Lørdag kveld ble en mann i 20-årene drept på Karmøy, og en annen mann i 20-årene er siktet for drapet. Drapet skjedde rett utenfor en rekke kommunale boliger, hvor fornærmede har bodd.
Det fremkommer av fengslingskjennelsen at den siktede mannen og fornærmede er naboer, men politiet ønsker ikke å kommentere om også den siktede er tilknyttet boligene.
Tvers over tunet for åstedet ligger fire eldreboliger som tilhører Åkra sanitetsforening.
– Dette har vi varslet. Vi har vært redde og tenkt, når eksploderer det? Vi har vært redde hele veien, sier nestleder i Årkra sanitetsforening, Liv Kari Nilsen. VG møter henne søndag, dagen etter drapet.
Tidligere ble de kommunale boligene benyttet til eldreboliger, forteller hun. Nå har Karmøy kommune bosatt personer med rus- og psykiatriutfordringer der.
Nilsen sier det har vært «mye styr» i området etter dette.
– Det har skjedd mye løye, noen har gjort ting som friske mennesker ikke gjør, forteller hun.
Nilsen nevner hendelser som at hvite kors ble tatt fra gravlunden og satt opp etter veggen, biler som har blitt skrapt opp og personer har oppført seg truende.
– Beboerne har vært livredde.
VG har tidligere snakket med Ellen Marie Gård (68) som er en av de eldre som bor hos sanitetsforeningen. Hun sier hun lever med låste dører.
Lagt inn i politiets patrulje
Sanitetsforeningen har nylig valgt å gå til innkjøp av et alarmsystem, fordi de ikke føler seg trygge.
Den siste tiden har politiet også hatt en daglig rute innom området, forteller leder i sanitetsforeningen, Anne Lene Knudsen.
Politistasjonssjef i Karmøy, Frode Klausen, sier politiet har hatt en markant økning i oppdrag fra 2023 til 2024 til det konkrete området. Han sier oppdragene blant annet har dreid seg om ordensforstyrrelser, voldshendelser og skremmende adferd.
– Da har vi brukt den verktøykassen som politiet har, til å bortvise, gi pålegg, å pågripe og å sette i arrest.
Han sier politiet også har valgt å øke patruljehyppigheten til området, og har hatt dialog med kommunen og helsevesenet knyttet til utfordringer.
Føler seg ikke hørt
Knudsen og Nilsen sier det har forsøkt å varsle kommunen mange ganger.
– Vi har sendt bekymringsmeldinger, gått ut i media, og nå er dette resultatet ... Vi vet jo ikke hva som har blitt gjort, sier Knudsen.
Senest 12. mai gikk de to til Haugesundsavis sammen med lokalpolitiker Per Magnus Mannes fra Karmøylista og etterlyste tiltak for å bedre utfordringene til området.
– Folk er livredde i hele området, var beskjeden fra Mannes da. Han etterlyste tiltak under et formannskapsmøte i mars, skriver avisen.
Knudsen sier sanitetsforeningen ikke har følt seg hørt, og kun har fått «svada»-svar fra kommunen.
– Vi ønsker ikke å hive dem ut, men vi vil ha en plan for hva som skjer, sier nestleder Nilsen.
– Prøver å finne gode løsninger
Kommunedirektør i Karmøy kommune, Vibeke Vikse Johnsen, sier situasjonen er utfordrende.
– Vi har hatt en del bekymringsmeldinger i det området, og det er også noe som har vært tatt opp politisk.
– Vi forstår jo at det er krevende å ha naboer som skaper utrygghet. Vi jobber kontinuerlig for å prøve å ta hensyn til nabolaget når vi allokerer kommunale boliger.
Hun sier kommunen ikke har som formål å fremstå utilgjengelig, eller gi «svada-svar». Samtidig understreker hun at det er begrenset hva slags informasjon kommunen kan dele med naboer til de kommunale boligene.
For å ta hensyn til området har kommunen blant annet valgt å flytte noen brukere, og å la noen av de kommunale boligene ved Åkra sanitetsforening stå tomme. Selv om det er mangel på kommunale boliger i kommunen.
Vikse Johnsen viser til at kommunestyret vedtok å bevilge 20 millioner til bygging av flere kommunale boliger mandag denne uken.
– Vi prøver å finne gode løsninger.
Les også: 13-åring fikk tilsendt drapsvideo