Man kan ikke la personer som er siktet for grov kriminalitet bevege seg fritt rundt i samfunnet.
onsdag 14. august kl. 11:01Det nytter ikke lenger for ansvarlige politikere å messe om at «Oslo er en trygg by». Ikke når folk ikke kjenner seg trygge lenger.
Særlig ikke de stakkars personene som har blitt offer for voldelig kriminalitet i det offentlige rom den siste tiden.
Det rystet mange da to 17-åringer, sammen med flere andre, ranet en gutt midt på Karl Johan, før de presterte å knivstikke et homofilt par på Tjuvholmen.
Hvordan kan noe sånt skje?
Politiet innrømmer at de sliter.
Dette er debatten
- Politiet er bekymret over en kraftig økning i vold og alvorlige lovbrudd begått av ungdommer.
- I fjor ble det registrert flest straffbare forhold utført av barn og unge siden 2009.
- Alma Tokle og Sigrun Refnes i Oslo Unge Høyre skrev etter ran og vold under Norway cup at den kriminelle lavalderen burde senkes.
- Patrick Johnsen i Fpu skrev at venstresiden har unnskyldt utviklingen med mangel på inkludering, og ønsker strengere straffer.
- Hashim Abdi, fylkesleder i AUF i Østfold, svarte at Frp avleder oppmerksomheten fra de virkelige årsakene til at ungdom havner i kriminalitet, og har ikke tro på strengere straff.
- Les også VGs politiske redaktør Frøy Gudbrandsens kommentar Den harde linjen er ikke nok.
Det har vært en bølge av ran, knivstikking og voldelig kriminalitet i hovedstaden den siste tiden.
Flere hendelser tikker inn i strømmen av nyheter.
I går ble det iverksatt en massiv politiaksjon og avfyrt varselskudd i Oslo sentrum, etter at en mann truet forbipasserende med det som viste seg å være et replikavåpen. Folk løp i frykt.
Onsdag kveld i forrige uke skal en person ha blitt truet med øks under et mulig ran ved Birkelunden på Grünerløkka, og natt til tirsdag ble en taxisjåfør knivstukket av en passasjer på Ulven.
Nå må det handles fra politisk hold. Politiet må styrkes, og de må få ta i bruk de virkemidlene som er nødvendige for å avdekke, bekjempe og forebygge kriminalitet.
Det haster å få flere politifolk ut i gatene. Vi har mange ferdigutdannede politifolk som venter på å gjøre en innsats, men de får ikke jobb.
Halvparten av kullet med politifolk som var ferdig utdannet i 2023 stod i begynnelsen av 2024 helt uten arbeid. Nå har politiet fått mer penger, men vi må få mer synlig politi sporenstreks.
Unge Høyre-leder Ola Svennebys forslag om å innsette et krisepoliti til å patruljere gatene er interessant. Vi må ha drastiske tiltak som kan iverksettes nå.
At personer kan gå videre fra en siktelse for ran på Karl Johan til å knivstikke noen andre på Tjuvholmen bare dager senere, til tross for at de fikk oppholdsforbud i Oslo sentrum, viser at politiet mangler virkemidler.
Her mener vi i Fremskrittspartiet at man som et strakstiltak bør begynne å bruke fotlenke på personer som har fått oppholdsforbud.
Man kan ikke lenger la personer som er siktet for grov kriminalitet bevege seg fritt rundt i samfunnet.
Fremskrittspartiet ønsker også flere tiltak, deriblant å innføre flere visitasjonssoner for våpenkontroll, lukket institusjonstilbud for kriminelle gjengangere under 15 år, dobbel straff for gjengkriminalitet og senking av den kriminelle lavalderen til 14 år.
Vi har mye å ta tak i når det gjelder kriminalitetsbekjempelse, og vi må handle nå.
Likevel kommer vi aldri til å komme helt i mål med å skape varig trygghet, om vi ikke får bukt med de store integreringsutfordringene vi står overfor.
Dette er en konsekvens av en uansvarlig asyl- og flyktninginnvandring over mange år. Integreringen lykkes bare ikke med så stor innvandring. Flyktning- og asylinnvandringen må strammes kraftig inn.
Ellers blir det aldri bedre, og en offensiv, for ikke å si beinhard kriminalitetsbekjempelse, vil kun bli en brannslukking og symptombehandling som vil ri oss i all overskuelig fremtid.