Velkommen til Norges nye champagnehovedstad.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kommentar
Tilsynelatende er dagens nyhet i E24 i kategorien «ellevill».
Ingen andre steder i kongeriket selger mer av et utvalg eksklusive champagner enn vinmonopolet i Kirkenes. Hverken Aker brygge i Oslo, pol i nærheten av Hankø eller Kragerø, eller Paradis i Bergen kan konkurrere med byen som har 3500 innbyggere.
På litt over to år har polet i Kirkenes solgt:
- 334 flasker Dom Perignon (2.500 kroner pr. flaske)
- 89 flasker Glenmorangie Signet (2.150 kroner pr. flaske)
- 73 flasker Louis Roederer Cristal (3.200 kroner pr. flaske)
- 41 flasker Krug Grande Cuvée Brut (2.580 kroner pr. flaske)
Nåverdien er på nesten 1,4 millioner kroner.
Men nyheten er ikke ellevill. Champagnefesten, med russiske kjøpere i Kirkenes, har et mørkt bakteppe.
Les også
Russland får ryggdekning fra Kina
Hvor flaskene ender opp, vet vi ikke. Men det er ikke unaturlig å tenke seg at de reiser lenger enn til arbeiderboligene i Murmansk på den andre siden av grensen.
Salget er innenfor de norske sanksjonsreglene.
Luksusgoder var blant de første tingene EU satte på sanksjonslisten etter at den russiske krigsmaskinen gikk til angrep på Ukraina. På listen over produkter som ikke skal selges til Russland, er blant annet kaviar, eksklusive sminkeprodukter og champagne.
De økonomiske sanksjonene skulle både ramme landets evne til å føre krig og treffe den russiske overklassen midt i Gucci-bagen.
Sanksjonene er de mest omfattende noen gang mot en økonomi av Russlands størrelse. USA, EU og allierte land siktet seg inn mot alt fra sentrale deler av finanssystemet til verdiene til russiske oligarker.
Og altså champagne – elsket i den russiske overklassen siden den gang fransk var hovedspråket ved tsarenstsarensTsar var tittelen til den russiske keiseren. Monarkiet ble avskaffet etter revolusjonen i 1917. hoff.
Sanksjonsregimet har bare gått sånn passe bra.
Dessverre er det som forventet. Det er svært vanskelig å få økonomiske sanksjoner til å fungere.
Det er flere grunner til at Russlands økonomi går langt bedre enn hva mange forutså.
- En viktig grunn er at Russland har funnet andre kjøpere for eksporten, særlig olje og gass. Den viktigste kunden er Kina. Olje- og gassprisene har dessuten vært relativt høye de siste årene, noe som gir penger i kassen.
- Russland har også lagt om til en krigsøkonomi. Landet har mobilisert sine ressurser for å vinne krigen i Ukraina. Produksjonen av krigsmateriell, og ny produksjon for å erstatte sanksjonerte vestlige produkter, pumper penger inn i økonomien og øker prisen på arbeidskraft. Russere flest får mer rubler å bruke, som Aftenposten nylig skrev.
- En annen årsak er at sanksjonsregimet er fullt av hull. Som E24 har skrevet om tidligere, finner mange varer bare en omvei inn til Russland. De går rett og slett via tredjeland. Det siste er champagnefesten i Kirkenes et bitte lite eksempel på.
Det er samtidig en sårbar situasjon, både fordi presset i økonomien øker og fordi oljeprisene kan falle. Og selv om en krig på kort sikt får fart på aktiviteten, er det sjelden hva en økonomi trenger for å bygge velstand på sikt.
Det blir lett som med promille: full fart ... og så kommer bakrusen.
Les også
Sanksjonene vil neppe endre Putins politikk
Les også