Nå vil Ruter kjøre folk fra dør til dør

3 weeks ago 11


Denne høsten har Ruter testet en ny transportmåte i Oslo og nå utvides den:

Med «Hent» kan du bli plukket opp der du vil og kjørt dit du skal.

Kundene ønsker nye, mer fleksible løsninger. Mye av tilbakemeldingene er at det rutesatte tilbudet for noen typer reiser blir lite fleksibelt, sier Johan Gjærum. Han er fungerende direktør for marked og forretningsutvikling i kollektivselskapet Ruter.

En person holder på å trykke på en mobilskjerm for å bestille en Hent-transport via Ruter sin app

Hvis «Hent» er tilgjengelig der du er, vil du se det i Ruter-appen.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

En voksen må ut med en femtilapp for en «Hent»-tur.

– Blir ikke dette en taxiløsning finansiert av Ruter?

Nei, dette er en samkjøringstjeneste. Du må gå til en holdeplass og vil dele kjøretøyet med andre som skal samme vei. Taxi er en tjeneste for én person i én bil, som skal ta deg akkurat dit du skal, sier Gjærum.

Ordningen gjelder i et område øst for Akerselva, fra Nydalen til Rødtvet, og mellom Kjelsås og Etterstad. Reisen må starte og slutte innenfor dette området.

Ikke over hele byen

Men det er bare enkelte steder i byen du kan bli kjørt fra dør til dør, nesten, med «Hent». Nøyaktig hvor kan du se på kartet i denne artikkelen.

Det er mange områder vi kunne lansert dette i. Men dette området dekker en stor befolkning, over 120.000 bor i dette området. Det er relativt ung befolkning og det er mange kollektivbrukere, sier Gjærum.

Samferdselsbyråd Marit Vea (V) står foran Johan Gjærum i Ruter på en vei på Økern. Hun holder en mobiltelefon i hånden og skal bestille en bil fra den nye tjenesten Hent. En person går forbi i bakgrunnen.

Samferdselsbyråd Marit Vea (V) og direktør Johan Gjærum i Ruter ventet på å bli hentet av en «Hent»-bil.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Ruter har satt av 20 millioner kroner til «Hent» i 2025.

Kunne de pengene vært brukt til å forbedre dagens busstilbud?

Hvis vi ser på Ruters totale budsjett, så er 20 millioner en relativt liten sum. Vi tror det er viktig at samtidig som vi bruker og styrker det eksisterende tilbudet, at vi også jobber med å videreutvikle og se på nye typer løsninger for fremtiden, sier Gjærum.

Håper på mindre bilbruk

Byrådets mål i Oslo er at flere reiser kollektivt, går eller sykler.

– Bilen har noen egenskaper som kollektivtrafikken ikke har. Du kommer deg mer fra dør til dør og på tidspunkter som passer deg. Så vi håper jo at dette tilbudet kan redusere behovet for privatbil, sier byråd for miljø og samferdsel, Marit Vea fra Venstre om «Hent».

Også over bygrensen har de tro på opplegget.

–​ Det er nettopp denne type løsninger vi kommer til å trenge på steder hvor man aldri klarer å fylle opp en stor buss uansett, sier Håkon Snortheim, fylkesråd for samferdsel i Akershus.

Tester nytt kollektivkonsept

Håkon Snortheim (H) er fylkesråd for samferdsel i Akershus.

Foto: hallgeir Braastad / NRK

Nylig la fylkesrådet frem et budsjettforslag for neste år hvor andre Ruter-tilbud ryker, som Reis-rabatten.

Hva slags fremtid har et tilbud som dette i Akershus når andre tilbud ryker?

Vi legger opp et budsjett som skal opprettholde kollektivtilbudet på dagens nivå. Det er ikke gitt at måten vi driver kollektivtrafikk på i dag kommer til å være løsningen for alltid, sier Snortheim.

Publisert 28.10.2024, kl. 18.45 Oppdatert 28.10.2024, kl. 18.59

Read Entire Article