Nekter å returnere til Gaza-krigen: – Vil heller i fengsel

3 months ago 59


Kortversjonen

  • Israelske Michael Ofer-Ziv (29) ble kalt inn til militæret etter Hamas-angrepet på Israel 7. oktober.
  • Nå forteller han at han aldri vil tilbake til militærtjeneste fordi han ikke kan rettferdiggjøre det Israel gjør i Gaza.
  • IDF hevder selv at de følger internasjonal lov og at de tar forholdsregler for å redusere skade på sivile.

– Det ble vanskeligere og vanskeligere å rettferdiggjøre det vi gjorde i Gaza, sier Ofer-Ziv til VG.

I tre måneder tjenestegjorde han i IDF som reservist under krigen i Gaza. Når VG tar kontakt befinner han seg i Oslo etter å ha vært på tur rundt i Norge.

En drøy uke tidligere sto han og to andre fram i storavisen The Guardian om hvorfor de nekter å dra tilbake til krigen i Gaza.

Etter at han sto frem i internasjonale medier om tiden i IDF, har Ofer-Ziv mottatt både sinte og støttende meldinger, forteller han. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Paramedic Yuval Green sa til avisen at bristepunktet kom da han ble beordret til å brenne ned et hus.

Selv hadde Ofer-Ziv rollen som operasjonsoffiser på militærbasen Sde Teiman i Israel. Han understreker at han ikke hadde noe å gjøre med interneringsleiren som er en del av samme base.

Fra oktober til desember satt han flere timer daglig og stirret på direktesendte bilder fra det krigsherjede området.

Palestinere i bønn blant bygningsruiner etter en rekke kraftige angrep mot Khan Younis sør i Gaza. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB

– Systemet lignet en Youtube-side, med live-feeder fra droner og kameraer mot Gaza. Der så vi alt som skjedde.

Første gang han følte at det begynte å gå for langt, var da han så kolleger juble over å se palestinske familiers hus bli sprengt i filler.

– Det var ikke for å anerkjenne at vi traff et mål, de jublet over å ødelegge Gaza.

– Mye snakk om hevn

Ofer-Ziv var på fottur i Tyrkia da de første meldingene om Hamas-angrepet begynte å tikke inn 7. oktober i fjor.

Litt over 1100 ble drept og 250 tatt til gisler i angrepet, ifølge israelske myndigheter. Nesten 40.000 er ifølge palestinske helsemyndigheter så langt drept i Gaza.

Les også: Panikk i Rafah: Hvor skal Laith (8) gjøre av seg nå?

Dagen etter angrepet ble Ofer-Ziv kalt inn til militæret.

– Jeg var kritisk til hvordan ting ble gjort i hæren, og hadde allerede nektet å tjene på Vestbredden. Men etter 7. oktober følte jeg at militær handling var nødvendig for å beskytte sivile i Israel.

Men retorikken i sosiale medier og det israelske samfunnet, gjorde ham usikker på avgjørelsen om å dra.

– Det var mye snakk om hevn, om at det ikke finnes uskyldige mennesker i Gaza, og om å ødelegge Gaza. Det gjorde meg redd for hvordan militæroperasjonen ville bli.

Ofer-Ziv forteller engasjert om situasjonen i Gaza og hjemlandet. Han tror en tostatsløsning er det som må til nå. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Usikkerheten ble ikke mindre av det han leste i mediene etter de lange skiftene på Sde Teiman.

– Jeg så bildene av barna og familiene som ble ødelagt og revet fra hverandre. Den drepte familien jeg leste om i media, kunne ha bodd i huset jeg så bli sprengt på jobb i militæret, sier han.

– Da begynte jeg å sette spørsmålstegn ved alt.

– Nesten alltid tillatelse til å skyte

Da bakkestyrkene i Ofer-Zivs enhet dro inn i Gaza, var hans rolle å spore deres bevegelser og be om mål for luftangrep.

Han beskriver prosessene som rotete og reglene som mye løsere enn han noen gang har opplevd.

– Vi fikk nesten alltid tillatelse til å skyte. Det var veldig åpenbart at folk egentlig ikke brydde seg så mye.

Han tenker tilbake på desember i fjor, da tre israelske gisler ble skutt og drept av israelske soldater i Gaza, mens de viftet med et hvitt flagg og ropte om hjelp.

– Jeg ble ikke overrasket. Det var dømt til å skje.

Venner av israelske Alon Shamriz (26) deltar i begravelsen hans etter han ble tatt til gissel, og senere skutt og drept i Gaza av israelske soldater. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

Han beskriver en holdning i IDF hvor de i stor grad var villige til å ta sjansen på å skyte, selv når de var usikre på om de hadde rett person.

– Hvordan kommer vi til et punkt hvor mennesker med et hvitt flagg som roper om hjelp blir skutt?

– Forferdelig

29-åringen beskriver et mangfold av holdninger blant reservistene i IDF.

Noen var venstreorienterte og hadde tidligere støttet Palestina-saken. Andre hadde ulovlige bosetninger på Vestbredden, forteller han.

– Mange mente at de som var barn under krigen i 2014, nå er terroristene bak 7. oktober. At barna som blir spart nå, blir terrorister i fremtiden. Det er forferdelig.

29-åringen tror et av de grunnleggende problemene i IDF handler om mangel på hensyn og forsiktighet. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Forrige uke gikk 45 amerikanske leger ut og sa at flere israelske soldater må ha skutt barn i Gaza med vilje. Alle hadde jobbet på sykehus i Gaza.

– Jeg ville ikke falt av stolen om det stemmer. Jeg tror ikke det har skjedd systematisk, men jeg ville ikke blitt sjokkert om en snikskytter eller soldat hadde gjort det med vilje og presentert det som et uhell.

– Hovedproblemet er at systemet som skal undersøke slike saker og straffeforfølge disse soldatene ikke ser ut til å fungere som det skal.

– Vil heller i fengsel

I midten av desember ble Ofer-Zivs enhet sendt hjem, men med beskjeden om at de kunne bli kalt tilbake.

Det vil ikke 29-åringen, som har signert et dokument som erklærer at han vil nekte om han må.

Les også: Ayoub ble skutt lørdag: – Dette er vår skjebne

– Det er en mulighet at de sender meg i fengsel. Men jeg vil heller i fengsel enn å gjøre det Israel vil at jeg skal gjøre.

To små jenter som har blitt tvunget til å forlate hjemstedet, sitter i bygningsruinene i Khan Younis. Foto: HAITHAM IMAD / EPA / NTB

VG har lagt frem påstandene i denne saken til IDF.

– I sterk kontrast til Hamas sine tilsikede angrep på israelske menn, kvinner og barn, følger IDF internasjonal lov og tar mulige forholdsregler for å redusere sivile skader, skriver de til VG – selv om FN og en rekke store aktører mener det ikke er tilfelle.

Les også: Gaza: Abdul ble bare 13 år

Månedene etter han kom hjem har gått til mye selvransakelse, forteller Ofer-Ziv.

– Jeg prøver å bøte for de grusomme tingene vi gjorde i Gaza. Det er skummelt, for det er ting man ikke vil vite om seg selv.

Read Entire Article