Nå er saken mot Aslak (79) henlagt - advokat Elden varsler videre skritt

5 hours ago 3


Kortversjonen

  • Aslak var mistenkt for drap i ni år.
  • Politiet sendte inn en undercover-agent for å fange ham, uten hell.
  • Saken er nå henlagt på bevisets stilling.
  • Aslaks advokat vil påklage avgjørelsen.

I går ble det klart at statsadvokaten henlegger drapsmistanken i Ørje-saken mot Aslak etter ni år. Saken ble henlagt på bevisets stilling.

Når en person får saken sin henlagt, regnes “henlagt som intet straffbart forhold”, som den edleste formen for renvaskelse. Det fikk ikke Aslak. 

Forrige måned  skrev VG historien om hvordan en undercover-agent fra politiet flyttet inn i huset hans og bodde der i åtte måneder i 2015.

– Etter at dokumentene er gjennomgått, vil vi be domstolen pålegge politiet videre etterforskning i saken slik at Aslak kan få en bedre avklaring og bekreftelse på at det ikke hefter noen mistanke mot ham, sier John Christian Elden, som nylig er oppnevnt som Aslaks advokat.

Politiet mistenkte Aslak for et uløst drap, og undercover-agenten fra politiet skulle prøve å bli Aslaks venn. Håpet var at Aslak ville betro seg om saken. 

Det skjedde ikke. Operasjonen bidro tvert imot til å svekke mistanken mot Aslak, ifølge politiet. 

Dette fikk han aldri beskjed om. 

Aslak gikk med drapsmistanken hengende over seg i ni år.

Sentralt i saken står også et brev Aslak fikk av den hemmelige politimannen. Her sto det at en kreftsyk, døende kamerat av politimannen kunne påta seg skylden, dersom Aslak ville lette samvittigheten sin. Politiet har rotet bort dette brevet, og klarer ikke gjenskape det. 

Først da VG kontaktet politiet våren 2024 ble Aslak kalt inn til et møte hos politiet. Her ble han informert om at saken mot ham ble henlagt for flere år siden, men at dette ikke ble gjort på riktig måte. 

Feilen ble oppdaget da VG ba om innsyn i saken.

 VGKREVER MER: Advokat John Christian Elden vil be politiet om mer etterforskning, slik at Aslak kan få en bedre avklaring på at det ikke hefter noe mistanke ved ham. Foto: VG

– Når ikke helt opp

Nå har statsadvokaten endelig ferdigbehandlet saken. 

– Etter en grundig vurdering av bevisene, så mener jeg at en henleggelse på bevisets stilling er i tråd med kravene fra Riksadvokaten, sier statsadvokat Johan Strand Moldestad til VG. 

– Hva er grunnen til at saken ikke blir henlagt som intet straffbart forhold? 

– Det ville vært et alternativ, men gitt en samlet vurdering, så når ikke saken helt opp der, men dette kan påklages til Riksadvokaten, sier statsadvokat Moldestad til VG. 

Moldestad sier at Riksadvokaten har gitt klare føringer på hva som skal til for å henlegge etter koden “intet straffbart forhold”

– Da må bevisene med særlig styrke tale mot det anførte straffbare forholdet, sier Moldestad. 

Statsadvokaten viser til at det er vitnebeskrivelser i saken på hva Aslak skal ha fortalt og sagt, som den gang saken ble etterforsket ga et mistankegrunnlag i saken. 

 GORDON ANDERSENNÅR IKKE OPP: Statsadvokat Johan Strand Moldestad har henlagt saken mot Aslak, men sier saken ikke når helt opp til å bli henlagt som intet straffbart forhold. Foto: GORDON ANDERSEN

– Lukter ikke godt

Aslak har engasjert advokat John Christian Elden. 

Elden varsler at avgjørelsen vil bli påklaget. 

– Aslak vet rett og slett ikke hvorfor han har vært siktet i denne saken, ut over at statsadvokaten kommer med enkelte drypp i sin henleggelse, sier Elden. 

Han sier de nå bedt om fullstendig innsyn, og klaget over henleggelse etter bevisets stilling til Riksadvokaten.

Elden viser igjen til det bortkomne brevet som politiet ikke finner, samt at all dokumentasjon fra kommunikasjonskontroll er slettet. 

– Å la en mann være siktet over en 10 års periode samtidig som man sletter de bevis som tilsier at han er uskyldig og uten å lage rapporter om dette, lukter ikke godt, sier Elden. 

Elden kommer også med et stikk til påtalemyndigheten. 

– Det er besynderlig at statsadvokaten legger vekk saken dagen etter at tingretten har oppnevnt meg som forsvarer for å ettergå politiets etterforskning og manglende dokumentinnsyn for Aslak, sier advokaten. 

Politiinspektør Kari Karlsen Aas i Øst politidistrikt har  understreket overfor VG at politiet ikke har sett på Aslak som en mistenkt i ni år.

– Straffesaken hvor mannen hadde status som mistenkt, ble henlagt av politiet i 2018. Mistenkte ble aldri underrettet om dette, og det beklager vi. Dette skulle vi ha gjort, sier Aas som er politiinspektør i Øst politidistrikt.

VG har lagt frem sitatene fra Elden til statsadvokat Johan Strand Moldestad. 

– Som det fremgår av vår henleggelsesbeslutning anser vi ikke Hovelsen for å ha vært siktet i saken, kun mistenkt. Avgjørelsestidspunktet har selvsagt ingenting med oppnevning av forsvarer å gjøre, politiet sendte sin innstilling hit for en god stund siden, sier Moldestad til VG. 

Read Entire Article