Navalnaja mottar pris i Oslo mandag kveld: – Jeg er stolt

4 months ago 30


Julia Navalnaja i Oslo Rådhus mandag kveld. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Enken mottar Oslo Freedom Forums menneskerettighetspris på vegne av den avdøde Kreml-kritikeren Aleksej Navalnyj.

mandag 3. juni kl. 18:52

Det er kraftige sikkerhetstiltak rundt Julia Navalnajas besøk i Norge.

Hun har uttalt flere ganger at «Putin drepte Aleksej».

Regimekritikeren Aleksej Navalnyj døde i en russisk straffeleir tidligere i år. I 2020 overlevde han med nød og neppe et giftangrep.

– Jeg er stolt over at Aleksej er den første vinner av denne prisen. Jeg lover å ikke gi opp, sier Navalnaja i takketalen - og fastslår at «Putin beordret drapet på min mann».

Samtidig som hun mottar Thuleno Maseko-prisen i Oslo Rådhus, kommer meldinger fra uavhengige russiske medier om at mødre og koner til soldater demonstrerer utenfor det russiske forsvarsdepartementets bygning i Moskva.

Enken har lovet å videreføre mannens kamp mot Putins regime. Tidligere var hun lite opptatt av å posisjonere seg som en selvstendig politisk skikkelse, men dette er altså i ferd med å endre seg.

Julia Navalnaja går forbi portrettet av sin døde mann Aleksej Navalnyj. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

– Jeg skulle ønske at denne prisen ikke var nødvendig. Men diktatorer rundt i verden fortsetter å drepe frihetskjempere, sier Navalnaja i sin takketale.

– Vi må kjempe videre så disse folkene ikke ofrer sitt liv forgjeves.

Putin har kalt dødsfallet en «tragisk hendelse». Navalnaja har vært klar på at det er nettopp Putin som er ansvarlig for mannens død.

Til Time i vår avslørte Navalnaja at paret aldri snakket om at hun selv skulle inn i politikken.

Samtidig sa enken at hun ville gå inn i politikken for å gi ektemannens tilhengere håp – og vise Kreml at hans død ikke vil stoppe motstanden.

Aleksej Navalnyj ble fengslet da han kom tilbake til Russland i januar 2021 og var dømt til i alt 28 år i straffeleir da han døde den 16. februar i år.

Julia Navalnaja var lørdag på besøk hos den franske presidenten Emmanuel Macron. Hennes reiser rundt i Vesten har liten eller ingen dekning i statsstyrte russiske medier.

– Dette er en klar melding til Vladimir Putin og andre diktatorer rundt i verden: Dere vil tape, sier Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg under seremonien.

Read Entire Article