Nå stemmer britene: – Potensielt «wipeout» for de konservative

4 months ago 31


Kortversjonen

  • Valglokalene har åpnet i Storbritannia, og millioner av briter avgir sine stemmer.
  • Ifølge meningsmålinger står Det konservative partiet foran et historisk nederlag.
  • Dette valget kan markere slutten på 14 år med konservativt styre.
  • Labour, ledet av Keir Starmer, kan overta regjeringsmakten.
  • Statsminister Rishi Sunaks popularitet er lav, og partiet hans er preget av intern uro og skandaler.
  • Dersom Labour vinner, vil Starmers største utfordring være å gjenopprette tilliten mellom folket og politikerne.

For første gang siden Boris Johnson holdt nyvalg rett før jul 2019 for å tvinge gjennom brexitavtalen med EU, får britiske velgere muligheten til å bruke stemmeretten til å si sin mening om regjeringen.

Målingene opp mot valget har tydet på at 14 år med konservativt styre kan være over, og at Keir Starmer fra Labour kan bli ny statsminister.

Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-ekspert, mener det er ser ut til å bli et historisk dårlig valg for Det konservative partiet.

– Vi står potensielt foran ikke bare et maktskifte, men en «wipeout» for de konservative. Det kan bli det dårligste gjennom tidene.

Bilde av Erik MustadErik Mustad

Førstelektor ved Universitetet i Agder

Målingene har lenge vært dårlige for statsminister Rishi Sunak og hans parti.

Selv om det var små utsikter til at det ville endre seg i løpet av de siste månedene, kom det overraskende på de fleste da han en regntung maidag kunngjorde at det skulle holdes valg i juli.

Den 4. juli var både regn- og alvorstung for statsminister Rishi Sunak. Foto: HENRY NICHOLLS / AFP / NTB

Alle ble nok ikke like overrasket. Fire personer på innsiden av Det konservative partiet er under gransking av det britiske Lotteritilsynet for å ha veddet penger på hvilken dato valget ble, skriver BBC.

Dette er bare en av flere uheldige og klumsete hendelser i forkant av valgdagen, forklarer Mustad. I starten av juni måtte Sunak beklage etter at han valgte å forlate D-dagsmarkeringen tidlig.

Hva tenker du?Hvilken «valgkamps-katastrofe» ville du helst unngått?aVeddet på eget valgnederlagbBli gransket av LotteritilsynetcHoldt på å sovne under debatt mot Donald TrumpdStemme på feil parti

– Det viser en kultur som er veldig uheldig og som har vært et problem over lengre tid. Folket har lite tillit til politikerne.

Derfor er det to spørsmål som er helt sentrale under dagens valg, ifølge Mustad:

  1. Hvor stor blir valgdeltagelsen?
  2. Hvor stort blir flertallet til Labour?

– Og hvordan skal Labour klare å få denne skuta, som er så skakkjørt, på rett kjøl igjen? Det er den store utfordringen.

Det første resultatene er ventet klokken 23 norsk tid.

Ps: Også i Labour-leiren har det pågått veddemål. Partikandidat Kevin Craig innrømte forrige uke at han hadde veddet på at han selv ville tape.

Får konsekvenser

Under valget i år er det Labour under Starmer som er hovedutfordrer. Med mindre det skjer noe uventet, blir Sir Keir – en 61 år gammel jurist og tidligere riksadvokat som er slått til ridder – landets neste statsminister.

Det britiske valgsystemet innebærer at den kandidaten som får flest stemmer i en krets, vinner mandatet. Dermed vil en stemme mindre til de konservative være en fordel for Starmer og hans Labour, selv om stemmen ikke går til dem.

Hvem skal velges?

Storbritannia har et konstitusjonelt monarki med et parlamentarisk system. Det vil si at selv om de har en monark, er det parlamentet som har den faktiske makten.

Dette parlamentet består av to kamre: Underhuset og Overhuset, hvor Underhuset har mest makt. Det er 650 medlemmer av Underhuset, og det er disse som nå skal stemmes inn.

