Når mamma er snap-stjerne

3 months ago 44


Ane Cecilie Børresen

Mamma

«Jeg føder!»

«Sykt barn. Vi er på legevakten!»

Overskriftene er forlokkende, og mange.

Det har kommet en bølge av influencere som ser at klikktallene øker om de driver med såkalt «sharenting».

Altså at de deler av privatlivet til barna sine.

Daglig får man oppdateringer fra influencere man ikke følger, som ved hjelp av clickbait-overskrifter lokker deg inn til sine kanaler for å følge livene deres.

Foto: Shutterstock

Går du inn på en tilfeldig influencer sin snap-kanal får du kanskje ta del i deres daglige oppdateringer som kan inneholde flere titalls snapper om levering i barnehage, «shopping haul» og matlaging, der alt selvsagt er krydret med samarbeid og reklame.

Det er ikke alltid enkelt å skille på hva som er tips fra en venn, og hva som er betalt samarbeid, noe som gjør at veldig mange følgere kjøper produktene influencerne fronter.

Men ting har endret seg etter at snapchat endret oppsettet sitt. Den som følger med har kanskje lagt merke til en økning av influencere som deler innhold uten reklame?

Dette gjøres hovedsakelig fordi Snapchat betaler stjernemerkede influencere gode penger kun basert på antall klikk og følgere.

Foto: Shutterstock

Dette betyr altså at selve delingen av hverdagen har blitt en inntektskilde for dagens influencere. Dette reguleres etter norsk lov, noe det sikkert gjør med varierende hell.

Det som derimot er uregulert og utav kontroll er dagens bruk av egne barn i influencernes offentlige kanaler.

På en vanlig hverdag kan man følge barn fra de blir unnfanget i IVF-forsøk, hver dag gjennom svangerskapet gjennom såkalte «gravid-oppdateringer» helt fram til fødsel.

Er du ekstra heldig kan du få oppdateringer av typen «jeg føder», med påfølgende omvisning av føderommet, hvor hyppige rier man har, og selvfølgelig snap av barnet en liten time etter det har kommet ut.

Foto: Shutterstock

Man kan også bli invitert med inn på sykehusrommet til barn som har vært i dårlig form over flere dager (der dette selvsagt er veldokumentert), og får vite alt av crp-verdier, dagsform, hvor mye barnet har spist og hva feberen ligger på annenhver time, fordi den stakkars poden har vært pjusk.

Såpass mye deles om de små håpefulle at undertegnede «kjenner» noen influenceres barn bedre enn jeg kjenner nære venners barn, kun basert på hva foreldrene deres velger å dele om barna i sine offentlige kanaler.

Hvor ble det av barnets rett til privatliv? Hva holder vi egentlig på med?

En influencer kan velge å dele så mange private detaljer om seg selv de bare måtte ønske.

Et foster, et nyfødt barn, en 3-åring eller en 5-åring derimot har ingen form for medbestemmelse eller påvirkningskraft når en forelder ser sitt snitt til å øke klikk-tallene på sin Snapchat-kanal.

Hva tenker du?Er det greit for influencere å dele om barna sine?aJa, det må være greit å dele det man vilbKanskje, men de må være varsommecDet beste er å ikke dele noe om små barn

Dette er et stort etisk problem, og barna få bedre vern mot denne type utnyttelse.

Tidligere har debatten om bruk av egne barn i markedsføring handlet om eksempelvis betalte samarbeid på instagram.

Dessverre har lite endret seg.

Og når dagens influencere deler med et såpass stort omfang av barnets hverdag på Snapchat - som inntektsgrunnlag til egen influencer-virksomhet - da må noen voksne på jobb å se på eventuelle lovendringer som beskytter barna.

Jeg håper at politikerne våre ser alvorlighetsgraden i problemstillingen.

Disse barna skal på et tidspunkt måtte håndtere det faktum at ingen beskyttet deres rett til privatliv gjennom de mest sårbare årene av livene deres.

Foto: Yui Mok / Pa Photos / NTB

Ingen barn kommer til å takke sine foreldre for at hele barndommen deres ble brettet ut offentlig, daglig, for flere hundre tusen følgere.

Samfunnet sitter ikke på en kollektiv rett til å vite alt om barnet til kjente profiler. Faktisk finnes det ingen følgere som verken har krav eller rett til å vite noe som helst om dem.

Verken skostørrelse, hodeomkrets ved fødsel, om de blir ammet eller får flaske, om de har hatt en grei tilvenning i barnehage eller om de har venner på skolen.

Dette ER ikke noe allmennheten bør vite noe om, og det er nærmest sinnsykt at man er nødt til å poengtere det.

En barndom skal ikke komme med en prislapp.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article