Næringsdepartementet mener eiendom på Svalbard ikke kan selges

4 months ago 35


Selgerne av den private eiendommen Sør Fagerfjord på Svalbard kan ikke selges eiendommen uten samtykke fra norske myndigheter.

Det forteller næringsminister Cecilie Myrseth til NRK.

– Det er heller ikke adgang til å innlede forhandlinger om eiendommen. Dette med bakgrunn i en heftelse som er tinglyst på eiendommen, sier hun.

Kom med tilbud

Hun opplyser at departementet tidligere har vært i kontakt med selskapet om salg av eiendommen, og at de høsten 2018 mottok henvendelse om kjøp av den. Våren 2019 var det forhandlinger mellom departementet og selger, uten at det førte frem.

– Staten kom med et tilbud, som etter vårt syn var generøst, gitt at eiendommen ikke har noen verdi for bruksformål, sier Myrseth, før hun fortsetter:

– Tilbudet ble ikke akseptert, da eier syntes å ha forventninger om helt andre beløp. For tiden pågår det ingen forhandlinger mellom partene, men Nærings- og fiskeridepartementet har signalisert at vi innenfor realistiske rammer når som helst er villige til å ta opp igjen kontakten.

Departementet forvalter i dag det meste av grunnen på Svalbard. I alt eier staten 99,5 prosent av all grunn på Svalbard.

Restriksjoner

Myrseth opplyser at området er underlagt «svært strenge» restriksjoner, og at ingen form for forstyrrelser av naturmiljøet eller inngrep i landskapet er lov.

- Det inkluderer oppføring av bygninger og anlegg av enhver art, uansett om de er fast forbundet med grunnen eller ikke, bergverksdrift, boring etter olje og drift av oljekilder. Forskriften stenger også for enhver form for motorferdsel, sier Myrseth.

Publisert 14.05.2024, kl. 18.04 Oppdatert 14.05.2024, kl. 18.08

Read Entire Article