Nato går til Asia for å hente våpen til Ukraina

4 months ago 26


Jens Stoltenberg er i Washington for å lede toppmøtet med Natos stats- og regjeringssjefer denne uken. Foto: Thomas Nilsson / VG

Forsvarsalliansen Nato gjør som Russland: Søker tettere sammen med land i Asia for å få større militære muskler til å vinne krigen i Ukraina.

rapporterer fra Washington DCmandag 8. juli kl. 23:19

Kortversjonen

  • Nato søker tettere samarbeid med land i Asia for å styrke militære muskler i Ukraina.
  • Stoltenberg har invitert de folkevalgte topplederne fra Sør-Korea, Japan, Australia og New Zealand til toppmøtet i Washington.
  • Nato-land bekymret over Kinas forbindelse til Russland og militære opprustning.
  • Samarbeid om forsvarsindustri og cyberforsvar står på dagsordenen.

På Natos toppmøte i Washington denne uken, vil generalsekretær Jens Stoltenberg ta imot topplederne fra fire land i Asia og Stillehavet: Sør-Korea, Japan, Australia og New Zealand.

– Når vi ser at Russland allierer seg mer og mer med autoritære regimer i Asia - Iran, Nord-Korea og Kina - blir det enda viktigere for oss å jobbe tettere med våre partere i regionen, sier Stoltenberg til VG i Washington.

– Kina holder i gang den russiske krigsøkonomien og leverer teknologi som både kan brukes sivilt og militært. Fra Iran får Russland droner, Nordkorea får de store menger ammunisjon. Uten denne støtten ville ike russerne kunne ført denne krigen, sier Nato-sjefen-

Han har tidligere sagt at Kina må velge mellom et støtte til Russlands krig og et godt forhold til Europa og USA.

– Kina kan ikke få begge deler, sa Stoltenberg i april.

Kina har avvist at de leverer våpen til noen av partene i krigen, og at de ikke er part i Ukraina-krigen - men at de opprettholder normal handel med Russland.

Demme opp for Kina

Gjennom Stoltenbergs ti år i Nato har de fire landene i Asia og Stillehavet kommet stadig nærmere forsvarsalliansen, selv om han hele tiden presiserer at Nato skal bestå som en forsvarsallianse for landene i Nord-Amerika og Europa.

Mye av forklaringen er Nato-landenes endrede syn på Kina som en utfordrer for stabilitet og sikkerhet i Asia. Nato har uttrykt uro over Kinas militære opprustning de siste årene, og hvordan det truer Taiwan.

– Den japanske statsministeren har sagt at det som skjer i Ukraina i dag, kan skje i Asia i morgen, sier Stoltenberg.

Topplederne fra Australia, New Zealand, Sør-Korea og Japan har vært nvitert som gjester til de tre Nato-toppmøtene siden 2022.

ASIA-NATO: Utenriksministrene fra Japan, Sør-Korea, Australia og New Zealand møtte Jens Stoltenberg og deltok på Natos utenriksministermøte i april 2024. Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / NTB

Utvikle våpenindustri

På dette toppmøtet skal Nato og de fire parterlandene ngå en ny avtale om videreutvikling av samarbeidet med forsvarsindustrien i Nato-landene og de fire partnerne.

Sør-Korea er allerede en betydelig forsvarsleverandør til Nato-land. Norge har en milliard-kontrakt med om kjøp av artillerisystemet K9 fra en sørkoreansk leverandør.

- Vi jobber med hvordan vi kan styrke samarbeidet ytterligere for å støtte Ukraina. Det gjelder cyberforsvar, og i noen grad etterretning og deling av informasjon. Så det er viktige land, sier Stoltenberg.

– Det er også flere Nato-land som nå øver sammen med dem, fortsetter han.

Nato-landene Tyskland, Spania, Frankrike og USA deltar alle i en kampflyøvelse med utgangspunkt i Japan nå i sommer.

Les også: Stoltenberg om nye forsvarsplaner: – Vil koste klart mer enn to prosent

Foto: Thomas Nilsson / VG

Nei til globalt Nato

– Ser du for deg at Nato i fremtiden skal ha et fotavtrykk i Asia?

- Jeg er helt klar på at Nato forblir en regional allianse for Europa og Nord-Amerika. Så det er ikke snakk om å lage et globalt Nato. Men det er globale utfordringer for vår sikkerhet som vi må håndtere. Derfor ser jeg for meg at vi kommer til å jobbe mer sammen med landene i Stillehavsregionen, sier Stoltenberg.

Toppmøtet som starter i Washington tirsdag kveld norsk tid med en 75 års jubileumsmarkering, er det siste for Jens Stoltenberg før han forlater jobben 1.oktober.

Les også: Stoltenberg: Nekter å snakke om Bidens helse

Read Entire Article