Netflix vil ha norsk film Oscar-nominert

1 month ago 15


 Medieoperatørene/Euforia / EuforiaRØRER: Historien om Mats Steen har ført til tårevåte kinosaler over hele verden. Foto: Medieoperatørene/Euforia / Euforia

Dokumentaren om Mats Steen har allerede vunnet flere priser og rører publikum verden over. Nå går Netflix for den aller gjeveste.

onsdag 4. september kl. 07:28

Kortversjonen

  • Netflix satser på at den norske dokumentaren «Ibelin» skal bli Oscar-nominert.
  • Dokumentaren om gameren Mats Steen har allerede vunnet flere internasjonale priser.
  • Regissør Benjamin Ree og hans team skal på verdensturné før lansering 25. oktober.
  • Tidligere har fire Netflix-dokumentarer vunnet Oscar.

– Definitivt en dokumentar på Oscar-nivå, sier Netflix-sjef Ted Sarandos til VG.

Direktøren for verdens største strømmeplattform er raus med superlativene når han omtaler Benjamin Rees dokumentar «Ibelin» om gameren Mats Steen, som døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel. Netflix har kjøpt rettighetene til filmen.

– Det er en utrolig dokumentar som virkelig har rørt publikum. En utrolig vakker og innovativ film. Det er aldri et tørt øye i salen når jeg viser den fram, sier han.

VG erfarer at Netflix er så begeistret for filmen at de jobber aktivt for å få den Oscar-nominert i 2025.

– Vi har en god merittliste med dokumentarer under Oscar-utdelingen, så jeg kan ikke forestille meg at den ikke vurderes i konkurransen, sier Sarandos.

Oscar-grossist

Strømme-toppen ljuger ikke. Fire Netflix-dokumentarer har tidligere vunnet Oscar. Senest i 2022 med «The Elephant Whisperer». «Ibelin» på sin side har rukket å raske med seg både den internasjonale publikumsprisen og den internasjonale regiprisen på filmfestivalen Sundance. Den ble også kåret til «årets beste norse kinofilm» under Amandaprisen.

– Vi blir oppmuntret av alle prisene og anerkjennelsen denne filmen allarede har fått. Ikke minst fra publikum i Norge. Det er et bevis på hvor rørende «Ibelin» er, sier Nordisk innholdssjef i Netflix, Jenny Stjernströmer Björk.

 Medieoperatørene/Euforia / EuforiaIBELIN: Karakteren til høyre var Mats Steens avatar i spillet «World of Warcraft». Store deler av filmen foregår i spilluniverset. Foto: Medieoperatørene/Euforia / Euforia

Verdensturné

Regissør Benjamin Ree setter stor pris på lovvordene fra Netflix-toppene.

– Det er utrolig hyggelig! Og det gjelder for alle som ser filmen og liker den. Jeg er veldig spent på når den blir tilgjengelig for hele verden: Om en liten, norsk filmhistorie kan treffe publikum i alt fra Sør-Sudan til Chile. Det vil tiden vise.

 Fredrik Solstad / VGOMFAVNES: Benjamin Ree får en god klem under «Ibelin»-premiere på Colosseum kino i Oslo. Foto: Fredrik Solstad / VG

Ree forteller at månedene før lansering på Netflix 25. oktober og Oscar-showet i mars blir travle. De skal blant annet reise til Berlin, London, New York, Washington DC, San Fransisco, Woodstock og Los Angeles for å vise filmen og ha Q&As.

– Også skal vi gjøre masse presse. For to uker siden intervjuet Time Magazine oss om filmen. Alt dette er en del av lanseringsplanen, men sikkert også en del av Oscar-kampanjen, sier Ree.

Visning i ikonisk sal

– Hvordan merker du at Netflix jobber for å få den nominert?

– Først og fremst med å sette opp mange visninger av filmen, og prøve å få filmen sett av flest mulig medlemmer av Oscar-akademiet. Nå ble vi også invitert til å ha visning av filmen på The Samuel Goldwyn Theater. Det er en stor ære å få vist filmen der i en hektisk Oscar-tid i oktober, avslører Ree.

The Samuel Goldwyn Theater er en ikonisk sal i Beverly Hills i Los Angeles hvor Oscar-akademiet holder spesialvisninger og ofte annonserer hvilke filmer som er Oscar-nominert. «Star Wars»-skaper George Lucas kom med innspill da salen ble designet.

 Medieoperatørene / Bjørg Engdahl / EuforiaHEMMELIG DIGITALT LIV: Mats Steens handlinger i spillet «World of Warcraft» har rørt tusenvis av nordmenn. Foto: Medieoperatørene / Bjørg Engdahl / Euforia

Ree er glad for å nevnes i Oscar-sammenheng, men ikke helt overrasket. Hans forrige film «Kunstneren og tyven» ble nemlig kortlistet til Oscar, men røk på oppløpssiden.

– Derfor skal jeg være ærlig å si at dette er noe vi drømmer om. Men sånn realistisk sett, tror jeg ikke det vil skje. Det er så enormt stor konkurranse og så utrolig mange fantastiske filmer.

– Mer enn jeg kunne håpet på

Han går ikke i kjelleren om nominasjonen uteblir.

– Allerede har filmen oppnådd mye mer enn jeg kunne håpet på. Bare at over 120.000 så filmen på kino, gikk langt over mine forhåpninger. Og først og fremst lager jeg filmer for at publikum skal bli berørt og ikke at juryer skal gi filmen priser, sier han.

For ordens skyld: VGTV er medprodusent på «Ibelin» og VG-ansatte Benjamin Ree har regi. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.

Se flere saker fra film- og serieverdenen på VGTV:

Read Entire Article