Nær 300 henvendelser om ulykker og sikkerhet i barnehagene

4 months ago 50


HUSKEN LØSNET: En bolt eller skrue som løsnet i huskens feste - er trolig en del av årsaken til huskeulykken i Roa barnehage onsdag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Det ble registrert en liten økning i henvendelser fra foreldre og ansatte i saker om ulykker og sikkerhet for barna i barnehagene i fjor, ifølge FUB.

  • Bilde av Frank Ertesvåg
torsdag 30. mai kl. 21:22

Kortversjonen

  • Antall henvendelser om barnehagesikkerhet og ulykker økte i fjor, ifølge Foreldreutvalget for barnehagene (FUB).
  • Totalt fikk FUB rundt 300 henvendelser fra foreldre og barnehageansatte.
  • En undersøkelse viser at mange foreldre er bekymret for barnas sikkerhet i barnehagene, mest på grunn av lav bemanning.

– Etter en sjekk med våre barnehagerådgivere viste det seg at vi hadde en liten økning i saker som gjaldt temaene sikkerhet/HMS (15) og ulykker (6), skriver Bjørnar Vika i FUB i en e-post til VG.

Totalt antall henvendelser er i underkant av 300.

– Gjennom vår rådgivningstjeneste ble Foreldreutvalget for barnehagene kontaktet av i underkant av 300 foreldre og barnehageansatte i fjor. I 2023 opplevde de en økning i antall henvendelser som gjaldt sikkerhet/HMS og ulykker, ifølge Vika.

Rådgivingen etter henvendelser omhandler blant annet:

  • Barn som forsvinner på tur med barnehagen.
  • Barn som har falt fra husker og lekeapparater under lek.
  • Foreldre som mener barnehagen ikke gjør nok i forhold til sikkerhet - blant annet rundt porten i barnehagen.

VG har bedt FUB gå i gjennom antall henvendelser etter huskeulykken i Roa barnehage i Lunner kommune onsdag.

FESTET RØK: Bilde av stedet der den ene stroppen til husken mistet festet onsdag. Gjenstanden til høyre er en høyttaler som er hengt opp i huskens tverrbjelke. Foto: Helge Mikalsen / VG

Leder i Foreldreutvalget, Tor Erik Rasmussen, er selv pappa til barnehagebarn. Han legger ikke skjul på at også han er av og til er bekymret for barnas sikkerhet.

– Bekymringen min er oftest om sikkerheten til barna ivaretas godt nok. Barna våre er det viktigste samfunnet har. Derfor er det urovekkende at 40 prosent av foreldrene er bekymret for om for lav bemanning kan gå ut over barnas trygghet i barnehagene, sier Rasmussen til VG.

<-

Leder i Foreldreutvalget for barnehager, Tor Erik Rasmussen

– Tragisk

Han henviser til en undersøkelse gjort for FUB som viser at 16 prosent av foreldrene ofte eller av og til har vært bekymret for barnas sikkerhet i barnehagen - knyttet til for lav bemanning.

– Det er jo tragisk det som har skjedd i Roa barnehage. Dette viser virkelig hvor viktig det er å sjekke utstyr og lekeapparater som brukes i barnehagene. Barna er det viktigste vi har. De fortjener en trygg hverdag, sier Rasmussen til VG.

BYRÅD: Julie Remen Midtgarden (H) er byråd for utdanning (inkludert barnehager) i Oslo kommune. Foto: Frank Ertesvåg / VG

Julie Remen Midtgarden (H) er byråd med politisk ansvar for barnehagene i Oslo. Dermed representerer hun Norges største barnehageeier. Hun er også mor til to gutter i barnehage-alder.

– Hvor bekymret blir du når du ser sånne ulykker som i Roa barnehage?

– Selv om vi gjør alt vi kan for å forebygge, så er man jo aldri 100 prosent sikret mot at det skjer uønskede hendelser eller ulykker. Så jeg er opptatt av at vi gjør alt det vi kan, og at kommunen og bydelene tar det ansvaret vi har for sikkerheten til barna i barnehagene på alvor. Når jeg ser sånne ting som det som skjedde i Lunner, så blir jeg jo ekstra opptatt av det - og at vi gjør det vi skal i Oslo for å sikre barn sine liv og helse, sier Midtgarden.

Jobbet med forskriften

Hun var selv statssekretær i Kunnskapsdepartementet for fire-fem år siden - da de jobbet med forskriften om barns sikkerhet i barnehagene.

– Så denne ulykken er en påminner og en vekker på at vi må ta det ansvaret som vi har. Dette er jo noe vi som kommune må følge opp, og hvor jeg er veldig glad for at regelverket er så tydelig. Barna våre er det mest verdifulle, og sårbare vi har og vi som foreldre, ansatte og kommune må sikre dem en trygg oppvekst.

– Husker i barnehagene skal sjekkes én gang årlig minst?

– Det skal sjekkes med visse mellomrom, ja. Så det er strenge krav til hva kommunen, og bydelene som barnehageeiere i Oslo, skal gjøre. Og meg bekjent med, så gjør bydelene det de skal. Samtidig har helseetaten et viktig ansvar for oppfølging i form av tilsyn av miljørettet helsevern, konstaterer barnehage- og skolebyråden.

Read Entire Article