Kortversjonen
- Nantawan Eikenes fikk bryllupsbildet sitt misbrukt etter Instagram-hacking.
- Telenor lovet advokathjelp som aldri kom, noe de nå beklager.
- Eikenes følte seg sviktet av Telenor som ikke leverte på forsikringsløfter.
- Hun oppfordrer alle å skru på totrinnsbekreftelse.
Siden 2020 har Nantawan Tongtawee Eikenes (26) vært forsikringskunde hos Telenor. Hun betaler 169 kroner i måneden for «ID-tyveri-sikkerhetspakke».
Men da Eikenes nylig ble hacket på Instagram, opplevde hun at selskapet ikke var særlig til hjelp.
– Jeg ble lovet at en advokat skulle gi meg veiledning og støtte, men denne telefonsamtalen kom aldri, sier hun til VG.
Nå legger Telenor seg flat.
– Dette er en svikt, sier selskapets leder for digital sikkerhet Wiweke Reymert.
Misbrukte bryllupsbilde
Det var klokken to på natten for drøye to uker siden at hun fikk et varsel fra Meta
om at noen hadde forsøkt å logge seg inn på hennes profil fra Stavanger.Eikenes, som jobber som nattevakt på sykehjem, byttet umiddelbart passord. Men på morgenen hadde noen aktivert totrinnsverifisering på kontoen hennes.
Dermed var hun låst ute. I løpet av de neste dagene lastet hackerne opp gamle bilder fra hennes private arkiv på Instagram.
– Jeg hadde 900 følgere. Jeg er ikke influencer. Hvorfor akkurat meg? Hva tjener hackerne på dette?
Eikenes forteller at de manipulerte bildene hennes til å se ut som hun hadde tjent flere hundretusen norske kroner på «kryptogruvedrift».
Hackerne brukte blant annet et bryllupsbilde hvor de redigerte inn PayPal-varsler som viser at hun fikk overført 600.000 kroner til kontoen sin.
– Jeg fikk panikk, ble kvalm og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg fikk ikke sove og hadde klump i magen, forteller hun.
Hackerne brukte private bilder i Eikenes’ arkiv for å utgi seg for å være henne i et forsøk om å lure følgerne hennes. Foto: Privat / VG
På jobb erfarte hun at folk kom til henne og spurte henne om det var sant at hun hadde tjent så mye på krypto.
– Det vondeste var at folk faktisk trodde på det. De trodde det var jeg som hadde lagt ut de innleggene, selv om jeg hadde advart folk på Facebook om at jeg hadde blitt hacket, forteller Eikenes.
Hva tenker du?Har du opplevd hackerforsøk på dine sosiale medier-kontoer?aJa.bNei.cJeg har blitt hacket før.Skuffet over Telenor
Ifølge Telenors egne hjemmesider inkluderer sikkerhetspakken «SAFE» advokat- og psykologhjelp ved nettsvindel eller ID-tyveri.
Eikenes mener denne forsikringen ikke er verdt pengene.
– Jeg følte meg sårbar og usikker. Jeg tenkte: Heldigvis har jeg Telenors ID-tyveriforsikring. De fortalte meg at de opprettet sak, men jeg fikk aldri noen bekreftelse på dette på e-post eller melding, sier studenten.
Den 1. august skal Telenor ha lovet henne at en advokat ville ta kontakt med henne dagen etter. Da VG snakket med henne, hadde hun hverken hørt fra advokat eller Telenor igjen.
– Jeg sa til de at de var mitt siste håp, og trodde i det minste at de kunne hjelpe meg slette kontoen, eller ta kontakt med Instagram.
– I en situasjon hvor tid er kritisk, var det frustrerende å oppleve en slik mangel på respons fra et selskap som reklamerer for sin ekspertise og støtte i slike saker.
Hver dag ble kontoen hennes misbrukt uten at Telenor klarte å stanse det, mener Eikenes.
– Når man betaler for en tjeneste, forventer man at selskapet skal levere det de lover, spesielt i situasjoner som dette hvor kundens personlige informasjon og trygghet står på spill, sier hun.
Telenor legger seg flat
Telenor mener at deres kunder som trenger advokathjelp skal normalt bli kontaktet innen et døgn.
– I denne saken ble det lagt inn at kunden skulle kontaktes sist fredag. Vi beklager at det tok én uke før kunden ble kontaktet i denne saken. Dette er en svikt. Og når vi nå endelig kommer i dialog med kunden håper vi å få hjulpet henne med den vanskelige situasjonen hun er satt i, sier Wiweke Reymert i Telenor.
Hun mener at Eikenes har blitt utsatt for en «kontokapring». Det er når andre tar kontroll over din konto i sosiale medier.
Eikenes skulle da ha fått veiledning på hvordan hun kunne fått tilbake kontrollen.
– Dersom SAFE-kunder er utsatt for krenkende nettpublisering som følge av å ha fått kontoen hacket, hjelper vi med å slette innhold samt tilbyr psykologbistand, sier Reymert.
– Skru på totrinnssikring!
Nantawan T. Eikene forsøkte utallige ganger å komme seg inn på kontoen igjen, men ble kastet ut av hackerne hver gang.
– Tidlig onsdag morgen klarte jeg endelig å få slettet profilen min. Hjertet mitt var i hundre.
For henne fremsto det som det var flere enn én person som sto bak hacking.
Hun er lei seg for at kontoen måtte slettes. Hennes viktigste budskap er å sterkt oppfordre folk til å sikre kontoene sine.
– Jeg hadde mange minner, og bilder av min mamma som døde for noen år siden. Men det er jo bare Instagram, sier hun.
Hva tenker du?Bruker du totrinnsverifisering?aJa, selvsagt!bHmm, bare på noen kontoer.cNei, men det skal jeg skru på umiddelbart!Hennes råd er: Skru på totrinnssikring på kontoene dine, før hackerne gjør det.
– Herregud, jeg har gått gjennom alle appene mine, Snapchat, jobbmail, og skrudd totrinnsverifisering. Jeg har blitt helt paranoid, sier hun.
VG og Tek.no har skrevet en rekke artikler om hvordan du kan sikre deg mot hacking: