– Jeg og en kompis pleide å «tæsje» snus fra fattern allerede i andreklasse på barneskolen, ler Hans August Pünther (28).
– Vi tok snusen og syklet av gårde, før vi til slutt endte opp liggende på gresset og spy.
Han drar frem en snusboks fra høyre baklomme.
«Den gode kompisen», som han selv beskriver den, har hatt fast plass under leppa til Pünther siden han gikk på videregående skole.
– Det var en eldre gutt som spurte om jeg ville ha en snus første skoledag på vgs. Jeg husker at jeg synes han var så kul, så jeg følte at jeg ikke kunne si nei, forteller Pünther.
– Men jeg ble dårlig da og, og det endte opp med at jeg måtte dra hjem fra skolen.
Nesten halvparten snuser
Selv med flere snusforsøk som har endt opp i både oppkast og svimmelhet, har Pünther likevel greid å bli avhengig av snusen.
Og det er han ikke alene om.
I en fersk undersøkelse gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB) kommer det frem at 45 prosent av unge menn mellom 25–34 år snuser regelmessig.
Seniorforsker hos Folkehelseinstituttet Karl Erik Lund forteller at frem til de siste årene har snus vært hyppigst brukt blant de som har ønsket å slutte å røyke.
– Men det har endret seg nå, sier Lund.
– I og med at røyketendensen går nedover i samfunnet, er det slik at de som begynner å snuse nå, gjerne begynner rett på snusen uten forutgående røyking.
Lund fraråder alle å begynne å snuse – spesielt gravide kvinner og de som allerede har en hjerte- og karsykdom.
– Men snus er ikke bra for noen, da det kan føre til flere alvorlige skader i både munn og munnhule, forteller snusforskeren.
Nedgang i unge mannlige snusere
Selv om antall snusere mellom 16-79 år har økt de siste årene, mener Lund og FHI at det har vært en nedgang i antall unge mannlige snusere.
– I aldersgruppen 25-34 år er det såpass få røykere, og når snus er et supstitutt for røyk, betyr det at kundepotensialet for snus blir mindre, sier Lund.
– Men vi kommer alltid til å se bruk av nikotin i samfunnet vårt. Det er jo et stimuli og det føles gjerne godt for de som har snust over lengre tid.
– Har trappa ned
I Majorstuakrysset i Oslo står Amir Berg Jensen (18). Han er snusavhengig og har alltid med seg en snusboks i venstre forlomme på buksa.
Men ikke i dag.
– Jeg gikk akkurat tom, sier Jensen.
– Blir du stressa da, når du ikke har mer snus?
– Nei, egentlig ikke. Det er ikke så stressende som folk tror. Det føles egentlig bare ut som du mangler noe.
Han var 14 år da han prøvde snus for første gang.
– Det var mange rundt meg som snuste, og jeg ville jo gjøre det samme som de, forteller Jensen.
Fire år senere snuser han fortsatt.
– Men jeg har trappa ned. På det meste snuste jeg åtte snus om dagen, mens nå snuser jeg bare fire, smiler 18-åringen.
NRK har snakket med flere unge mennesker som snuser, også folk som ikke ønsker å stå frem med navn:
– Snusen gir meg en energiboost.
Kvinne, 19
– Hadde jeg ikke brukt pengene mine på snus, hadde jeg brukt de på noe annet.
Mann, 22
Flere ønsker å slutte
I undersøkelsen gjort av SSB kommer det frem at flere av de snusavhengige ønsker å slutte å snuse.
– Av dem som bruker snus regelmessig vurderer 43 prosent seriøst å slutte å bruke snus de neste 6 månedene, sier rådgiver i SSB Sindre Mikael Haugen.
Pünther og Jensen forteller begge at de har prøvd å slutte å snuse – men uten hell.
– Jeg prøvde å slutte en gang jeg var på ferie. Det gikk tre dager før mamma trygla meg om å ta en snus, siden jeg ble så sur og irritabel, ler Pünther.
Lund har forsket på snus i flere år, og forteller avhengighet er den største grunnen til at folk velger å slutte å snuse.
– Det kommer i tillegg til økonomi, forteller Lund og legger til at helseaspektet ikke er like viktig for snusere som for røykere.
– Snusere er ikke like urolige som røykere når det kommer til de helseskadelige faktorerne. Det kommer faktisk ganske langt ned på lista over grunner til at folk slutter å snuse, avslutter Lund.
Publisert 19.11.2024, kl. 15.51