«First past the post»

Britene bruker «first past the post»-systemet for å beslutte hvilket parti parlamentsmedlemmene velges inn fra.

Landet deles inn i valgkretser, og hver krets velger én representant til parlamentet. Den kandidaten som får flest stemmer i en krets, vinner setet, uten krav om absolutt flertall.

Hvorfor er det så få partier med makt i Storbritannia?

Systemet med enmannskretser - såkalt first past the post - gjør at det er svært vanskelig å utfordre de to største partiene. Mens velgere konsentrert i noen få kretser kan sikre enkeltmandater, kan velgere fordelt over hele landet vise seg å være lite verdt.

I Norge blir antall seter et parti får i Stortinget, proporsjonalt med andelen stemmer de får nasjonalt.

Hvordan velges medlemmene til Underhuset?

Medlemmene av Underhuset, som er den viktigste delen av parlamentet, velges gjennom valg i enmannskretser. Det betyr at Storbritannia er delt inn i 650 områder, og hver velger én representant. Den som får flest stemmer i hver krets, vinner setet. Dette kalles et simpelt flertall. Statsministeren velges fra det politiske partiet som har flertall i Underhuset.

Hva gjør Overhuset?

Overhuset har mindre makt enn Underhuset og fungerer mer som en revisjonsinstans. De kan foreslå endringer og utsette lovforslag, men ikke stoppe dem helt. Overhuset kan holde tilbake budsjettforslag i 30 dager og andre lovforslag i opptil ett år.

Hva er et topartisystem?

Storbritannia har et topartisystem, noe som betyr at to hovedpartier dominerer politikken. Disse er Det konservative partiet og Arbeiderpartiet. Selv om andre partier også kan vinne seter i parlamentet, er det vanligvis ett av disse to partiene som danner regjering.

Og der kommer en gammel kjenning inn. Brexit-generalen Nigel Farage har forlatt UK Independence Party (UKIP) og er nå i Reform UK, et parti som ligger til høyre for de konservative.

Bilde av Nigel FarageNigel Farage

Leder av Reform UK

Farage forsøker å lokke misfornøyde konservative velgere med et budskap om «britiske verdier», innvandringskutt og skepsis til Europa. Ifølge Mustad er han det nærmeste man kan komme å kalle noen en populist.

– Han prater rett til folket. Han er en kandidat som ønsker å vise seg frem og fortelle en historie for å få innflytelse.

Konservative velgere som heller velger å gi sin stemme til Reform UK, vil i sluttsummen i praksis fort bidra til å gi Labour et større flertall.

Men meningsmålingene gir stor grunn til å tro at også Farage og en håndfull Reform-politikere kan få plass i underhuset.

– Det er en ny utvikling for han som ikke har vært i parlamentet før. Han kan komme til å spille en bitte liten rolle i maktens korridorer – noe det ser ut som at han ønsker, sier Mustad.

For statsminister Sunak kan et valgtap bli skjebnesvangert. Den sittende statsministeren risikerer å bli enda en i rekken av konservative som har måttet gå av.

Det samme skjedde David Cameron, Theresa May og Boris Johnson, mens det er Liz Truss som holder rekorden med seks korte uker som statsminister.

– Tiden vil vise om Sunak blir sittende eller ikke, det spørs hvor stort nederlaget blir. Hans korte regjeringstid kan ikke ta skylden for alt som har skjedd langt tilbake. Men hvis det blir et historisk lavt flertall, så blir det nok en oppvask i ledelsen, sier Mustad.

– Store strukturelle samfunnsproblemer

Dersom Labour vinner valget, vil Starmers største utfordring være å gjenopprette tilliten mellom folket og politikerne.

– Det har vært store strukturelle samfunnsproblemer i Storbritannia de siste 10–15 årene. Det har blitt lang avstand til fattigste områdene, og når du år etter år føler at ingenting skjer, da mister du interessen for politikk.

– Det er en utfordring som ligger foran det nye partiet. Kan Labour representere de gruppene i samfunnet som ikke føler seg representert lenger, spør Mustad.

Read Entire Article