Navalnyjs død skal likevel etterforskes: – Forventer ikke noe

3 weeks ago 10


 AP / NTBAleksej Navalnyj fotografert i en straffeleir i oktober 2022. Foto: AP / NTB

Aleksej Navalnyjs død skal likevel etterforskes. Men hans støttespillere tror ikke sannheten vil komme fram.

søndag 15. september kl. 01:46

Kortversjonen

  • Påtalemyndigheten i Russland opphever beslutningen om å ikke åpne sak om Aleksej Navalnyjs død.
  • Ivan Zjdanov, Navalnyjs rådgiver, uttrykker liten tro på noen reell etterforskning.
  • Etterforskningen anses som politisk styrt og lite uavhengig.
  • Over 100 russiske leger har krevd etterforskning av Navalnyjs død.

– Påtalemyndigheten har opphevet beslutningen om ikke å åpne en straffesak i forbindelse med Aleksej Navalnyjs død, skriver Ivan Zjdanov på Telegram.

Han har publisert en faksimile av et dokument fra statsadvokaten i Jamal-Nenets-regionen. Der ligger straffeleiren der Navalnyj døde den 16. februar 2024.

Zjdanov – tidligere direktør for Navalnyjs antikorrupsjonsorganisasjon – har likevel ikke tro på noen reell etterforskning av dødsfallet.

Bilde av – De vil tenke på hvordan de kan fremstille drapet på en annen måte.– De vil tenke på hvordan de kan fremstille drapet på en annen måte.

Ivan Zjdanov, tidligere kollega av Aleksej Navalnyj

– Dette betyr ikke at det vil bli åpnet en straffesak. Det betyr bare at etterforskningen vil fortsette. De vil tenke på hvordan de kan fremstille drapet på Aleksej Navalnyj på en annen måte. Eller så vil de gjennomføre denne «etterforskningen» i det uendelige, skriver Zjdanov.

Det er bare noen uker siden Zjdanov og enken Julija Navalnaja ble kjent med at det var avvist å åpne straffesak i forbindelse med opposisjonspolitikerens død, melder Meduza.

– Ifølge etterforskningskomiteen forverret Navalnyjs tilstand seg brått under en spasertur 16. februar, hvoretter han ble ført innendørs, og det ble deretter besluttet å plassere ham i den medisinske avdelingen og tilkalle ambulanse. Før ambulansen ankom, ble det utført hjertekompresjoner og kunstig åndedrett, skriver Meduza.

Etterforskningskomiteen – som tilsvarer norsk politi – mente at Navalnyjs død «ikke var av kriminell karakter» og at det skyldtes en kombinasjon av flere sykdommer.

Julija Navalnaja har flere ganger sagt at Vladimir Putin har ansvaret for ektemannens død.

– Putin drepte ikke bare en person, Aleksej Navalnyj, han ønsket også å drepe våre håp, vår frihet, vår fremtid, sa hun få dager etter dødsfallet.

Bilde av – Jeg forventer ikke at det kommer noe positivt ut av det.– Jeg forventer ikke at det kommer noe positivt ut av det.

Inna Sangadzhieva, Helsingforskomiteen

Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen er usikker på hvordan det skal tolkes at Navalnyj-undersøkelsene likevel ikke legges ned:

– Selv om det er grunn til å være skeptisk, er det tross alt positivt at Navalnyjs død ikke glemmes og fortsatt holdes aktuelt ved at etterforskningen fortsetter. Det kan være viktig for alle dem som oppholder seg i Russland og som for eksempel går med blomster til hans grav.

– Zjdanov er skeptisk til om det blir en reell etterforskning?

– Ja, det er forståelig at han er det. Det finnes ikke uavhengig etterforskning i Russland lenger. Alt er politisk styrt. Men vi har også opplevd at det i utkantstrøk kan være uenighet mellom politi og domstoler. Derfor er det interessant at statsadvokaten nå endrer avgjørelsen fra etterforskningskomiteen om å legge ned undersøkelsene, selv om jeg ikke forventer at det kommer noe positivt ut av det, sier Sangadzhieva.

Bilde av – Han ble tatt med til sykestuen først etter at han hadde mistet bevisstheten.– Han ble tatt med til sykestuen først etter at han hadde mistet bevisstheten.

Julija Navalnaja, enken etter Navalnyj

Enken Julija Navalnaja fastslår at myndighetenes versjon er løgn:

– Vi vet veldig godt at da Aleksej ble syk, ble han ikke tatt med til sykestuen, men tilbake til straffecellen. At han lå der og holdt på å dø, alene. At han ble tatt med til sykestuen først etter at han hadde mistet bevisstheten. At han i sine siste minutter før døden klaget over akutte magesmerter. Hvorfor er ikke alt dette med i undersøkelseskomiteens konklusjon? mener hun.

Torsdag ble tre advokater som har representert Navalnyj, er stilt for retten i Russland, tiltalt for ekstremisme.

Read Entire Article