Ammunisjonsprodusenten Nammo følger ikke statens retningslinjer for lederlønn. Den finske medeieren Patria mener bonuskutt ikke er i selskapets interesse.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Hele Nammo-styret er enstemmig på at det er i selskapets interesse å beholde bonusordningen, sier Esa Rautalinko til E24.
Rautalinko er styreleder i norske Nammo, og toppsjef i det finske forsvarskonsernet Patria.
Den norske staten og Patria eier 50 prosent hver av Nammo. De to eierne har ulike syn på ledelsens lønnspakker.
Nammo har i likhet med Kongsberg Gruppen valgt å beholde bonusordningen sin for å være konkurransedyktige.
Ordningen er i strid med statens nye retningslinjer, som trådte i kraft i år. Likevel stemte staten for Nammos lønnsrapport på generalforsamling i april.
Det betyr at Nammo-sjef Morten Brandtzæg fortsatt kan få bonus på opptil 50 prosent – dobbelt så høyt som bonustaket i statens retningslinjer.
– Til syvende og sist var det for drastisk å kutte variabel lønn til halvparten av dagens nivå, sier Rautalinko.
I fjor tjente Brandtzæg 11 millioner kroner. Beløpet består av en fastlønn på 4,9 millioner, pensjon på 2,8 millioner kroner, bonus på 3 millioner, og annen kompensasjon.
Les også
Kongsberg-møte: – Jeg har tillit til styreleder
Vil ikke blåse opp fastlønn
I Nammos lønnsrapport kommer det tydelig frem at Patria mener resultatbasert lønn bør vektlegges istedenfor fastlønn.
– Vi ønsker å unngå en situasjon der fastlønnen blåses opp for å kompensere for bonuskutt. Det er en klar risiko. Det har skjedd i mange selskaper, og er en situasjon vi ønsker å unngå, sier Rautalinko
Både Equinor og Telenor har økt fastlønnen for å kompensere for bonuskutt etter at statens retningslinjer kom.
Det bør «ikke være automatikk i at redusert bonusramme medfører økning i fastlønnen», ifølge statens retningslinjer.
– Det er eneste måten å forbli konkurransedyktig på hvis du kutter bonus. Da er det vanskelig eller umulig å kutte fastlønnen i fremtiden, sier Rautalinko.
Les også
Professor om Kongsbergs bonusordning: – Et veldig godt argument
Nye finske retningslinjer
Bestillingene renner inn for Nammo, og salget økte kraftig i fjor, ifølge Finansavisen.
Rautalinko sier til E24 at Nammo ønsker å belønne ledelsen hvis de oppnår «ekstraordinære resultater».
– Da ser vi på 50 prosent bonus som rimelig og ikke langt over streken. Hvis resultatene er som forventet, blir det ikke i nærheten av 50 prosent.
Finnen viser til at Finland nylig har publisert retningslinjer for sitt statlige eierskap, der bonustaket er langt høyere. Den finske staten eier Patria sammen med Kongsberg Gruppen.
– Finland og Norge er like på mange måter. Det er enighet om at lønningene i statseide selskaper skal være konkurransedyktige, men ikke markedsledende.
Selskaper som Patria kan gi opptil 120 prosent bonus ved «ekstraordinær ytelse», ifølge de finske retningslinjene.
– Det fjerner noe av presset for å øke fastlønnen, sier Rautalinko.
Staten stemte for lønnsrapport
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) stemte for Nammos lønnsrapport for 2023 på generalforsamling 29. april.
NFD la imidlertid inn en merknad på generalforsamlingen om at både lønnsrapporten og Nammos egne retningslinjer for lederlønn avviker fra statens retningslinjer på «enkelte områder».
Avvikene gjelder «statens forventning om begrunnelser for justeringer i godtgjørelsen til ledende ansatte, størrelsen på variabel godtgjørelse og kompensasjon for manglende pensjon over 12G».
I merknaden beskriver NFD samarbeidet som godt og konstruktivt, selv om eierne har «ulike syn på deler av kompensasjonsordningen til ledende ansatte».
«NFD tar dette til orientering og ser frem til en fortsatt konstruktiv dialog om Nammos lederlønnsprinsipper», står det.
Videre skriver NFD at staten generelt er opptatt av at «godtgjørelsene til ledende ansatte er konkurransedyktige slik at selskapet får rekruttert og beholdt gode ledere», men at selskapene ikke skal være lønnsledende, skal vise moderasjon og være åpne om utformingen av variabel lønn til ledende ansatte.
NFD har foreløpig ikke svart på E24s henvendelse om saken.
Les også
Rødt om bonusbråket i Kongsberg: – Konkluderer altfor tidlig
– Ingen endring i overskuelig fremtid
Nammo-styret hadde en «omfattende diskusjon» om saken før de valgte å ikke følge retningslinjene, ifølge lønnsrapporten.
Rautalinko forteller at ikke har vært stor uenighet med norske myndigheter.
– Når vi eierne diskuterer, har vi ulike meninger. De tok med visse merknader i protokollen, men vi har løst det på en vennskapelig måte.
– Men den norske staten ønsker fortsatt at dere kutter bonusen?
– Jeg har ikke hørt noe annet. Statens offisielle standpunkt er i tråd med retningslinjene. Patria som eier mener det ikke er i selskapets interesse, og resten av styret er enig. Eierne er enige om at det ikke vil skje noen endring i overskuelig fremtid.
Tidligere styreleder Dag Schjerven har ingen kommentarer til saken, og viser til lønnsrapporten.
I fjor omtalte Dagens Næringsliv uenigheten mellom staten og Patria i forbindelse med Nammos lønnsrapport for 2022. Avisen skrev at Brandtzæg får utbetalt 2,5 millioner kroner i året som forskudd på pensjon, og at denne inngår i beregningen for bonusandelen.