egen undersøkelser der flere åpner opp for oppsigelser.
Organisasjonen frykter at man «får en utvikling hvor bedriftene i større grad tilpasser arbeidsstyrken til produksjonen.»
– Da vil det være riktigere å bringe renten raskere ned. Nå har vi hatt en diskusjon om at det ikke er behov for å se ytterligere stimulanser i norsk økonomi. Det vil endre seg dersom arbeidsmarked endrer seg til det verre. Det er ikke helt usannsynlig at det kan skje, sier Dørum.
Tatt på sengen av boligmarkedet
Boligprisene har holdt seg høyere enn mange eksperter ventet til tross for en rekke rentehevinger. Samlet for årene 2024 anslår NHO en gjennomsnittlig boligprisvekst på 4,75 prosent. Omtrent ett prosentpoeng høyere enn deres forrige konjunkturrapport.
– Hva er grunnen til det?
– Det er én hovedgrunn. At vi nok en gang har blitt tatt på sengen av robustheten i boligmarkedet, sier sjeføkonomen.
Slik ser NHO for seg utviklingen i boligprisene:
- 2024: Oppgang på 4,2 prosent
- 2025: Oppgang på 4,7 prosent
- 2026: Oppgang på 5,0 prosent
Dørum sier at han mener det finnes to hovedforklaringer på hvorfor boligmarkedet har holdt seg godt oppe.
– Arbeidsmarkedet har hold seg bra. Flere har fått jobb og inntekt med mulighet til å komme seg inn på arbeidsmarkedet.
I tillegg til økt etterspørsel trekker han også frem at tilbudssiden falt. E24 har skrevet en rekke saker om den utfordrende situasjonen som har herjet i nyboligmarkedet.
– Det har vært en halvering av boligigangsettingene. De som skulle fra rekkehus og enebolig og inn i nybygde leielighter har sittet på gjerdet. Årsakene til det er større lånekostnader, høyere usikkerhet og et ekstremt kostandsjokk på nyboligsiden, sier NHOs sjeføkonom.
Venter fortsatt vekst i norsk økonomi
Dyrtid og økte renter har særlig rammet husholdningenes økonomi, skriver NHO.
Likevel regner NHO med at den økonomiske aktiviteten vil holde seg oppe i årene som kommer. «Oljeinvesteringene vil øke videre i år, og trekke opp aktiviteten i leverandørindustrien».
I tillegg trekkes det frem at den svake kronen har bidratt til å dempe virkningene på eksporten etter lavere vekst blant våre handelspartnere.
Dette er prognosene for fastlands-BNP frem mot 2026:
- En økning på 0,9 prosent i 2024.
- En økning på 1,5 prosent i 2025
- En økning på 1,6 prosent i 2026
– I lys av den beskjedne veksten hos våre handelspartnere, er norsk eksportvekst nå overraskende frisk, skriver NHO.