Nå tas det kø-grep: Lastebilene får kjøre i bussfeltet!

5 months ago 50


Kortversjonen

  • Lenger køer på E18 etter at elbiler ble fjernet fra kollektivfeltet.
  • Antallet kjøretøy per døgn er redusert fra cirka 116.000 til 105.000, men køen på E18 vestfra er større enn før.
  • Vy har ikke merket økning i kollektivtrafikk.
  • Tungtrafikkfelt planlegges for å bedre kapasiteten og fremkommeligheten på veiene.

– Vi jobber nå med å etablere et tungtrafikkfelt. Det vil si at vogntog over 7,5 tonn vil få tilgang til kollektivfeltet. Dette feltet blir da hetende tungtrafikkfelt, sier prosjektleder Halvard Gavelstad i Statens vegvesen.

E6 er først ut. Gavelstad forteller at de allerede er i ferd med å gjennomføre slike tungtrafikkfelt på E6 nordfra, fra Hvam til Tangerud, og sørfra, fra bygrensen til Klemetsrud. Her er det kollektivfelt med relativt få busser i dag.

Det vil etter planen skje allerede før ferien.

Gavelstad sier at det er aktuelt å etablere tungtrafikkfelt også på E18 fra Asker mot Sandvika, så raskt som mulig etter sommerferien. Men her har prosessen kommet kortere.

– Hva blir effekten av et tungtrafikkfelt?

– Det vil gi en positiv effekt på kapasiteten på veisystemet. Det vil bedre fremkommeligheten for næringstrafikken og det er et viktig poeng. Dessuten vil det også bli bedre fremkommelighet for den «vanlige» trafikken, sier prosjektlederen.

Mer kø på E18

E18 vestfra er hardest rammet av kø etter at elbilene ble kastet ut av kollektivfeltene i Oslo og Akershus 6. mai.

Vegvesenet tok dette grepet for å legge til rette for det som skal skje 1. juli: Da stenger 800 meter av Ring 1 i Oslo sentrum, og det vil utvilsomt skape store køer i hele Oslo-området.

– Vi ser at det er mer kø på E18 vestfra. Her er det blitt større forsinkelser, og vi har fått en utvidelse av rushtiden. På E6 nordøstfra, derimot, ser vi mindre endringer i trafikksituasjonen. Det samme gjelder trafikken som kommer sørfra, sier Halvard Gavelstad.

Halvard Gavelstad<-Halvard Gavelstad

Prosjektleder trafikk i Statens vegvesen

Klar oppfordring

Samlet sett har Vegvesenet registrert en trafikkreduksjon på snaut 11 000 biler vestfra, 2000 nordfra og 3000 sørfra per gjennomsnittsdøgn.

Gavelstad presiserer at dette er foreløpige og usikre tall.

Men selv om antallet kjøretøy per døgn er redusert, er køen på E18 vestfra større enn før.

Derfor ber han om at enda flere lar bilen stå.

Det har blitt trangere om plassen i de vanlige kjørefeltene, mens bussene kommer seg raskere frem – og kan dermed frakte flere passasjerer.

– Vi forventer at flere bilister, som har mulighet, går over til kollektivtrafikk. Det vil gi bedre plass til dem som kjøre med bil inn til Oslo, sier han.

Bussene har fått bedre fremkommelighet og kapasitet, og forutsigbarheten for de reisende er bedre, mener han.

Vy: Ikke merket økning

Da er spørsmålet, hvordan kommer disse bilistene – som er forsvunnet fra innfartsveiene – seg inn til Oslo nå?

Siv Egger Westin, kommunikasjonssjef i Vy, sier til VG at de ikke har merket noen endring i trafikken etter at elbilene ble kastet ut av kollektivfeltet.

– Vi ser ingen signifikant økning i antall reisende og det er ikke noen forskjell i trafikken fra situasjonen før kollektivfeltet ble stengt.

Men hun tar forbehold om at det har vært mange forsinkelser og innstillinger på jernbanenettet hittil i år.

– Det har vært en trøblete vår, så det er litt vanskelig å sammenligne tallene.

Foto: Naina Helén Jåma, VG

Ifølge Ruter sine tall har det vært to prosent flere reisende i uke 23 i år sammenlignet med i fjor. Dette gjelder by- og regionsbuss, T-bane og trikk i Oslo og Akershus.

– Mai var en spesiell måned med mange fridager og få hele uker. Vi ser derfor trolig ikke den ordentlige effekten på trafikken før lenger ut i juni, sier pressetalsperson Øystein Dahl Johansen i Ruter til VG.

Derfor blir det kø

Bla deg gjennom kartene nedenfor for å se hvilken vei som skal stenges – og hvorfor det vil berøre mange flere veier:

Read Entire Article